Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ПОГЛАВЉЕ

’Отац свих који верују‘

’Отац свих који верују‘

1, 2. Како је свет изгледао после Потопа и како се Аврахам осећао због тога?

АВРАХАМ смркнута лица посматра зигурат који се претећи издиже над његовим родним градом Уром. * Одатле допиру жагор и мирис дима — свештеници бога месеца поново приносе жртве. Аврахам негодујући одмахује главом и креће кући пробијајући се кроз гомилу људи која је преплавила улице. Мучно му је да гледа како су се становници Ура окренули лажним боговима. Да ли је могуће да се крива религија тако брзо проширила после Потопа?

2 Ноје је умро само две године пре Аврахамовог рођења. Када су патријарх Ноје и његова породица изашли из арке након великог Потопа, он је принео жртву Јехови Богу, који је учинио да се појави дуга (Пост. 8:20; 9:12-14). У то доба у свету је постојала једна религија јер се обожавао само истинити Бог. Али сада се рађа већ десета генерација после Ноја а у мноштву људи које се проширило по земљи права је реткост наћи верног Божјег слугу. Многи обожавају лажне богове, па и Аврахамов отац Тара, који је можда чак правио идоле (Ис. Нав. 24:2).

Како је Аврахам стекао изузетно јаку веру?

3. По чему се Аврахам издвајао од других и шта можемо научити од њега?

3 Аврахам је био другачији. Како су године пролазиле, све се више и више издвајао од других због своје вере. Заправо, апостол Павле га је касније под Божјим надахнућем назвао ’оцем свих који верују‘. (Прочитати Римљанима 4:11.) Али вратимо се сада на почетак. Шта је све обликовало Аврахамову личност? Док будемо то осматрали, научићемо како и наша вера може бити јача.

Служење Јехови након Потопа

4, 5. Од кога је Аврахам можда учио о Јехови и на основу чега знамо да је то могуће?

4 Како је Аврахам упознао Јехову Бога? У његово време је било људи који су верно служили Богу. Међу њима је био и Сим, Нојев син. Иако он није био најстарији од три сина, често се спомиње први, вероватно због своје снажне вере. * Неко време након Потопа, Ноје је рекао да је Јехова „Бог Симов“ (Пост. 9:26). Сим је поштовао Јехову и трудио се да га обожава на исправан начин.

5 Да ли је Аврахам познавао Сима? Могуће је. Можемо само замислити како је Аврахам као дечак био поносан што има тако мудрог рођака који је испратио више од четири века људске историје. Сим је својим очима видео колико је свет пре потопа био зао, а затим је доживео потоп који је очистио земљу. Посматрао је како се рађају нове генерације и оснивају нови народи. Преживео је и мрачно доба Невродове побуне када је Јехова помешао језике градитељима куле у Вавелу. Верни Сим сигурно није учествовао у тој побуни будући да су он и његова породица наставили да говоре првобитни језик човечанства, којим је говорио и Ноје. У тој породици се родио Аврахам, који је током детињства у Симу сигурно видео узора. Заправо, Симов живот се великим делом преклапао са Аврахамовим дугим животом. Дакле, могуће је да је Сим помогао Аврахаму да упозна Јехову.

Аврахам није обожавао лажне богове попут других становника Ура

6. (а) Како знамо да је Аврахам разумео зашто је Бог нанео Потоп? (б) Какав је био заједнички живот Аврахама и Саре?

6 Било како било, оно што сигурно знамо јесте да је Аврахам разумео зашто је Бог нанео Потоп и да је желео да попут Ноја ходи с Богом. Зато није обожавао лажне богове и разликовао се од других становника Ура, па можда чак и од чланова своје породице. Међутим, пронашао је дивног животног сапутника. Оженио се Саром, коју није красила само лепота већ и снажна вера у Јехову. * Иако нису имали деце, Аврахам и Сара су сигурно имали много радости док су заједно служили Јехови. Њих двоје су усвојили Аврахамовог нећака Лота, који је био сироче.

7. У чему Исусови следбеници треба да се угледају на Аврахама?

7 Идолопоклонство у Уру није одвратило Аврахама од служења Јехови. Он и Сара нису оклевали да буду другачији од идолопоклоничког друштва у ком су живели. И ми морамо бити спремни на тако нешто уколико желимо да развијемо снажну веру. Не треба да се плашимо да будемо другачији. Исус је рекао да његови следбеници ’нису део света‘ и да ће их свет због тога мрзети. (Прочитати Јована 15:19.) Ако си на својој кожи осетио колико је болно када те породица и пријатељи одбаце због тога што си одлучио да служиш Јехови, не заборави да ниси сам. Док се и даље трудиш да ходиш с Богом, ти такорећи идеш раме уз раме са Аврахамом и Саром.

„Иди из своје земље“

8, 9. (а) Шта је Аврахам доживео? (б) Шта је Јехова рекао Аврахаму?

8 Аврахам је једног дана доживео нешто што никада није могао да заборави. Обратио му се сам Јехова Бог! Библија не пружа много детаља али каже да се „Бог славе“ појавио овом верном човеку. (Прочитати Дела апостолска 7:2, 3.) Бог је Аврахаму донекле предочио своју ненадмашну славу вероватно посредством једног анђела. Аврахам је сигурно остао без речи видевши јасније него икада разлику између живог Бога, који је Врховни владар свемира, и беживотних идола којима су се клањали његови савременици.

9 Шта је Јехова рекао Аврахаму? „Иди из своје земље и од свог рода и пођи у земљу коју ћу ти показати.“ Јехова није открио Аврахаму у коју земљу треба да пође, али му је обећао да ће је видети. Међутим, прво је морао да напусти своју земљу и родбину. У култури древног Блиског истока, породица је била светиња. Сматрало се да је напуштање породице и пресељење у далеку земљу нешто најгоре што може човеку да се деси — чак горе и од смрти!

10. Зашто Аврахаму и Сари није било лако да напусте свој дом у Уру?

10 Аврахаму није било лако да напусти своју земљу. Ур је по свему судећи био жив и напредан град. (Видети оквир „ Град који су Аврахам и Сара оставили за собом“.) Археолошке ископине откривају да су у том граду постојале велике и лепе куће. Неке су имале десетак и више соба у којима су живели чланови породице и слуге — и све собе су гледале на поплочано унутрашње двориште. Удобности је доприносило и то што су куће углавном имале текућу воду, купатило и одводни систем. Не треба заборавити ни то да Аврахам и Сара више нису били млади — он је прешао седамдесету, а она шездесету годину. Као добар муж, Аврахам је разумео да је његовој жени у тим годинама потребна извесна мера удобности и желео је што више да јој олакша живот. Без сумње су много пута разговарали о задатку који су добили од Бога и поверавали једно другом своје бриге и дилеме. Аврахаму је сигурно било драго што је Сара прихватила тај изазов. Обоје су били спремни да за собом оставе сву удобност топлог дома.

11, 12. (а) Које су одлуке и припреме стајале пред Аврахамом и Саром? (б) Како је можда изгледао дан поласка из Ура?

11 Након што је одлука донета, Аврахам и Сара су имали пуне руке посла. Требало је све спаковати и организовати. Шта да понесу на своје путовање, будући да не знају ни где су се упутили? Још важније одлуке тицале су се њима драгих људи. Шта ће бити са остарелим Таром? Одлучили су да га поведу и преузму бригу о њему, а он се очигледно сложио с тим. Зато се у запису каже да је он био на челу породице када су кренули на пут. Нема сумње да је престао да обожава лажне богове. Међу путницима је такође био и Аврахамов нећак Лот (Пост. 11:31).

12 Напокон свиће дугоочекивани дан. Караван се окупља ван градских зидина Ура. Ту су натоварене камиле и магарци, а и стада су спремна за полазак. * Породица и слуге су на својим местима и влада велико узбуђење. Вероватно су све очи упрте у Аврахама. Коначно, он даје знак за полазак и крећу на пут. Сви они знају да се никада више неће вратити у Ур.

13. Како данас многе Јеховине слуге показују самопожртвованост попут Аврахама и Саре?

13 Данас многе Јеховине слуге одлучују да се преселе тамо где има мало објавитеља Краљевства. Други уче нови језик да би у још већој мери проповедали или желе да се окушају у неком виду службе у ком нису толико вешти. То свакако од њих изискује неке жртве — морали су се одрећи неких удобности. Сви они попут Аврахама и Саре заслужују похвалу за своју самопожртвованост. Ако и ми покажемо такву веру, Јеховин благослов ће сигурно надмашити сваку нашу жртву. Награда за веру никада не изостаје (Јевр. 6:10; 11:6). Како је Јехова наградио Аврахама?

Прелазак Еуфрата

14, 15. Како је изгледало путовање од Ура до Харана и зашто је Аврахам можда одлучио да се неко време настани у Харану?

14 Аврахам и Сара мало пешаче, а затим јашу и живо разговарају покушавајући да надјачају топот стада и звук прапораца. Ни њима ни њиховим сапутницима више није необично што су стално у покрету. Толико пута су морали да склопе и расклопе шаторе да су чак и најнеискуснији путници постали вешти у томе. Сигурно су сви помагали остарелом Тари како би му јахање на камили или магарцу било што удобније. Док су ишли ка северозападу дуж корита реке Еуфрат, низали су се дани и седмице а пејзажи су се смењивали један за другим.

15 Коначно, након што су прешли више од 950 километара, стижу до Харана. Био је то напредан град на раскршћу трговачких путева између Истока и Запада. Настањују се ту, међу његовим купастим колибама које подсећају на кошнице. Можда је Аврахам одлучио да ту остану неко време јер је Тари било претешко да настави путовање.

16, 17. (а) Који је савез Аврахаму улио нову снагу? (б) Како је Јехова благословио Аврахама док је боравио у Харану?

16 Тара умире са 205 година (Пост. 11:32). Аврахаму након таквог губитка велику утеху доноси то што му се Јехова поново обраћа. Још једном му понавља смернице које му је дао и први пут у Уру, а такође проширује своје обећање. Од Аврахама ће постати „велик народ“, и све породице на земљи биће благословљене преко њега. (Прочитати Постанак 12:2, 3.) То што га Бог подсећа на савез који је склопио с њим Аврахаму улива нову снагу и он зна да је време да настави пут.

17 Овога пута има још више ствари које треба спаковати, пошто је Јехова благословио Аврахама док је боравио у Харану. У запису стоји да је узео „сва добра и душе које су стекли у Харану“ (Пост. 12:5). Да би од Аврахама постао велик народ, морао је имати велико домаћинство — с великим богатством и мноштвом слугу. Иако Јехова својим слугама не даје увек богатство, он им пружа све што је потребно да би извршили његову вољу. Тако је и Аврахама ојачао како би са својим караваном кренуо у непознато.

Аврахаму и Сари није било лако да напусте удобност свог дома у Уру

18. (а) За који датум се везује један важан моменат у историји Божјег народа? (б) Који су се још важни догађаји одиграли 14. нисана? (Видети оквир „ Значајан датум у библијској историји“.)

18 На неколико дана хода од Харана налазио се Харкемис, где су каравани обично прелазили Еуфрат. Ту је и Аврахам вероватно превео свој караван преко реке. То је био важан моменат у историји Божјег народа. Било је то 1943. пре н. е. и по свему судећи је био 14. дан месеца који је касније назван нисан (Изл. 12:40-43). Када су прешли реку, ка југу се пружала земља за коју је Јехова обећао Аврахаму да ће је видети. Тог значајног дана, Божји савез са Аврахамом ступа на снагу.

19. Шта је Јехова поменуо у свом обећању Аврахаму и чега се Аврахам можда сетио?

19 Аврахам се са својим караваном креће ка југу и зауставља се близу великог Мореховог дрвећа, недалеко од Сихема. Тамо му Јехова поново даје обећање и овога пута помиње Аврахамово потомство које ће заузети ту земљу. Да ли се Аврахам сетио пророчанства које је Јехова изговорио у Едену, обећања о потомству које ће избавити човечанство? (Пост. 3:15; 12:7). Могуће је. Можда је почео да назире да ће и он учествовати у испуњењу Јеховине величанствене намере.

20. Како је Аврахам показао да цени част коју му је Јехова указао?

20 Аврахам је веома ценио част коју му је Јехова указао. Док се опрезно кретао по земљи која је још увек била настањена Хананцима, Аврахам се заустављао и подизао олтаре Јехови — најпре код Мореховог дрвећа а затим у близини Ветиља. Призивао је Јеховино име, вероватно изражавајући захвалност свом Богу док је размишљао о томе каква будућност чека његово потомство. Поред тога, можда је проповедао Хананцима међу којима је живео. (Прочитати Постанак 12:7, 8.) Аврахама су тек чекали велики испити вере, али он је био мудар. Није се са чежњом освртао на оно што је оставио у Уру. Не, он је гледао напред. У Јеврејима 11:10 за њега се каже: „Очекивао [је] град који има праве темеље, чији је градитељ и творац Бог.“

21. Шта ми данас знамо о Божјем Краљевству и шта треба да чинимо ако желимо да видимо испуњење Јеховиних обећања?

21 Ми који данас служимо Јехови знамо много више о том симболичном граду — Божјем Краљевству. Знамо да Краљевство влада на небу и да ће ускоро окончати садашњи светски поредак. Такође знамо да Аврахамов давно обећани Потомак, Исус Христ, сада влада као Краљ тог Краљевства. Заиста ће бити дивно упознати Аврахама када буде поново живео. Он ће тада стећи потпуну слику о Божјој намери коју је до тада видео само у обрисима. Да ли би желео да видиш како се испуњавају сва Јеховина обећања? Онда се угледај на Аврахама и буди самопожртвован, послушан и са дубоком захвалношћу прихвати сваки задатак који ти Јехова даје. Док се трудиш да опонашаш веру Аврахама, ’оца свих који верују‘, он ће у неком смислу постати и твој отац!

^ одл. 1 У то време он се звао Аврам. Годинама касније Бог је његово име променио у Аврахам, што значи „отац мноштва“ (Пост. 17:5, фуснота).

^ одл. 4 Слично томе, када се говори о Тариним синовима, Аврахам се често помиње први иако се зна да није био најстарији.

^ одл. 6 У то време, она се звала Сараја. Бог је касније променио њено име у Сара, што значи „кнегиња“ (Пост. 17:15, фуснота).

^ одл. 12 Неки изучаваоци сумњају да су људи у Аврахамово време користили камиле. Међутим, не постоје основани разлози за сумњу. Библија неколико пута наводи да је Аврахам поседовао камиле (Пост. 12:16; 24:35).