Salta al contingut

PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS

Què em pot ajudar si em costa parlar amb els altres?

Què em pot ajudar si em costa parlar amb els altres?

 Per què és millor parlar cara a cara?

 Hi han persones que diuen que tindre una conversació cara a cara és difícil i estressant, sobretot si ho compares amb enviar un missatge.

 «Tens més pressió quan parles cara a cara perquè no pots editar o borrar allò que dius.» (Anna)

 «Enviar missatges és com un programa gravat, mentres que parlar cara a cara és com un programa en directe. Tot el que em ve al cap és: “no claves la pota”.» (Jean)

 Tard o prompte, necessitaràs aprendre a mantindre conversacions amb la gent. Per exemple, et farà falta per a fer nous amics, per a trobar i mantindre una faena o per a començar a festejar quan estigues preparat.

 Però no patisques, no hi ha perquè tindre por a mantindre conversacions cara a cara. Pots aprendre encara que sigues tímid.

 «Tots ens equivoquem de tant en tant i ens avergonyim del que hem dit. Per això, has de prendre-t’ho amb humor.» (Neal)

 Com començar una conversació

  •   Fes preguntes. Pensa en el que l’interessa a les persones i fes una pregunta sobre eixe tema. Per exemple:

     «Has anat a algun lloc este estiu?»

     «Esta app mola, l’havies vist?»

     «Has vist lo de...?»

     Per a parlar de coses més concretes, pensa en el que teniu en comú. Per exemple, aneu a la mateixa escola o teniu la mateixa faena? Utilitza açò com a base de les teues preguntes.

     «Pensa en coses que tu trobes interessants sobre les que t’agradaria saber l’opinió dels altres.» (Maritza)

     Ves a espai: No faces tantes preguntes que parega un interrogatori. A més, que no siguen massa personals. Preguntes com «Què és lo que més por et fa?» o «Per què sempre vas de blau?» poden incomodar a la persona. La segona pregunta pot inclús paréixer una crítica.

     Per a que puga fluir la conversa, deixa espai per a que els dos pugueu expressar la vostra opinió. D’esta manera, evitaràs que semble una entrevista on un no para de preguntar i l’altre només respon.

    Pareixes un policia quan fas preguntes?

     La Bíblia diu: «Aigua profunda és la intenció de l’home: el qui és sagaç l’arriba a pouar» (Proverbis 20:5).

  •   Escolta amb atenció. Que una conversació continue, depén més de com escoltes que de com parles.

     «Em pose com a meta aprendre una cosa nova de la persona amb qui parle. Després d’això, tracte d’enrecordar-me d’alguna cosa que m’ha dit, aixina sé de què parlar en la pròxima conversació.» (Tamara)

     Ves a espai: No et preocupes pel que diràs després. Si escoltes amb atenció, podràs respondre al que la persona et diga.

     La Bíblia diu: «Heu de ser promptes a escoltar i lents a parlar» (Jaume 1:19).

  •   Demostra interés sincer. Disfrutaràs més de la conversació si l’altra persona t’importa.

     «És més fàcil disfrutar de la conversa quan l’altra persona sent que t’importa el que està dient, encara que en alguns moments no sàpigues què dir.» (Marie)

     Ves a espai: No faces preguntes massa personals. Per exemple, dir «Quina jaqueta més xula. Deu ser caríssima, quant t’ha costat?», pot pegar-li tort a l’altra persona.

     La Bíblia diu: «Que no mire cada un només per ell, sinó que mire també pel bé dels altres» (Filipencs 2:4).

 I com pots acabar la conversació? Un xic que li diuen Jordan diu: «Sigues simpàtic al despedir-te. Per exemple, si dius “M’ha agradat molt parlar amb tu” o “Què vaja tot molt bé” pot fer més fàcil que tornes a parlar amb eixa persona».