Salta al contingut

PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS

Com puc controlar els meus gastos?

Com puc controlar els meus gastos?

 «Fa uns dies, vaig entrar en una tenda només per a mirar i vaig eixir amb un article molt car que no tenia intenció de comprar.» (Colin)

 Colin admet que té problemes per a controlar els seus gastos. Et passa lo mateix? Si és aixina, este article pot ajudar-te.

 Per què controlar els teus gastos?

 Idea errònia: Si et preocupes pel que gastes, restringiràs la teua llibertat.

 Realitat: Controlar els teus gastos et donara més llibertat, no menys. «Si saps administrar-te, tindràs diners per a les coses que vullgues, tant ara com en el futur», diu el llibre I’m Broke! The Money Handbook (Estic en la ruïna! Manual per a administrar els diners).

 Pensa en açò: Si controles els teus gastos...

  •   Tindràs més diners quan els necessites. «En un futur, m’agradaria viatjar a l’Americà del sud», diu una xica anomenada Inez. «Intente tindre eixa meta en ment cada volta que aparte uns diners.»

  •   Tindràs pocs deutes o fins i tot cap. La Bíblia diu: «Qui ampra és esclau del creditor» (Proverbis 22:7). Una jove anomenada Anna pensa igual. Ella diu: «Els deutes poden arribar a controlar-te la vida». I afig: «Si no tens deutes, pots centrar-te en els teus objectius».

  •   Demostraràs ser una persona madura. Els qui controlen els seus gastos estan millor preparats per a la vida adulta. Jean, una xica de 20 anys, diu: «Està bé preparar-se per al futur, per a quan visca pel meu compte. Intente ser responsable amb els diners ara, per a poder ser-ho també en el futur».

 En resum: «Administrar-te bé és un bon pas per a poder independitzar-te. Aprendre a administrar els diners és una cosa que t’aprofitarà tota la vida», diu el llibre The Complete Guide to Personal Finance: For Teenagers and College Students (Manual complet per a administrar-se: dedicat a adolescents i universitaris).

 Com fer-ho

 Coneix els teus punts dèbils. Si constantment et quedes sense diners, mira a vore per on se’n van. Per a alguns, la raó són les compres online, per a altres, és anar gastant a poc a poc fins a quedar-se amb la butxaca buida.

 «Els xicotets gastos es van sumant. Un regalet per ací, un altre per allà, un café, una oferta del supermercat i al final del mes em pregunte on han anat a parar els meus cent dòlars.» (Hailey)

 Elabora un pressupost. La Bíblia diu: «Els projectes del diligent porten guanys» (Proverbis 21:5). A l’elaborar un pressupost, t’assegures que els teus gastos no superen els teus ingressos.

 «Si gastes més del que guanyes, comprova en què estàs gastant-te els diners i desfés-te del que no necessites. Reduïx la teua llista de gastos fins que guanyes més del que gastes.» (Danielle)

 Què més pots fer? Hi ha moltes maneres de controlar els teus diners i evitar gastos innecessaris. A alguns jóvens els han funcionat els següents mètodes:

  •  «Normalment ingresse directament els diners en el banc, perquè sé que aixina em sentiré menys temptat a gastar-me’ls.» (David)

  •  «Quan vaig de tendes, porte una quantitat determinada de diners. D’esta manera, no em gaste més del que volia.» (Ellen)

  •  «Quant més temps deixe passar abans de comprar una cosa, més fàcil se’m fa saber si la necessite o no.» (Jesiah)

  •  «No estic obligada a acceptar totes les invitacions. Està bé dir no, si no m’ho puc permetre.» (Jennifer)

 En resum: Administrar els diners és una gran responsabilitat. Això és el que Colin, citat abans, va començar a comprendre. Ell diu: «Si vullc ser un bon cap de casa algun dia, no puc anar malgastant els diners. Si no administre bé els diners ara que soc fadrí, què passarà quan em case?».

Consell: «Explica-li a algú el teu pressupost i demana-li que et pregunte de tant en tant com et va. Controlar els gastos et beneficia» (Vanessa).