Salta al contingut

PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS

Què faig si patisc ciberbullying?

Què faig si patisc ciberbullying?

 El que hauries de saber

 En Internet és molt fàcil fer bullying. El llibre CyberSafe (Cibersegurs) diu: En internet, «fins i tot els bons xiquets poden ser cruels, perquè els és molt fàcil amagar la seua identitat darrere de la pantalla».

 Algunes persones tenen més probabilitats de patir ciberbullying. Això inclou els qui son més tímids, els qui pareixen ser diferents i els qui tenen baixa autoestima.

 El ciberbullying té conseqüències greus. Pot provocar sentiments de soledat i depressió, i inclús algunes víctimes han arribat a suïcidar-se.

 Què pots fer?

 Primer que res, pregunta’t: «És realment bullying?». A voltes les persones diuen coses sense pensar que ens fan mal. Quan això passe, podem seguir este savi consell de la Bíblia:

 «No t’irrites massa de pressa, que la ira només cova en el pit dels necis» (Eclesiastés 7:9).

 Per altra banda, el bullying es produïx quan algú assetja, humilia o amenaça intencionadament a una altra persona.

 Si estàs patint ciberbullying, recorda: La teua reacció pot millorar o empitjorar les coses. Intenta posar en pràctica alguna d’estes suggerències:

 Ignora l’assetjador. La Bíblia diu: «L’entenimentat parla poc, l’inteŀligent conserva la calma» (Proverbis 17:27).

 Per què funciona este consell? Nancy Willard, en el seu llibre Cyberbullying and Cyberthreats (Ciberbullying i ciberamenaces), diu: «L’objectiu principal dels assetjadors és provocar a la víctima». I afig: «Si la persona perd la calma, li entrega a l’assetjador el control de la situació».

 En resum: A voltes la millor resposta és no fer cas.

 Resistix l’impuls de venjar-te. La Bíblia diu: «No torneu mal per mal, ni injúria per injúria» (1 Pere 3:9).

 Per què funciona este consell? «Enfadar-se és un senyal de debilitat que l’assetjador pot aprofitar» (Cyber-Safe Kids, Cyber-Savvy Teens [Xiquets cibersegurs, adolescents ciberresponsables]). Si li la tornes, pots paréixer tan culpable com l’assetjador.

 En resum: No li tires llenya al foc.

 Sigues proactiu. La Bíblia diu: «No et deixes véncer pel mal» (Romans 12:21). Hi ha coses que pots fer per a parar l’assetjament sense empitjorar la situació.

 Per exemple:

  •   Bloqueja la persona que t’escriu estos missatges. El llibre Mean Behind the Screen (La crueltat que s’amaga darrere de la pantalla) diu: «El que no lliges no pot afectar-te».

  •   Guarda totes les proves, inclús si no les lliges. Això inclou els missatges de text, els correus, les publicacions en blogs o xarxes socials i els missatges de veu, entre altres.

  •   Dis-li a l’assetjador que pare. Envia-li un missatge directe i clar, i intenta no mostrar les teues emocions. Podries dir-li alguna cosa com:

    •  «No m’envies més missatges».

    •  «Elimina el que has penjat».

    •  «Si no pares, prendré més mesures».

  •   Enfortix la teua autoestima. Centra’t en els teus punts forts en comptes d’en les teues debilitats (2 Corintis 11:6). Com tots els assetjadors, els ciberassetjadors ataquen les persones que pareixen més vulnerables.

  •   Conta-li-ho a un adult. Comença pels teus pares. També pots informar de la situació al lloc web o a la plataforma que està utilitzant l’assetjador. En casos més greus, tu i els teus pares hauríeu d’informar a l’escola, a la policia o inclús buscar ajuda legal.

 En resum: Hi ha algunes coses que pots fer per a parar el ciberbullying o almenys minimitzar l’efecte que este té en tu.