Salta al contingut

PREGUNTES QUE ES FAN ELS JÓVENS

Què faig si tinc ansietat?

Què faig si tinc ansietat?

 Què et fa sentir ansietat?

 Et sents a voltes com estos jóvens?

 «Estic sempre pensant: “I si...? I si tinc un accident de cotxe? I si cau l’avió?” Em preocupe per coses que la majoria de persones ni tan sols pensa.» (Charles)

 «Sempre estic preocupada. Em sent com un hàmster corrent en una roda que mai arriba a cap lloc. M’esforce molt, però no aconseguisc res.» (Anna)

 «Quan la gent em diu que tinc sort d’estar en l’escola, pense: “No tenen ni idea de com em sent d’estressat”.» (Daniel)

 «Soc com una olla a pressió, sempre preocupada pel que passarà o pel que he de fer.» (Laura)

 Realitat: Vivim en el que la Bíblia anomena «temps difícils» (2 Timoteu 3:1). Per eixa raó, les preocupacions poden afectar als jóvens tant com als adults.

 És sempre roín preocupar-se?

 La resposta és no. De fet, la Bíblia diu que està bé preocupar-se pel benestar de les persones que estimem (1 Corintis 7:32-34; 2 Corintis 11:28).

 A més, hem de reconéixer que, quan estem preocupats, ens sentim més impulsats a actuar. Per exemple, imagina’t que tens un examen la setmana que ve. La preocupació podria moure’t a estudiar esta setmana, i això podria ajudar-te a traure una millor nota.

 Cert grau de preocupació també podria advertir-te d’un perill. «Podries sentir-te angoixat perquè saps que estàs anant pel mal camí i necessites fer canvis per a tindre la consciència tranquiŀla», comenta una adolescent que es diu Serena. (Compara-ho amb Jaume 5:14.)

 Realitat: Cert grau de preocupació pot ser convenient sempre que t’espente en la direcció correcta.

 Però, i si les preocupacions t’atrapen en un laberint de pensaments negatius?

Les preocupacions podrien fer-te sentir que estàs atrapat en un laberint, però algú amb una perspectiva diferent pot ajudar-te a trobar una eixida

 Exemple: «El cap em va a mil quan pense en com podria acabar una situació estressant», diu Richard de 19 anys. «No pare de pegar-li voltes a la situació, fins que em pose dels nervis.»

 La Bíblia diu que «l’ànim seré dóna vida al cos» (Proverbis 14:30). Per altra part, l’ansietat pot manifestar-se amb mals de cap, marejos, mal d’estómac i palpitacions.

 Què pots fer si les preocupacions et perjudiquen més del que et beneficien?

 Què pots fer?

  •   Pregunta’t si la preocupació que tens és raonable. «Preocupar-te per complir amb les teues responsabilitats és una cosa, però obsessionar-te amb elles és una altra. Preocupar-se és com estar assentat en un balancí, per molt que et meneges, no arribes a cap lloc.» (Katherine)

     El que diu la Bíblia: «Qui de vosaltres, per molt que ho pense, pot afegir un pam tan sols a la seua vida?» (Mateu 6:27 Nou Testament, Ed. Quatre Rius).

     El que vol dir: A no ser que les preocupacions et porten a la solució, només empitjoraran el problema o inclús es convertiran en el problema.

  •   No vullgues arreglar-ho tot hui. «Pensa-ho bé, quina importància tindrà el problema demà? I en un mes? I en un any? I en cinc anys?» (Anthony)

     El que diu la Bíblia: «No vos preocupeu, doncs, pel demà, que el demà ja s’ocuparà d’ell mateix. Cada dia en té prou amb els seus maldecaps» (Mateu 6:34).

     El que vol dir: No té sentit intentar resoldre els problemes que podrien sorgir el dia de demà, ja que potser, mai arriben a ocórrer.

  •   Aprén a viure amb el que no pots canviar. «És bo preparar-se lo millor possible per a les situacions que puguen sorgir, però has d’acceptar que hi ha situacions que estan fora del teu control.» (Robert)

     El que diu la Bíblia: «Els ràpids no sempre guanyen la carrera [...] ni sempre els va bé als qui tenen coneixement, ja que a tots els arriba algun mal moment i algun succés imprevist» (Eclesiastés 9:11 La Bíblia. Traducció del Nou Món).

     El que vol dir: A voltes no pots canviar les teues circumstàncies, però pots canviar la teua forma de vore-les.

  •   Mira la teua situació amb perspectiva. «Trobe que lo millor és centrar-me en el quadro complet i no en els detalls. He de decidir quines coses són importants i donar-los prioritat.» (Alexis)

     El que diu la Bíblia: «Sapieu discernir allò que més convé» (Filipencs 1:10).

     El que vol dir: Les persones que miren els seus problemes amb perspectiva són menys propenses a sentir-se superades per les preocupacions.

  •   Parla amb algú. «Quan tenia onze anys, arribava d’escola molt preocupat i amb por del dia següent. Els meus pares m’escoltaven quan els expressava les meues preocupacions. Em va vindre molt bé que estigueren ahí, podia confiar en ells i contar-los les coses. Això m’ajudava a afrontar el dia següent.» (Marilyn)

     El que diu la Bíblia: «Una pena al cor deprimeix, una bona paraula porta alegria» (Proverbis 12:25).

     El que vol dir: Un dels teus pares o un amic podrien donar-te suggerències pràctiques per a que pugues reduir l’ansietat.

  •   Oració. «Orar en veu alta i escoltar la meua veu m’ajuda. Em permet descarregar les meues preocupacions en comptes de retindre-les en el meu cap. I em permet vore que Jehovà és més gran que les meues preocupacions.» (Laura)

     El que diu la Bíblia: «Descarregueu en ell totes les vostres preocupacions, ja que ell mateix es preocupa de vosaltres» (1 Pere 5:7).

     El que vol dir: L’oració no és un simple exercici mental. És una comunicació real amb Jehovà, qui ens promet: «No passes ànsia, que jo sóc el teu Déu. Jo et done força i t’ajude» (Isaïes 41:10).