Пређи на садржај

Пређи на садржај

22. ПОГЛАВЉЕ

Испити нису ослабили његову верност

Испити нису ослабили његову верност

1, 2. Шта је Петар вероватно желео док је Исус говорио у Капернауму и шта се десило?

ПЕТАР напето посматра лица људи који слушају Исуса у синагоги у Капернауму. То је Петров родни град на северној обали Галилејског мора. Ту је ловио рибу и ту живе његови пријатељи, рођаци и сарадници. Нема сумње да он искрено жели да и његови познаници прихвате Исуса, да осете исто усхићење док им највећи учитељ свих времена говори о Божјем Краљевству. Ипак, ништа од тога се не догађа.

2 Многи не желе више да слушају Исуса. Неки гласно негодују и критикују његову поруку. Међутим, Петру најтеже пада реакција појединих Исусових ученика. На њиховом лицу се више не виде радост и одушевљење док им Учитељ разјашњава истину. Сада изгледају узнемирено, чак огорчено. Говоре да су Исусове речи саблажњиве и напуштају синагогу — и уједно престају да следе Исуса. (Прочитати Јована 6:60, 66.)

3. Шта је Петар успео захваљујући својој вери?

3 Петру и осталим апостолима није било лако. Ни Петар није потпуно разумео Исусове речи. Без сумње су и њему деловале одбојно без неког објашњења. Шта ће он учинити? То није ни први ни последњи пут да је на испиту његова верност Учитељу. Погледајмо како му је вера помогла да преброди такве испите и остане веран.

Веран и када други губе веру

4, 5. У којим је приликама Исус поступао супротно очекивањима других?

4 Петра су често изненадиле Исусове речи и поступци. Његов Учитељ много пута није испунио очекивања других. Баш претходног дана, чудом је нахранио хиљаде људи који су затим из захвалности покушали да га поставе за краља. Ипак, многи су се зачудили када је он то одбио и рекао ученицима да уђу у чамац и отплове у Капернаум. Док су пловили те ноћи, поново их је изненадио када је дошао до њих ходајући по узбурканом Галилејском мору. Тада је Петру пружио важну поуку о вери.

5 Тек што је свануло, а они примећују да их је народ пратио. Очигледно је да ти људи желе да их Исус опет чудом нахрани а не да добију духовну храну. Исус их прекорава због тог материјалистичког става (Јов. 6:25-27). Разговор се наставља у синагоги у Капернауму где им преноси једно важно али тешко разумљиво учење. Тада Исус говори нешто што нико није очекивао.

6. С чиме је Исус себе упоредио и како су реаговали они који су слушали?

6 Исус није желео да људи у њему виде само некога ко дели дословну храну. Требало је да разумеју да га је Бог послао на земљу као човека како би дао свој живот и тиме омогућио вечни живот људима. Зато упоређује себе с маном, хлебом који су Израелци у Мојсијево време добијали с неба. Када неки почињу да приговарају, служи се још упечатљивијим поређењем и говори да је неопходно да једу његово тело и пију његову крв како би добили живот. Те речи изазивају бурну реакцију. Неки говоре: „Ово су саблажњиве речи. Ко га може слушати?“ Због тога га многи ученици напуштају * (Јов. 6:48-60, 66).

7, 8. (а) Шта Петар још није разумео? (б) Како је Петар одговорио на питање које је Исус упутио апостолима?

7 Шта ће Петар урадити? И он је био збуњен Исусовим речима. Још увек није разумео да Исус мора умрети како би извршио Божју вољу. Да ли ће поступити попут колебљивих ученика који су напустили Исуса тог дана? Не. Петар се од њих разликовао у нечему врло важном. Погледајмо о чему је реч.

8 Исус се обратио апостолима и упитао: „Да нећете и ви да одете?“ (Јов. 6:67). Иако је питање било упућено дванаесторици, Петар је одговорио на њега. То му није било први пут да говори у име других. Можда је био најстарији међу њима. У сваком случају, био је најотворенији и изгледа да се ретко кад устезао да каже оно што мисли. Овог пута је рекао нешто предивно и упечатљиво: „Господе, коме ћемо отићи? Ти имаш речи вечног живота“ (Јов. 6:68).

9. Како је Петар показао да је веран Исусу?

9 Зар ове речи нису дирљиве? То што је имао веру у Исуса помогло је Петру да изгради изврсне особине као што су верност и оданост. Јасно је разумео да је Јехова омогућио спасење само преко Исуса и да је неопходно слушати и прихватити Исусова учења о Божјем Краљевству. Петар је знао да нема коме другом да оде да би стекао Божју наклоност и добио вечни живот. Зато је желео да остане уз Исуса чак и када му није све било јасно.

Треба да верно прихватамо Исусова учења чак и када не одговарају нашим очекивањима и личним склоностима

10. Како ми данас можемо бити верни попут Петра?

10 Да ли и ти делиш његово мишљење? Нажалост, данас многи тврде да воле Исуса, али падају на испиту верности. Ако смо искрено одани Христу, имаћемо исто гледиште о његовим учењима као Петар. Потребно је да их усвајамо, разумемо њихово значење и живимо по њима — чак и када не одговарају нашим очекивањима и личним склоностима. Само ако останемо верни можемо се надати вечном животу који нам Исус обећава. (Прочитати Псалам 97:10.)

Веран и када прима исправку

11. Где је Исус кренуо са својим следбеницима? (Видети и фусноту.)

11 Убрзо након свих тих дешавања, Исус са апостолима и неким ученицима креће на дуг пут према северу. Снежни врх горе Хермон, на крајњем северу Обећане земље, понекад се назирао чак и са плаветних вода Галилејског мора. Та гора се све јасније види док јој се група путника приближава успињући се до села у близини Цезареје Филипове. * То је прелеп планински предео одакле су, гледајући на југ, могли видети већи део Обећане земље. На том месту, Исус својим следбеницима упућује једно важно питање.

12, 13. (а) Зашто је Исус питао шта људи говоре о њему? (б) Како је Петар својим одговором показао праву веру?

12 „Шта говоре људи, ко сам ја?“, жели да чује. Можемо само замислити Петра како у Исусовом оштроумном погледу запажа огромну интелигенцију, али и доброту. Исуса занима шта су закључили људи који су га слушали и гледали његова дела. Ученици наводе неке уобичајене заблуде о њему. Али он жели да сазна још нешто. Да ли су и његови блиски следбеници дошли до истих погрешних закључака? „А ви, шта ви кажете, ко сам ја?“, пита их (Лука 9:18-20).

13 И овог пута Петар брзо одговара. Јасно и с уверењем износи оно што је већини било у срцу: „Ти си Христ, Син Бога живога.“ Можемо замислити осмех одобравања на Исусовом лицу док га срдачно похваљује. Исус затим каже да Петру то није открио неки човек већ Јехова Бог. Он је учинио да та важна истина буде очигледна онима који имају праву веру. Зато је Петар могао да разуме једну од најважнијих истина коју је Јехова открио — ко је дугоочекивани Месија, то јест Христ. (Прочитати Матеја 16:16, 17.)

14. Које је важне одговорности Исус дао Петру?

14 За Христа је у древном пророчанству речено да представља камен који ће градитељи одбацити (Пс. 118:22; Лука 20:17). Зато је Исус објаснио да ће Јехова основати скупштину на том камену, то јест стени, а Петар је управо схватио да је то Христ. Затим је Петар добио неке врло важне одговорности у скупштини. Исус га није издигао изнад других апостола, како неки тврде, већ му је поверио задужења. Дао му је „кључеве небеског краљевства“ (Мат. 16:18, 19). Петар ће имати част да људима из три групе отвори могућност да уђу у Божје Краљевство — најпре Јеврејима, затим Самарићанима и на крају паганима, то јест нејеврејима.

15. Због чега је Петар прекорио Исуса и шта му је рекао?

15 Међутим, Исус је касније рекао да ће се од оних којима је много дато много и тражити, што се обистинило у Петровом случају (Лука 12:48). Исус наставља да својим ученицима открива важне појединости о Месији и говори им о патњама и смрти која га чека у Јерусалиму. Петра те речи веома погађају. Одводи Исуса на страну и прекорава га речима: „Буди добар према себи, Господе. Не, теби се то неће догодити“ (Мат. 16:21, 22).

16. Како је Исус исправио Петра и шта ми можемо научити из Исусових речи?

16 Петар је имао најбољу намеру и зато га Исусов одговор сигурно веома изненађује. Исус му окреће леђа и погледавши остале ученике, који су вероватно размишљали попут Петра, говори: „Одлази од мене, Сатано! Ти си ми камен спотицања, јер твоје мисли нису Божје, него људске“ (Мат. 16:23; Мар. 8:32, 33). И ми можемо научити пуно из Исусових речи. Врло лако се може десити да код нас превагне људско размишљање и да занемаримо Божје. Тада бисмо и поред најбољих намера могли несвесно подстицати некога да ради оно што жели Сатана а не Бог. Како је Петар реаговао?

17. Шта су значиле Исусове речи упућене Петру?

17 Петар је сигурно разумео да га Исус није назвао Сатаном у дословном смислу. На крају крајева, Исус Петру није рекао исто што и Сатани. Сатани је рекао: „Одлази“, а кад се обратио Петру користио је израз који би се могао превести као: „Иди иза мене“ (Мат. 4:10). Он је у Петру видео много добрих особина и није га одбацио већ је једноставно исправио његово погрешно размишљање. Јасно је да Петар није смео да се истрчава испред Исуса и буде му камен спотицања. Требало је да иде иза њега као следбеник који га подржава.

Само ако понизно прихватамо опомене и научимо нешто из њих, бићемо све ближи Исусу Христу и његовом Оцу, Јехови Богу

18. Како је Петар доказао своју верност и како се можемо угледати на њега?

18 Да ли се Петар расправљао, наљутио или увредио? Не. Понизно је прихватио исправку. Тако је поново доказао своју верност. Свима који следе Христа с времена на време је потребна нека исправка. Само ако понизно прихватамо опомене и научимо нешто из њих, бићемо све ближи Исусу Христу и његовом Оцу, Јехови Богу. (Прочитати Пословице 4:13.)

Петар је био веран и када је добио исправку

Благословљен због верности

19. Шта је Исус рекао и чега се Петар можда плашио?

19 Исус је ускоро рекао још нешто што је збунило ученике: „Заиста, кажем вам, неки од оних који овде стоје неће окусити смрт док не виде Сина човечјег како долази као краљ“ (Мат. 16:28). Нема сумње да су те речи пробудиле Петрову знатижељу. Шта је Исус заправо желео да каже? Петар се можда плашио да због строгог прекора који је управо примио не постоји могућност да добије такав благослов.

20, 21. (а) Опиши визију коју је Петар видео. (б) Како је разговор између Исуса и два човека у визији помогао Петру да исправи своје размишљање?

20 Међутим, око недељу дана касније, Исус је повео Јакова, Јована и Петра на „високу гору“, вероватно на оближњу гору Хермон. Изгледа да већ пада ноћ јер се тројица ученика боре са сном. Али док се Исус моли, дешава се нешто што ће одагнати сваку поспаност (Мат. 17:1; Лука 9:28, 29, 32).

21 Исус почиње да се преображава пред њиховим очима. Лице му је све сјајније док не засветли попут сунца, а одећа му постаје блиставо бела. Затим се поред Исуса појављују два човека, један представља Мојсија а други Илију. Они разговарају с њим о „његовом одласку који ће се догодити у Јерусалиму“ — очигледно указујући на његову смрт и ускрсење. Сада је јасно да Петар уопште није био у праву када је мислио да се Исусу тако нешто неће десити! (Лука 9:30, 31).

22, 23. (а) Како је Петар показао ревност и срдачност? (б) Који су још благослов Петар, Јаков и Јован добили те ноћи?

22 Петар жели да на неки начин буде део те величанствене визије, а вероватно и да учини да она дуже траје. Пошто делује као да Мојсије и Илија одлазе од Исуса, он проговара: „Учитељу, добро нам је овде. Зато подигнимо три шатора, један за тебе, један за Мојсија и један за Илију.“ Наравно, те Јеховине слуге већ су одавно умрле и нису им били потребни шатори. Петар заправо не зна шта говори. Па ипак, зар нам овај човек није драг због своје ревности и срдачности? (Лука 9:33).

Заједно са Јаковом и Јованом, Петар је био награђен величанственом визијом

23 Петар, Јаков и Јован те ноћи добијају још један благослов. Појављује се облак који их заклања и из њега се чује глас — глас Јехове Бога! Он говори: „Ово је мој Син, онај кога сам изабрао. Њега слушајте.“ То је крај визије и њих тројица остају сами са Исусом на гори (Лука 9:34-36).

24. (а) Како је визија преображења помогла Петру? (б) Како и нама може користити ова визија?

24 Визија преображења је била заиста диван дар за Петра, али и за нас! Он је деценијама касније писао о части коју је имао те ноћи — да унапред види Исуса као прослављеног небеског Краља и буде један од ’очевидаца његовог величанства‘. Та визија је потврдила истинитост многих пророчанстава из Божје Речи, ојачала је Петрову веру и припремила га за предстојеће кушње. (Прочитати 2. Петрову 1:16-19.) И нама визија преображења може користити ако попут Петра останемо верни Учитељу ког нам је Јехова дао, учимо од њега, прихватамо његове исправке и понизно га следимо из дана у дан.

^ одл. 6 Колико је мноштво људи у синагоги било непостојано јасно се види ако се њихова реакција на ове Исусове речи упореди с тим што су га само дан раније одушевљено прогласили Божјим пророком (Јов. 6:14).

^ одл. 11 Са обале Галилејског језера, које се налази 210 метара испод нивоа мора, ова група путника прешла је 50 километара кроз многе предивне пределе до свог одредишта на око 350 метара надморске висине.