Пређи на садржај

Пређи на садржај

19. ПОГЛАВЉЕ

Бринуо је о својој породици и верно служио Богу

Бринуо је о својој породици и верно служио Богу

1, 2. (а) Које су промене стајале пред Јосифом и његовом породицом? (б) Које је вести Јосиф морао да пренесе својој жени?

ЈОСИФ набацује још једну врећу на леђа магарца. Док се погледом опрашта од Витлејема обавијеног тамом, лагано тапше ову издржљиву животињу. Обузет је мислима о дугом путу који чека његову малу породицу. Египат — туђ народ, страни језик и непознати обичаји. Како ли ће се навићи на толико промена?

2 Није му било лако да својој вољеној жени, Марији, пренесе вести које је управо чуо. Али скупио је снагу и испричао јој да му се у сну појавио један анђео и пренео му поруку од Бога: Краљ Ирод тражи живот њиховог малог сина! Морали су одмах да пођу. (Прочитати Матеја 2:13, 14.) Марија је била веома забринута. Зашто би ико желео да убије њено недужно, безазлено дете? Ни она ни Јосиф то нису могли да схвате. Али веровали су Јехови и припремили се за пут.

3. Опиши како Јосиф и његова породица напуштају Витлејем. (Видети и слику.)

3 Док уснули Витлејем и не слути каква се драма управо одвија, Јосиф, Марија и Исус под окриљем мрака полазе на пут. Полако свиће зора, и Јосиф размишља шта их све чека у непознатој земљи у коју су се упутили. Како ће он, скромни тесар, успети да заштити своју породицу од једног тако моћног краља? Хоће ли увек моћи да обезбеди оно што им је потребно? Да ли ће верно извршити тежак задатак који му је поверио Јехова Бог — да подиже ово посебно дете и брине о њему? Пред Јосифом стоје огромни изазови. Док будемо осматрали како се он суочио с њима, видећемо због чега је Јосиф пример вере за очеве и све нас данас.

Штитио је своју породицу

4, 5. (а) Када и како се Јосифов живот променио? (б) Како је анђео охрабрио Јосифа и подстакао га да прихвати тежак задатак?

4 Све је почело пре неколико месеци док је Јосиф још живео у Назарету. Његов живот се потпуно променио када се верио са Илијевом ћерком Маријом. Познавао ју је као беспрекорну, побожну девојку. Али онда је чуо да је трудна! Намеравао је да се тајно разведе од ње како би је заштитио и поштедео срамоте. * Међутим, у сну му се јавио један анђео и објаснио му да је Јехова путем светог духа учинио да Марија затрудни и да ће дете које она носи „спасти свој народ од њихових греха“. Такође га је охрабрио речима: „Не бој се да доведеш кући Марију, своју жену“ (Мат. 1:18-21).

5 Пошто је био праведан и послушан, Јосиф је учинио управо тако. Прихватио је невероватно тежак задатак — да одгаји Божјег најдражег сина. Касније је из послушности царској наредби о попису пошао са својом трудном женом у Витлејем. Тамо се дете родило.

6-8. (а) Шта је довело до још једне промене у животу Јосифа и његове породице? (б) На основу чега можемо закључити да је Сатана послао „звезду“? (Видети и фусноту.)

6 Јосиф се није вратио с породицом у Назарет. Настанили су се у скромној кући у Витлејему, недалеко од Јерусалима. Били су сиромашни, али Јосиф је давао све од себе како би Марија и Исус што мање трпели оскудицу и недаће. Када је Исус имао нешто више од годину дана, живот им се поново променио.

7 Посетили су их астролози са истока, вероватно из далеког Вавилона. У жељи да нађу дете које ће постати јудејски краљ, пратили су „звезду“ која их је довела до куће Јосифа и Марије. Ушавши у кућу, показали су велико поштовање према породици.

8 Иако астролози тога вероватно нису били свесни, изложили су дете великој опасности. „Звезда“ коју су видели није их одмах одвела у Витлејем него најпре у Јерусалим. * Тамо су злом краљу Ироду испричали да траже дете које ће постати јудејски краљ, распламсавши тиме његову љубомору и бес.

9-11. (а) Шта указује на то да се умешао неко снажнији од Ирода и Сатане? (б) Како је путовање у Египат описано у апокрифним легендама а како је изгледало у стварности?

9 На сву срећу, умешао се неко много снажнији од Ирода и Сатане. На који начин? Јосиф и Марија су неочекивано од посетилаца добили „злато, тамјан и смирну“ — праве драгоцености! Што је још важније, Јехова је спречио астрологе да се врате краљу Ироду и јаве му где су пронашли дете. У сну им је наложио да иду кући другим путем. (Прочитати Матеја 2:1-12.)

10 Убрзо након што су астролози отишли, Јеховин анђео је упозорио Јосифа: „Устани, узми дете и његову мајку и бежи у Египат, и остани тамо док ти не кажем да се вратиш, јер ће Ирод тражити дете да га погуби“ (Мат. 2:13). Као што смо видели на почетку, Јосиф је одмах послушао. Безбедност детета је ставио испред свега другог и одвео је своју породицу у Египат. Пошто су им пагански астролози великодушно даровали скупоцене поклоне, имали су довољно средстава да привремено бораве у страној земљи.

Јосиф је одлучно и самопожртвовано штитио своје дете

11 У апокрифним легендама њихов пут у Египат проткан је невероватним детаљима. Говори се да је мали Исус чудом скратио путовање, учинио да пљачкаши постану безопасни и чак заповедио палмама да се савију пред његовом мајком и подаре јој своје урме. * Али заправо, стварност је била далеко од тога. Био је то дуг и напоран пут у непознато.

Јосиф је жртвовао личну удобност зарад своје породице

12. Шта родитељи који данас одгајају децу могу научити од Јосифа?

12 Родитељи могу много научити од Јосифа. Он је спремно оставио посао и жртвовао личну удобност да би заштитио своју породицу од опасности. Јасно је да је на бригу о породици гледао као на свету дужност коју је добио од Јехове. Родитељи данас одгајају децу у опасном свету, пуном злих утицаја који их могу искварити или им чак уништити живот. За сваку је похвалу када мајке и очеви поступају одлучно попут Јосифа и дају све од себе како би заштитили децу од таквих утицаја.

Бринуо је о својој породици

13, 14. Зашто су се Јосиф и Марија настанили у Назарету?

13 Изгледа да Јосифова породица не борави дуго у Египту јер му анђео убрзо јавља да је Ирод умро. Јосиф се с породицом враћа у своју земљу. У једном древном пророчанству је речено да ће Јехова позвати свог сина „из Египта“ (Мат. 2:15). Јосиф је тако допринео испуњењу тог пророчанства. Куда ће сада одвести своју породицу?

14 Јосиф је врло опрезан. С правом се плаши Иродовог наследника Архелаја, злог човека који је попут свог оца одисао убилачком мржњом. Послушавши Божје упозорење води своју породицу на север, далеко од Јерусалима и његових сплетки. Настанили су се у његовом родном Назарету у Галилеји и тамо су подизали своју децу. (Прочитати Матеја 2:19-23.)

15, 16. Шта је обухватао Јосифов посао и који алат је можда користио?

15 Живели су скромно а такав живот је сигурно са собом носио своје изазове. Библија Јосифа назива тесарем, што није био нимало лак посао јер је обухватао обарање стабала, довлачење дрвне грађе и сушење дрвета како би се могло обрађивати. Бавио се изградњом кућа, правио је чамце, мостиће, приколице, точкове, јармове и друго пољопривредно оруђе (Мат. 13:55). Тесари из библијског доба често су радили испред своје куће или у радионици поред ње.

16 Јосиф је користио много алата од којег је нешто сигурно наследио од свог оца. Вероватно је имао угаоник, висак, конац за обележавање, малу секиру, тестеру, брадву, чекић, маљ, длета, лучно сврдло, различите врсте лепка и понеки клин, премда су они били прилично скупи.

17, 18. (а) Шта је Исус научио од свог поочима? (б) Зашто је Јосиф морао још марљивије да ради?

17 Исус је као мали дечак сигурно волео да посматра свог поочима док ради. Можемо га замислити како широм отворених очију прати сваки Јосифов покрет. С дивљењем га посматра како зналачки одмерава комад дрвета а затим га обликује својим снажним и спретним рукама. Јосиф можда свом малом сину даје неке једноставне послове, на пример да помоћу осушене рибље коже изравна храпаву површину дрвета. Вероватно га учи да разликује храст, маслину и друге врсте дрвета које користи у раду.

Јосиф је поучио свог сина тесарском занату

18 Исус је такође знао да су те снажне руке које обарају стабла, тешу греде и чврсто их спајају исте оне нежне руке у чијем су загрљају осећали топлину он, његова мајка, браћа и сестре. Јосиф и Марија су имали велику породицу јер су поред Исуса добили још најмање шесторо деце (Мат. 13:55, 56). Зато је Јосиф морао још марљивије да ради како би збринуо све њих.

Јосиф је разумео да су духовне потребе његове породице најважније

19. Како је Јосиф бринуо о духовним потребама породице?

19 Међутим, Јосиф је разумео да су духовне потребе његове породице најважније. Зато је проводио време поучавајући децу о Јехови Богу и његовим законима. Он и Марија су их редовно водили у оближњу синагогу, где се наглас читао и тумачио Закон. Можда је Исус након тога постављао прегршт питања оцу, а он се сигурно трудио да му што боље одговори на њих. Јосиф је такође водио породицу на верске празнике у Јерусалим. За годишње обележавање Пасхе издвајали су око две седмице — да превале пут од преко 100 километара до Јерусалима, присуствују прослави и затим се врате кући.

Јосиф је редовно водио породицу у јерусалимски храм

20. Како поглавари породица данас следе Јосифов пример?

20 Поглавари породица данас следе његов пример. Они се жртвују за своју децу стављајући духовну поуку испред свега другог, па и материјалних удобности. Дају све од себе како би редовно проучавали Свето писмо са породицом и водили децу на веће и мање хришћанске састанке. Попут Јосифа, свесни су да не постоји бољи начин за улагање у будућност деце.

„Забринути смо те тражили“

21. Како је за Јосифову породицу изгледало време Пасхе и када су Јосиф и Марија приметили да нема Исуса?

21 Исус има 12 година. Јосиф по обичају креће с породицом у Јерусалим на прославу Пасхе. Велике породице путују у дугим поворкама, прелазећи пределе обрасле бујним пролећним растињем. Док се приближавају узвишењу на коме се налази Јерусалим, многи певају псалме познате као песме за успињање (Пс. 120–134). Град врви стотинама хиљада људи. После празника, породице полако крећу кући. Јосиф и Марија су међу тим мноштвом. Пошто имају пуне руке посла, не обраћају пажњу на то што Исус није с њима. Вероватно претпостављају да је с неким рођацима. Тек када читав дан хода одмичу од Јерусалима, схватају да се догодило нешто страшно — Исуса нема! (Лука 2:41-44).

22, 23. Шта су Јосиф и Марија урадили када им се син изгубио и шта је Марија рекла када су га пронашли?

22 Обузети страхом, враћају се истим путем до Јерусалима. Како ли им тај град сада делује пусто и другачије док пуни зебње лутају његовим улицама и дозивају свог сина. Где би дечак могао бити? Да ли се Јосиф након три дана тражења забринуо да је страшно изневерио Јехову, не испунивши свети задатак који му је био поверен? На крају одлазе у храм да га и тамо потраже. У једној просторији затичу многе учене људе, добре познаваоце Закона — а међу њима је и Исус! Какво олакшање за Јосифа и Марију! (Лука 2:45, 46).

23 Исус слуша ове учене људе и поставља им бројна питања. Ти људи су одушевљени дететовом оштроумношћу и његовим одговорима. Марија и Јосиф су затечени. У библијском запису не налазимо ниједну Јосифову реч, али зато Маријине речи живописно осликавају њихова осећања: „Дете, зашто си нам то учинио? Твој отац и ја забринути смо те тражили“ (Лука 2:47, 48).

24. Како Библија описује родитељство?

24 У неколико вештих потеза, Божја Реч реално осликава родитељство. Оно не носи са собом само лепе тренутке већ и тешке — чак и ако је дете савршено! Одгајање деце у данашњем опасном свету може донети много брига, али очеве и мајке теши то што Библија говори о изазовима с којима се они суочавају.

25, 26. Шта је Исус одговорио својим родитељима и како су његове речи утицале на Јосифа?

25 Исус се налазио тамо где се осећао најближе свом небеском Оцу, Јехови, и упијао је сваку реч о њему. Својим родитељима је искрено одговорио: „Зашто сте ме тражили? Зар нисте знали да морам бити у дому свог Оца?“ (Лука 2:49).

26 Ко зна колико пута је Јосиф дозивао у мисли те речи које су га испуњавале очинским поносом. На крају крајева, уложио је много труда и снаге да га поучи да тако гледа на Јехову Бога. Код Исуса је већ у том раном узрасту реч „отац“ будила веома позитивна осећања — понајвише захваљујући годинама које је провео уз Јосифа.

27. Коју част имаш као отац и како се можеш угледати на Јосифа?

27 Да ли увиђаш да својим примером можеш дочарати деци шта значи имати оца који воли и штити? То је заиста велика част. Такође, ако имаш пасторке или усвојену децу, не заборави Јосифов пример и нека свако твоје дете осећа да је драгоцено и јединствено. Помози им да се приближе свом небеском Оцу, Јехови Богу. (Прочитати Ефешанима 6:4.)

Верно је служио Богу до краја

28, 29. (а) Шта речи из Луке 2:51, 52 откривају о Јосифу? (б) Како је Јосиф помагао Исусу да напредује у мудрости?

28 У Светом писму о Јосифовом животу налазимо само још понеки детаљ, али сваки од њих вреди поближе осмотрити. Сазнајемо да је Исус и даље био послушан својим родитељима. Такође читамо: „Исус је растао, напредовао у мудрости и уживао све већу наклоност Бога и људи.“ (Прочитати Луку 2:51, 52.) Шта из ових речи сазнајемо о Јосифу? То што је његов савршени син поштовао његов ауторитет и био му послушан показује да је Јосиф и даље био добар поглавар породице.

29 Такође запажамо да је Исус напредовао у мудрости, а Јосиф је сигурно имао удела у том напретку. И данас се у древним књигама може наћи једна изрека коју су ценили Јевреји Исусовог доба, наиме да само људи неоптерећени свакодневним обавезама могу постати мудри, док занатлије попут тесара, ратара и ковача „не могу говорити о правди и просуђивању и није им место тамо где се казују поучне приче“. Касније је Исус својим животом разоткрио бесмисленост те изреке. Поред тога, сигурно је као дечак често слушао свог поочима, скромног тесара, како мудро говори о Јеховиној „правди и просуђивању“.

30. Који је пример Јосиф пружио поглаварима?

30 Јосиф није допринео само Исусовом духовном напретку. Он и Марија су добро бринули о Исусу и у физичком погледу и зато је он израстао у снажног и здравог човека. Надаље, Јосиф је поучио свог сина да буде вешт у послу. Исус није био познат само као тесарев син већ и као „тесар“ (Мар. 6:3). Из тога видимо да је био добро поучен. Мудро је да се поглавари породица угледају на Јосифа тако што брину о добробити своје деце и пружају им практичну поуку како би се касније могла сама бринути о себи.

31. (а) Које чињенице указују на време Јосифове смрти? (Видети и оквир.) (б) Зашто се може рећи да је Јосиф оставио изврстан пример вере?

31 Када се у Библији говори о Исусовом крштењу у 30. години живота, Јосиф се више не помиње. На основу чињеница може се закључити да је Марија била удовица у време када је Исус започео своју службу. (Видети оквир „ Када је Јосиф умро?“) Па ипак, Јосиф је оставио дубок траг својим изврсним примером као отац који је штитио своју породицу, бринуо о њој и верно служио Богу до самог краја. Сваки отац, сваки поглавар породице и сваки хришћанин може пуно тога научити из Јосифовог примера вере.

^ одл. 4 У то време, на веридбу се гледало готово исто као на брак.

^ одл. 8 Ова „звезда“ није била природан астрономски феномен нити ју је послао Бог. По свему судећи, то је била натприродна појава коју је Сатана проузроковао у намери да убије Исуса.

^ одл. 11 Свето писмо јасно показује да је Исус тек након крштења „учинио своје прво чудо“ (Јов. 2:1-11).