Пређи на садржај

Пређи на садржај

11. ПОГЛАВЉЕ

Човек који је будно пазио и ишчекивао

Човек који је будно пазио и ишчекивао

1, 2. Који непријатан задатак је чекао Илију и по чему су се он и Ахав разликовали?

ИЛИЈА силно жели да се насамо помоли свом небеском Оцу. Али окружен је мноштвом људи. Они су управо видели како овај прави пророк дозива ватру с неба и нема сумње да многи од њих желе да ласкањем придобију његову наклоност. Ипак, пре него што би Илија могао да оде на врх горе Кармил и приступи Јехови Богу насамо у молитви, чека га један непријатан задатак. Мора да разговара с краљем Ахавом.

2 Ова два човека су потпуно различита. Ахав, у раскошној краљевској одећи, заправо је похлепан, превртљив отпадник. Илија је одевен у одећу типичну за пророке, грубу хаљину начињену вероватно од животињске коже или од камиље или козје длаке. Он је човек изузетне храбрости, беспрекорности и вере. Овај дан који се ближи свом крају открио је много о њиховим личностима.

3, 4. (а) Зашто се може рећи да су Ахав и други Валови обожаваоци имали лош дан? (б) Која питања ћемо осмотрити?

3 За Ахава и друге Валове обожаваоце то је био лош дан. Паганска религија, чији су поборници у десетоплеменском краљевству Израела били Ахав и његова жена, краљица Језавеља, доживела је снажан ударац. Вал је разоткривен. Показало се да тај лажни, беживотни бог није успео да упали обичну ватру да би одговорио на махнито преклињање својих пророка, њихово играње и обредно проливање крви. Није успео да заштити тих 450 пророка од погубљења које су заиста заслужили. Али он је још у нечему био неуспешан и ускоро је требало да се догоди нешто што ће само потврдити тај неуспех. Током периода од три године, Валови пророци су преклињали свог бога да оконча сушу која је погађала земљу, али показало се да је Вал неспособан да то учини. Ускоро ће Јехова показати своју надмоћ тако што ће окончати сушу (1. Краљ. 16:30–17:1; 18:1-40).

4 Када ће Јехова то учинити? Шта ће Илија у међувремену радити? И шта ми можемо научити од њега као човека јаке вере? Запазимо шта о томе говори библијски запис. (Прочитати 1. Краљевима 18:41-46.)

Значај молитве

5. Шта је Илија рекао Ахаву и да ли се може рећи да је Ахав нешто научио из догађаја који су се одиграли тог дана?

5 Илија прилази Ахаву и каже: „Иди горе, једи и пиј, јер се чује хука која најављује кишу.“ Да ли је тај зли краљ нешто научио из догађаја који су се одиграли тог дана? У библијском запису се не даје конкретан одговор. Ипак, у њему не запажамо ни једну једину реч покајања нити молбу да му пророк помогне да се приближи Јехови и затражи опроштај. Не, Ахав је једноставно „отишао горе да једе и пије“ (1. Краљ. 18:41, 42). А шта Илија чини?

6, 7. За шта се Илија молио и зашто?

6 „Илија се попео на врх Кармила, сагнуо се до земље и ставио лице међу колена.“ Сада када је Ахав отишао да напуни стомак, Илија има прилику да се помоли свом небеском Оцу. Запазимо како његов положај тела открива понизност — он клечи, а глава му је савијена до колена. Шта то Илија ради? Не морамо да нагађамо. Библија нам у Јаковљевој 5:18 говори да се Илија молио за престанак суше. По свему судећи, реч је о молитви коју је упутио на врху Кармила.

Илијине молитве су одражавале његову искрену жељу да види извршење Божје воље

7 Јехова је још раније рекао: „Одлучио [сам] да пустим кишу на земљу“ (1. Краљ. 18:1). Стога, Илија се моли да се изврши Јеховина воља, за шта је и Исус око хиљаду година касније поучио своје ученике да се моле (Мат. 6:9, 10).

8. Које нам поуке о молитви пружа Илијин пример?

8 Илијин пример нам пружа многе поуке о молитви. Њему је најважније било остварење Божје воље. Када се молимо, добро је да увек имамо на уму: „Шта год да молимо у складу [с Божјом] вољом, он нас чује“ (1. Јов. 5:14). Јасно је онда да морамо знати шта је Божја воља да би му наше молитве биле прихватљиве. То је свакако добар разлог за то да проучавање Светог писма постане део нашег свакодневног живота. Несумњиво је и Илија, због свих патњи које су погађале његов народ, желео да види крај суше. Срце му је вероватно било препуно захвалности након што је био очевидац чуда које је Јехова учинио тог дана. И ми желимо да брига за добробит других и искрено захваљивање буду важна обележја наших молитви. (Прочитати 2. Коринћанима 1:11 и Филипљанима 4:6.)

Уверен у Јеховино обећање и будан

9. Шта је Илија рекао свом слузи да уради и које две поуке ћемо осмотрити?

9 Илија је сигуран да ће Јехова прекинути сушу, али не зна када ће то бити. Шта он ради у међувремену? У запису стоји: „Свом слузи [он] рече: ’Молим те, иди горе и погледај према мору.‘ Он је отишао и погледао, а затим рекао: ’Ништа се не види.‘ А он рече: ’Иди опет‘, и тако седам пута“ (1. Краљ. 18:43). Илијин пример нам пружа најмање две поуке. Једна поука се односи на његово уверење да ће Јехова учинити крај суши, а друга на његову будност.

Илија прати сваки знак који би потврдио да је Јеховино обећање почело да се испуњава

10, 11. (а) Како је Илија показао да верује у Јеховино обећање? (б) Зашто и ми можемо имати такво поуздање?

10 Илија верује у Јеховино обећање и зато прати сваки знак који би потврдио да је оно почело да се испуњава. Шаље свог слугу на узвишицу да одатле осматра хоризонт не би ли видео неки наговештај кише. Када се враћа, слуга доноси не тако радосну вест: „Ништа се не види.“ Хоризонт је чист, а небо је очигледно без облака. Зашто је то необично? Видели смо да је Илија управо рекао краљу Ахаву: „Чује [се] хука која најављује кишу.“ Како је пророк могао да каже тако нешто кад се још није појавио ни један једини кишни облак?

11 Илија зна шта је Јехова обећао. Као његов пророк и представник, сигуран је да ће Бог испунити своју реч. Толико је уверен у то као да је већ чуо пљусак. Можда нас то подсећа на библијски опис Мојсија за ког се каже да је „остао постојан као да види Невидљивог“. Да ли је Бог и за тебе толико стваран? Он нам пружа обиље доказа на основу којих можемо имати такву веру у њега и његова обећања (Јевр. 11:1, 27).

12. По чему се види да је Илија будно пазио и како је реаговао на вест о једном малом облаку?

12 Као следеће, запазимо колико Илија будно пази. Он свог слугу не шаље једном или двапут, већ седам пута! Можемо само замислити колико се слуга уморио од одлажења и долажења, али Илија не одустаје од тога да види знак. Коначно се слуга седми пут враћа и каже: „Ено, мали облак као човечји длан диже се с мора.“ Можеш ли себи представити тог слугу како држи испружену руку и дланом мери величину једног малог облака који се појављује на хоризонту изнад Великог мора? За слугу то можда није нешто значајно, али за Илију је тај облак веома важан. Он свом слузи сада даје један хитан задатак: „Иди и реци Ахаву: ’Прежи коње и иди да те не ухвати пљусак!‘“ (1. Краљ. 18:44).

13, 14. (а) Како можемо опонашати Илијину будност? (б) Због чега треба да служимо Јехови са осећајем хитности?

13 Илија поново пружа снажан пример за нас. И ми живимо у време када очекујемо да Бог изврши своју намеру. Илија је чекао на крај суше, а данашње Божје слуге чекају на крај овог злог поретка (1. Јов. 2:17). Све док Јехова Бог нешто не предузме, ми морамо остати будни као што је и Илија био. Божји Син, Исус, саветовао је своје ученике: „Бдите, дакле, јер не знате у који дан долази ваш Господ“ (Мат. 24:42). Да ли је Исус хтео да каже да његови ученици неће ништа знати о крају овог поретка? Напротив, он је детаљно описао какав ће бити свет у данима који ће претходити његовом уништењу. Данас се пред нашим очима испуњава тај детаљни знак ’свршетка овог поретка‘. (Прочитати Матеја 24:3-7.)

Један облачић је био довољан да увери Илију у то да ће Јехова ускоро нешто учинити. Знак последњих дана пружа много разлога да служимо Јехови са осећајем хитности

14 Сваки део тог знака сам по себи је снажан, уверљив доказ. Да ли су такви докази довољни да нас покрену да служимо Јехови са осећајем хитности? Један облачић који се издизао над хоризонтом био је довољан да увери Илију у то да ће Јехова ускоро нешто учинити. Да ли се овај верни пророк разочарао?

Јехова доноси олакшање и благослове

15, 16. Који догађаји су се одиграли за кратко време и шта се Илија можда питао о Ахаву?

15 Библијски запис нам говори: „У међувремену небо се замрачило од облака и ветра, и почео је јак пљусак. Ахав се попео на кола и одвезао у Језраел“ (1. Краљ. 18:45). Догађаји се одвијају невероватном брзином. Док Илијин слуга саопштава пророкову поруку Ахаву, од једног облачка настаје мноштво облака који прекривају и замрачују небо. Почиње да дува јак ветар. Напокон, након три и по године, у израелској земљи пада киша. Жедна земља гута драгоцене капи. Киша прераста у пљусак, а река Кисон буја и несумњиво спира трагове крви погубљених Валових пророка. И бунтовним Израелцима пружена је прилика да сперу прљавштину коју је у њихову земљу унело обожавање Вала.

„Почео је јак пљусак“

16 Илија се сигурно искрено нада томе! Можда се пита како ће Ахав реаговати на драматичне догађаје који су се одиграли. Да ли ће се покајати и обратити од нечистог обожавања Вала? Због свега што се десило тог дана имао је снажан разлог за такве промене. Наравно, ми не можемо знати о чему је Ахав размишљао. У запису једноставно стоји да се краљ „попео на кола и одвезао у Језраел“. Да ли је нешто научио? Да ли је одлучио да промени свој живот? Даљи развој догађаја наводи на помисао да је одговор одричан. Ипак, овај дан још није дошао свом крају ни за Ахава, ни за Илију.

17, 18. (а) Шта се десило са Илијом на путу до Језраела? (б) Због чега је било необично то што је Илија трчао од Кармила до Језраела? (Видети и фусноту.)

17 Илија креће за Ахавом. Пред њим се пружа дуг, мрачан и мокар пут. Међутим, дешава се нешто врло необично.

18 „Јеховина рука била је над Илијом, и он је подвио скутове хаљине своје и трчао пред Ахавом све до Језраела“ (1. Краљ. 18:46). Очигледно је „Јеховина рука“ над Илијом у том смислу што му је дао натприродну снагу. Језраел је удаљен око 30 километара, а Илија више није младић. * Замисли само тог пророка како подвија своју дугу хаљину, везује је за бокове тако да може слободно да се креће и затим трчи низ тај кишом наквашен пут — толико брзо да је сустигао краљевску кочију, а затим је престигао и оставио иза себе!

19. (а) На која пророчанства нас подсећа то што је Илија добио снагу и издржљивост од Бога? (б) У шта је Илија био сигуран док је трчао ка Језраелу?

19 Какав је то само благослов за Илију! Мора да је за њега веома узбудљиво то што осећа такву снагу, полет и издржљивост — што можда ни у младости није осећао. То нас подсећа на пророчанства у којима се верним особама обећава савршено здравље и виталност у предстојећем Рају на земљи. (Прочитати Исаију 35:6; Лука 23:43.) Док трчи по том мокром путу, Илија је сигуран да има одобравање свог Оца, јединог истинитог Бога, Јехове!

20. Како можемо добити благослове од Јехове?

20 Јехова једва чека да нас благослови. Вреди уложити сваки труд да добијемо те благослове. По узору на Илију, морамо бити будни у овом тешком и пресудном времену, запажајући доказе који потврђују да ће Јехова ускоро кренути у акцију. Попут Илије, имамо све разлоге да се потпуно поуздамо у оно што је обећао Јехова, ’Бог истине‘ (Пс. 31:5).

^ одл. 18 Убрзо након тога, Јехова је рекао Илији да обучи Јелисеја, који је касније постао познат као онај „који је Илији водом поливао руке“ (2. Краљ. 3:11). Као Илијин слуга, Јелисеј је по свему судећи пружао практичну помоћ овом остарелом пророку.