Salta al contingut

PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS

Què hauria de tindre en compte sobre els deports?

Què hauria de tindre en compte sobre els deports?

 Els deports poden beneficiar-te o perjudicar-te. Tot depén a què jugues, com jugues i quant de temps li dediques.

 Com pot beneficiar-te?

 Fer deport et pot ajudar a tindre bona salut. La Bíblia admet que «fer exercici físic beneficia» (1 Timoteu 4:8 TNM). Un jove a qui li diuen Ryan diu: «Fer deport és una bona manera d’estar actiu. És molt millor que quedar-se en casa jugant a videojocs».

 Fer deport pot contribuir al treball en equip i a l’autodisciplina. La Bíblia posa un exemple basat en el deport per a ensenyar una lliçó positiva, diu que «tots els corredors es llancen a la carrera, però només un s’emporta el premi», i després afig que «l’atleta s’absté de moltes coses» (1 Corintis 9:24, 25). La lliçó és que fa falta cooperar i abstindre’s de coses, o tindre autocontrol, per a seguir les regles d’un deport. Una jove a qui li diuen Abigail està d’acord, per això diu: «Fer deport m’ha ensenyat a cooperar i a comunicar-me amb els altres».

 Fer deport pot enfortir les teues amistats. Els jocs poden unir a les persones. Un jove a qui li diuen Jordan diu: «Quasi tots els deports impliquen cert grau de competició; però si ho fas per diversió, és una bona manera de connectar amb els amics».

 Quins són els perills?

 El tipo de deport. La Bíblia diu: «Jehovà examina tant el just com el malvat; ell odia tot el qui estima la violència» (Salm 11:5 TNM).

 Alguns deports són clarament violents. Per exemple, una jove a qui li diuen Lauren diu: «L’objectiu del boxeig és pegar a l’altre. Si com a cristians evitem barallar-nos, per què hauríem d’entretindre’ns mirant com altres es peguen?».

 Pensa en açò: T’has justificat alguna volta per jugar o vore algun deport violent, pensant que no et farà cometre ningun acte violent? En eixe cas, recorda que Salm 11:5 diu que Jehovà «odia tot el qui estima la violència», no només la persona que la practica.

 La manera de practicar-lo. La Bíblia diu: «No feu res per rivalitat ni per arrogància; amb tota humilitat, considereu els altres superiors a vosaltres mateixos» (Filipencs 2:3).

 Òbviament, qualsevol joc d’equips implica cert grau de competició. Però si vols guanyar a tota costa, el joc ja no serà divertit. Un jove a qui li diuen Brian diu: «L’esperit competitiu es pot apoderar de tu. Aixina que quant millor sigues en els deports, més hauràs de treballar la humiltat».

 Pensa en açò: Un jove a qui li diuen Chris diu: «Juguem a futbol totes les setmanes i a voltes algú acaba lesionat». Aixina que pregunta’t: «Quins factors fan que siga més probable que hi haja lesions? Què puc fer per a evitar-les?».

 Quant de temps li dediques. La Bíblia diu: «Sapieu discernir allò que més convé» (Filipencs 1:10).

 Has de posar-te prioritats i les coses espirituals haurien d’anar primer. La majoria de jocs poden durar algunes hores, ja siga que els estigues mirant o practicant. Una jove a qui li diuen Daria diu: «Ma mare i jo discutíem perquè passava molt de temps mirant deports en la tele quan podria haver invertit millor el temps».

Donar-li massa importància als deports és com posar massa sal al menjar.

 Pensa en açò: Fas cas als teus pares quan et parlen de les teues prioritats? Una jove a qui li diuen Trina diu: «Quan els meus germans i jo miràvem els deports i deixàvem de costat el que ens havien manat, ma mare ens recordava que els jugadors tenien un jornal, tant si els miràvem com si no. I ens preguntava: “I a vosaltres, qui vos paga?”. El que volia dir és que els jugadors ja tenien un treball, però si nosaltres deixàvem de costat els deures i altres responsabilitats, no seríem capaços de mantindre’ns en un futur. Senzillament, el que ma mare tractava de dir-nos és que mirar o practicar els deports no hauria de ser lo més important en la nostra vida».