Пређи на садржај

Пређи на садржај

18. ПОГЛАВЉЕ

’Чувала је те речи у свом срцу‘

’Чувала је те речи у свом срцу‘

1, 2. Опиши Маријино путовање и објасни зашто је било напорно.

МАРИЈА седи на леђима магарета и покушава да пронађе колико-толико удобан положај. Већ сатима тако путује. Испред ње неуморно корача Јосиф идући путем према удаљеном Витлејему. Она поново осећа како се беба помера у њеном стомаку.

2 Марија је пред порођајем. У Библији се каже да је она у то време била „у поодмаклој трудноћи“ (Лука 2:5). Док она и Јосиф пролазе поред једног поља за другим, можда неки ратари на тренутак престају да ору или сеју, зачуђено их посматрају и питају се зашто би жена у таквом стању кренула на пут. Шта је одвело Марију тако далеко од њеног дома у Назарету?

3. Која је част указана Марији и шта ћемо сазнати о њој?

3 Све је почело месецима раније, када је ова млада Јеврејка сазнала да јој је указана част коју није имао нико у целој људској историји. Требало је да роди дете које ће постати Месија, Божјег Сина! (Лука 1:35). У време када јој се ближио порођај, морали су да крену на пут. На том путовању, Марија се суочила са ситуацијама које су ставиле њену веру на испит. Погледајмо шта јој је помогло да сачува снажну веру.

Пут у Витлејем

4, 5. (а) Зашто су Јосиф и Марија кренули у Витлејем? (б) Које пророчанство се испунило захваљујући царевој наредби?

4 Јосиф и Марија нису једини путници. Цар Август је недавно издао наредбу да се попише све становништво и људи су морали да путују у свој родни град да би били уписани. Шта је Јосиф урадио? Библијски запис каже: „Тако је и Јосиф кренуо из Галилеје, из града Назарета, у Јудеју, у Давидов град, који се зове Витлејем, јер је био из Давидовог дома и његове породице“ (Лука 2:1-4).

5 То што је цар баш тада издао наредбу није било случајно. У једном пророчанству записаном око седам векова раније, речено је да ће Месија бити рођен у Витлејему. Додуше, постојао је један град по имену Витлејем само 11 километара од Назарета. Међутим, пророчанство је конкретно указивало на ’Витлејем Ефрату‘ као на место у ком ће се родити Месија. (Прочитати Михеја 5:2.) Пут из Назарета до тог малог села дуг је 130 километара и води преко брдовитог подручја Самарије. Јосиф се запутио у тај Витлејем јер је одатле потицала породица краља Давида, којој су припадали и он и његова невеста.

6, 7. (а) Зашто Марији није било лако да путује у Витлејем? (б) Како је на Маријине одлуке утицало то што је била удата? (Видети и фусноту.)

6 Да ли ће се Марија сложити с Јосифовом одлуком да се повинују царевој наредби? На крају крајева, тај пут би јој тешко пао. Вероватно је била рана јесен када почињу кише након што се полако завршава сушна сезона. Надаље, Витлејем се налазио на надморској висини од преко 760 метара, што је приличан успон који није лако савладати након вишедневног путовања. Можда би пут трајао дуже јер је Марија због свог стања морала чешће да се одмара. У том периоду би млада жена више него икада желела да буде код куће где би јој пријатељи и породица могли помоћи када почну порођајни болови. Нема сумње да јој је била потребна храброст да пође на тај пут.

Пут у Витлејем нимало није био лак

7 И поред свега тога, Лука каже да је Јосиф кренуо „да се упише с Маријом“. Такође је забележио да се Марија „до тада већ удала за [Јосифа]“ (Лука 2:4, 5). То што је била удата у великој мери је утицало на Маријине одлуке. Она је поштовала Јосифа као поглавара породице, прихватајући улогу помоћнице коју јој је Бог доделио и подржавајући свог мужа у одлукама које је доносио. * Својом послушношћу Марија је решила ову ситуацију која је могла представљати испит за њену веру.

8. (а) Шта је још могло подстаћи Марију да крене у Витлејем с Јосифом? (б) Зашто Маријин пример надахњује верне људе?

8 Шта је још могло подстаћи Марију да покаже послушност? Да ли је она знала за пророчанство о томе да ће се Месија родити у Витлејему? Библија нам то не открива. Али могуће је будући да је та чињеница била позната верским вођама, па чак и обичним људима (Мат. 2:1-7; Јов. 7:40-42). А за Марију свети списи нипошто нису били непознаница (Лука 1:46-55). Можда је одлучила да путује из послушности свом супругу, можда због наредбе власти или због Јеховиног пророчанства. А могуће је да је на њену одлуку утицало све то. У сваком случају, пружила је изванредан пример. Јехова веома цени понизност и послушност које показују и мушкарци и жене. У наше време, када многи подложност не сматрају врлином, Маријин пример надахњује верне људе без обзира на то где живе.

Христово рођење

9, 10. (а) О чему су можда Марија и Јосиф размишљали док су се приближавали Витлејему? (б) Зашто су Јосиф и Марија преноћили у штали?

9 Мора да је Марија одахнула угледавши Витлејем из даљине. Док се успињу уз обронке и пролазе поред маслињака који још нису обрани, Марија и Јосиф вероватно размишљају о прошлости тог села. И сувише је мало да би било убројано у јудејске градове, баш као што је рекао пророк Михеј. Па ипак, у њему су пре више од хиљаду година рођени Воз, Нојемина и касније Давид.

10 Марија и Јосиф стижу у село препуно људи. Други су дошли на попис пре њих тако да више нема места у коначишту. * Немају другог избора него да преноће у штали. Можемо само да наслутимо колико се Јосиф бринуо што његова жена трпи јаке болове какве никад није осетила и који постају све јачи. Од свих могућих места, баш ту у штали почињу Маријини порођајни болови.

11. (а) Зашто жене из свих крајева света могу саосећати с Маријом? (б) У ком смислу је Исус био првенац?

11 Жене из свих крајева света могу саосећати с Маријом. Око 4 000 година раније, Јехова је прорекао да ће жене трпети порођајне болове због наслеђеног греха (Пост. 3:16). Не можемо закључити да је Марија била изузетак у том погледу. Лука у свом запису не открива много детаља већ једноставно каже: „Родила је свог сина, првенца“ (Лука 2:7). На свет је дошао њен ’првенац‘ — прво од најмање седморо Маријине деце (Мар. 6:3). Ипак, то дете ће бити другачије. Оно није било само њен првенац већ и Јеховин „првенац свега што је створено“, јединорођени Божји Син! (Кол. 1:15).

12. Где је Марија положила бебу и како се стварност разликује од идиличних приказа овог догађаја?

12 У запису се помиње још један познат детаљ: „Повила га [је] и положила у јасле“ (Лука 2:7). Широм света се на уметничким сликама и различитим другим приказима овај догађај представља на идиличан начин. Али, осмотримо како је то стварно изгледало. Јасле су заправо дугачко корито причвршћено уза зид у које се стављала храна за животиње. На крају крајева, породица се налазила у штали, која се сигурно не може описати као чисто место са свежим ваздухом. Који би родитељи изабрали такво место за рођење свог детета ако би имали било коју другу могућност? Већина родитеља жели да пружи најбоље својој деци. Колико су тек Марија и Јосиф желели да пруже најбоље Божјем Сину!

13. (а) Зашто се може рећи да су Марија и Јосиф урадили све што су могли? (б) Чему данашњи родитељи придају највећу важност по узору на Јосифа и Марију?

13 Марија и Јосиф нису постали огорчени што због ситуације у којој су се нашли нису могли да учине више. Једноставно су урадили све што су могли. На пример, Марија је нежно повила своје новорођенче и пажљиво га положила у јасле да спава, побринувши се да му буде топло и удобно. Она није дозволила да је претерана забринутост због тренутних околности спречи да пружи најбоље свом детету. Њих двоје су такође знали да је најважнији задатак који их чека задовољавање духовних потреба свог детета. (Прочитати Поновљене законе 6:6-8.) Данас мудри родитељи придају највећу важност духовним вредностима док одгајају своју децу у овом свету у ком се такве вредности не цене.

Охрабрујућа посета

14, 15. (а) Зашто су пастири желели да виде дете? (б) Шта су пастири радили након што су видели новорођенче у јаслама?

14 Спокојство тог призора изненада прекида неки метеж. Пастири хрле у шталу да виде породицу, а нарочито дете. Усхићени су а лица им блистају од радости. Дотрчали су са обронака на којима су чували своја стада. * Причају изненађеним родитељима о чудесном сусрету који су управо имали. Усред ноћи им се на једном обронку изненада појавио анђео а Јеховина слава је заблистала око њих. Анђео им је рекао да је Христ, то јест Месија, управо рођен у Витлејему и да ће наћи дете повијено и положено у јасле. Затим се догодило нешто још величанственије — појавило се мноштво анђела који су хвалили Бога! (Лука 2:8-14).

15 Сасвим је разумљиво што су ти понизни људи дојурили у Витлејем! Мора да су били одушевљени када су видели новорођенче положено у јасле баш као што им је анђео рекао. Добру вест коју им је анђео пренео нису задржали само за себе. „Испричали су оно што им је било речено [...] Сви који су то чули дивили су се ономе што су им пастири рекли“ (Лука 2:17, 18). У то време су верске вође очигледно с ниподаштавањем гледале на пастире. Али Јехова је ценио те скромне, верне људе. Како је њихова посета утицала на Марију?

Јехова је ценио скромне, верне пастире

16. Како знамо да је Марија дубоко размишљала и како је сачувала јаку веру?

16 Иако је сигурно била исцрпљена након порођаја, пажљиво је слушала сваку реч. И не само то: „Марија је чувала све те речи у свом срцу и размишљала о њима“ (Лука 2:19). Та млада жена је заиста имала обичај да дубоко размишља. Била је свесна колико је та анђеоска порука значајна. Њен Бог, Јехова, желео је да она зна и разуме ко је њен син и колико је он важан. Због тога није само слушала све те речи већ их је чувала у свом срцу да би могла увек изнова да размишља о њима у месецима и годинама које су следиле. Захваљујући томе, Марија је сачувала јаку веру током целог живота. (Прочитати Јеврејима 11:1.)

Марија је пажљиво слушала пастире и чувала је њихове речи у свом срцу

17. Како можемо следити Маријин пример када је у питању истина из Божје Речи?

17 Да ли ћемо следити Маријин пример? На страницама Јеховине Речи записана је животоважна истина. Међутим, те речи нам неће много користити ако не обратимо пажњу на њих. Зато је неопходно да редовно читамо Свето писмо — не само као књижевно дело него као надахнуту Божју Реч (2. Тим. 3:16). Затим, попут Марије треба да чувамо те духовне бисере у свом срцу и да размишљамо о њима. Дакле, наша вера ће расти ако дубоко размишљамо о ономе што смо прочитали у Светом писму и о томе како можемо потпуније применити Божје савете.

Још речи које треба чувати

18. (а) Шта су Марија и Јосиф урадили из послушности Мојсијевом закону? (б) Шта сазнајемо о њиховом материјалном стању на основу жртве коју су принели?

18 Када је новорођени дечак имао осам дана, Марија и Јосиф га одводе да буде обрезан у складу с Мојсијевим законом и дају му име Исус, према упутству које им је пренео анђео (Лука 1:31). Затим, када је напунио 40 дана, воде га из Витлејема у храм у Јерусалиму који је удаљен око десет километара. Тамо приносе жртву очишћења која је Законом била предвиђена за сиромашне породице — две грлице или два голуба. Чак и ако им је непријатно што нису принели мушко јагње и грлицу попут других родитеља, не препуштају се тим осећањима. Најважније је да ће из храма отићи веома охрабрени (Лука 2:21-24).

19. (а) Шта је Симеон рекао Марији? (б) Како је Ана реаговала када је видела Исуса?

19 Прилази им старац по имену Симеон и говори Марији још нешто што ће моћи да чува у свом срцу. Њему је било обећано да ће видети Месију пре него што умре и Јехова му је путем светог духа обзнанио да је мали Исус проречени Спаситељ. Симеон такође упозорава Марију да ће једног дана доживети нешто веома болно. Биће то као да јој мач пробада душу (Лука 2:25-35). Иако су звучале застрашујуће, те речи су можда помогле Марији да истраје када су се испуниле три деценије касније. Након Симеона, пророчица Ана види малог Исуса и почиње да говори о њему свима који чекају избављење Јерусалима. (Прочитати Луку 2:36-38.)

Марију и Јосифа је веома охрабрила посета Јеховином храму у Јерусалиму

20. Зашто је било мудро то што су Марија и Јосиф донели малог Исуса у храм?

20 Јосиф и Марија су заиста мудро поступили што су донели своје дете у Јеховин храм у Јерусалиму! Од тада па надаље, током целог свог живота, њихов син је редовно посећивао то свето место. Док су том приликом били у храму, дали су Јехови најбоље што су имали и добили поуку и охрабрење. Марија је сигурно тог дана отишла с ојачаном вером и пуним срцем због духовних бисера о којима ће моћи дубоко да размишља и разговара с другима.

21. Како попут Марије можемо јачати своју веру?

21 Дивно је видети родитеље који данас следе њихов пример. Јеховини сведоци редовно доводе своју децу на састанке. Ти родитељи дају своје најбоље храбрећи сувернике својим речима. Са састанака одлазе јачи, срећнији и с пуно добрих ствари које могу поделити с другима. Заиста је лепо окупљати се с таквим људима! Тако ћемо попут Марије ојачати своју веру.

^ одл. 7 Запази разлику између ових речи и описа једног ранијег Маријиног путовања. „Марија је устала и [...] отишла“ да посети Јелисавету (Лука 1:39). У то време, као верена али неудата жена, Марија је могла да доноси одлуке без саветовања с Јосифом. Међутим, након што су се венчали, Јосиф је донео одлуку о заједничком путовању.

^ одл. 10 У то време су у градовима постојала коначишта у којима су путници и каравани могли одсести.

^ одл. 14 То што су се пастири налазили на пољима са својим стадима потврђује чињеницу на коју указује библијска хронологија: Христ се није родио у децембру или јануару, када би стада била затворена у близини кућа, већ негде почетком октобра.