Пређи на садржај

Жене у Светом писму – шта од њих можемо научити?

Жене у Светом писму – шта од њих можемо научити?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо говори о многим женама чији нам живот пружа драгоцене поуке (Римљанима 15:4; 2. Тимотеју 3:16, 17). Овај чланак укратко наводи само неке од жена које се помињу у Библији. Многе од њих су нам дале пример вредан опонашања. Друге су поменуте као пример који нас упозорава како не треба да поступамо (1. Коринћанима 10:11; Јеврејима 6:12).

  Авигеја

 Ко је била Авигеја? Била је жена богатог, али окрутног човека по имену Навал. Међутим, Авигеја је била разборита, понизна и лепа, како физички тако и у духовном смислу (1. Самуилова 25:3).

 По чему је позната? Авигеја је поступила мудро и разборито да би избегла трагедију. Она и Навал су живели на подручју где се Давид, будући краљ Израела, скривао као бегунац. Док су Давид и његови људи боравили на том месту, штитили су Навалова стада оваца од разбојника. Али када су Давидови гласници замолили Навала да им да мало хране, он је то дрско одбио. Давид је био страшно љут. Тада је са својим људима кренуо да убије Навала и све мушкарце из његове куће (1. Самуилова 25:10-12, 22).

 Чим је чула шта је њен супруг урадио, Авигеја је брзо реаговала. Својим слугама је дала пуно хране да је однесу Давиду и његовим људима, а онда је и сама кренула за њима како би преклињала Давида за милост (1. Самуилова 25:14-19, 24-31). Када је Давид видео њен дар, запазио њену понизност и саслушао њене мудре речи, схватио је да ју је Бог употребио да спречи трагедију (1. Самуилова 25:32, 33). Убрзо после тога, Навал је умро а Авигеја је постала Давидова жена (1. Самуилова 25:37-41).

 Шта учимо од Авигеје? Иако је била лепа и богата, није имала превисоко мишљење о себи. Да би сачувала мир, била је спремна да се извини за нешто за шта уопште није била крива. Смирено се суочила са напетом ситуацијом и поступила је тактично, храбро и сналажљиво.

  Ана

 Ко је била Ана? Ана је била удата за Елкану и била је мајка Самуила, који је постао истакнути пророк у древном Израелу (1. Самуилова 1:1, 2, 4-7).

 По чему је позната? Док је била нероткиња, Ана је тражила утеху од Бога. Анин муж је имао и другу жену. Та жена, Фенина, имала је децу, док Ана дуго након удаје није могла да роди. Фенина јој се окрутно ругала, али се Ана молила Богу за утеху. Заветовала се Богу да ће, уколико јој подари сина, то дете дати да служи у шатору састанка, где су Израелци обожавали Јехову (1. Самуилова 1:11).

 Бог је услишио Анине молитве и родила је Самуила. Ана је одржала своје обећање и одвела Самуила да служи у шатору састанка још док је био врло мали (1. Самуилова 1:27, 28). Сваке године му је правила тунику и донела је у шатор састанка. Бог је с временом благословио Ану тако да је имала још петоро деце – три сина и две ћерке (1. Самуилова 2:18-21).

 Шта учимо од Ане? Анине искрене молитве помогле су јој да издржи кушње. Њена молитва захвалности, записана у 1. Самуиловој 2:1-10, одражава њену дубоку веру у Бога.

Далила

 Ко је била Далила? Била је жена у коју се заљубио израелски судија Самсон (Судије 16:4, 5).

 По чему је позната? Узела је новац од филистејских вођа како би издала Самсона, преко кога је Бог избављао Израелце од Филистеја. Филистеји нису могли да га савладају због његове чудесне снаге (Судије 13:5). Зато су затражили помоћ од Далиле.

 Филистеји су подмитили Далилу да открије одакле Самсону тако огромна снага. Прихватила је новац и после неколико покушаја коначно је успела да открије Самсонову тајну (Судије 16:15-17). Одмах је то пренела Филистејима, који су га ухватили и затворили (Судије 16:18-21).

   Шта учимо од Далиле? Далилин пример је упозорење за нас. Обузета похлепом, обмањивала је Јеховиног слугу, била му је неверна и била је себична.

Девора

 Ко је била Девора? Она је била пророчица преко које је израелски Бог, Јехова, свом народу откривао шта очекује од њих и шта намерава да уради. Бог је преко ње такође решавао проблеме међу Израелцима (Судије 4:4, 5).

 По чему је позната? Пророчица Девора је храбро подржавала Божје верне слуге. По Јеховиној заповести позвала је Варака да поведе израелску војску против Хананаца који су их тлачили (Судије 4:6, 7). Када је Варак затражио од Деворе да крене с њим, није се уплашила, већ је спремно прихватила његов позив (Судије 4:8, 9).

 Када је Бог обезбедио Израелцима убедљиву победу, Девора је написала барем један део песме коју су Варак и она певали прослављајући победу. У тој песми је поменула другу храбру жену, Јаиљу, истичући њену важну улогу у победи против Хананаца (Судије, 5. поглавље).

   Шта учимо од Деворе? Девора је била пожртвована и храбра. Подстицала је друге да раде оно што је исправно у Божјим очима. Када су поступали тако, несебично их је хвалила за њихова дела.

Ева

 Ко је била Ева? Била је прва жена коју је Бог створио и прва жена која се помиње у Библији.

   По чему је позната? Ева није послушала једну јасну Божју заповест. Ева је, као и њен муж Адам, била створена као савршено људско биће са слободом избора и способношћу да развија особине које има и Бог, као што су љубав и мудрост (Постанак 1:27). Ева је знала да је Бог рекао Адаму да ће, уколико једу плод са одређеног дрвета, умрети. Сатана ју је преваром навео да му поверује да неће умрети. У ствари, навео ју је да поверује да ће имати бољи живот ако не послуша Бога. Она је окусила плод а затим је навела и свог мужа да то исто уради (Постанак 3:1-6; 1. Тимотеју 2:14).

 Шта учимо од Еве? Евин пример нас упозорава колико је опасно развијати неисправне жеље. Супротно Божјој јасној заповести, развила је веома јаку жељу да узме оно што јој не припада (Постанак 3:6; 1. Јованова 2:16).

Јаиља

 Ко је била Јаиља? Била је жена Евера, који није био Израелац. Јаиља се храбро заузела за Божји народ.

 По чему је позната? Јаиља је поступила одлучно када је Сисара, заповедник хананске војске, дошао у њен шатор. Сисара је изгубио битку против Израела и тражио је место где ће се сакрити и одморити. Јаиља га је позвала у свој шатор да се склони. Убила га је док је спавао (Судије 4:17-21).

 Јаиља је тиме испунила оно што је прорекла Девора: „Јер ће Јехова Сисару предати једној жени у руке“ (Судије 4:9). Због своје важне улоге, за Јаиљу се каже да је била „благословљена [...] више од свих жена“ (Судије 5:24).

 Шта учимо од Јаиље? Јаиља је предузела иницијативу и поступила је храбро. Њен пример показује како Бог може да управља догађајима тако да испуни своја пророчанства.

  Језавеља

 Ко је била Језавеља? Била је жена израелског краља Ахава. Није била Израелка и није обожавала Јехову, већ се клањала хананском богу Валу.

 По чему је позната? Краљица Језавеља је била доминантна, немилосрдна и насилна. Подржавала је обожавање Вала и полни неморал који је био део тог обожавања. Истовремено је покушавала да искорени обожавање правог Бога, Јехове (1. Краљевима 18:4, 13; 19:1-3).

 Језавеља се служила лажима и убиством да би добила оно што жели (1. Краљевима 21:8-16). Као што је Бог и прорекао, умрла је ужасном смрћу и није сахрањена (1. Краљевима 21:23; 2. Краљевима 9:10, 32-37).

 Шта учимо од Језавеље? Језавељин пример је упозорење за нас. У моралном смислу је била толико лоша и бескрупулозна да је њено име постало синоним за бесрамну, неморалну и необуздану жену.

  Јестира

 Ко је била Јестира? Јестира је била Јеврејка којом се персијски краљ Асвир оженио, чиме је постала краљица.

 По чему је позната? Краљица Јестира је искористила свој утицај да спречи истребљење свог народа. Открила је да је издат декрет по ком је одређен датум када ће сви Јевреји који живе у Персијском царству бити убијени. Овај зао план сковао је човек по имену Аман, који је био управитељ Персијског царства (Јестира 3:13-15; 4:1, 5). Уз помоћ старијег рођака Мардохеја, ризикујући сопствени живот, Јестира је открила план свом супругу, краљу Асвиру (Јестира 4:10-16; 7:1-10). Асвир је тада дозволио Јестири и Мардохеју да издају други декрет који је омогућио Јеврејима да се бране. Јевреји су у потпуности поразили своје непријатеље (Јестира 8:5-11; 9:16, 17).

 Шта учимо од Јестире? Краљица Јестира је пружила изузетан пример храбрости, понизности и скромности (Псалам 31:24; Филипљанима 2:3). Није била поносна због своје лепоте и положаја, већ је скромно тражила савет и помоћ. Са својим мужем је разговарала тактично и с пуно поштовања, али била је и одважна. А у време када су Јевреји били у највећој опасности, храбро је открила да припада том народу.

  Лија

 Ко је била Лија? Била је прва жена патријарха Јакова. Њена млађа сестра Рахела била је његова друга жена (Постанак 29:20-29).

 По чему је позната? Лија је родила Јакову шесторицу синова (Рута 4:11). Јаков је желео да се ожени Рахелом, а не Лијом. Ипак, њихов отац Лаван га је преварио и послао Лију да заузме Рахелино место. Када је Јаков схватио да је преварен и да се оженио Лијом, супротставио се Лавану. Лаван је тврдио да није обичај да се млађа ћерка уда пре старије. Недељу дана касније, Јаков се оженио и Рахелом (Постанак 29:26-28).

 Јаков је волео Рахелу више него Лију (Постанак 29:30). Због тога је Лија била љубоморна и борила се са својом сестром за Јаковљеву љубав и пажњу. Бог је обратио пажњу на Лијина осећања и благословио ју је тако што је родила седморо деце – шесторицу синова и једну ћерку (Постанак 29:31).

 Шта учимо од Лије? Лија се ослањала на Бога тако што му се молила, a проблеми у породици нису је спречили да види како јој Бог помаже (Постанак 29:32-35; 30:20). Њен живот је реално показао све последице полигамије коју је Бог толерисао у то време. Његова мерила за брак од почетка су јасна – муж и жена могу да имају само једног супружника (Матеј 19:4-6).

  Лотова жена

 Ко је била Лотова жена? Библија не помиње њено име, али нам открива да је имала две ћерке и да је са својом породицом живела у граду Содому (Постанак 19:1, 15).

 По чему је позната? Лотова жена није послушала Божју заповест. Бог је одлучио да уништи Содом и околне градове због њиховог веома неморалног начина живота. Пошто је Бог волео праведног Лота и његову породицу која је живела у Содому, послао је два анђела да их одведу на безбедно место (Постанак 18:20; 19:1, 12, 13).

 Анђели су рекли Лотовој породици да побегну из тог подручја и да се не осврћу јер ће у супротном погинути (Постанак 19:17). Лотова жена није послушала, „обазрела се и постала стуб соли“ (Постанак 19:26).

 Шта учимо од Лотове жене? Њена прича нас упозорава на то колико је опасно заволети материјалне ствари до те мере да престанемо да слушамо Бога. Исус је њен пример поменуо као упозорење. Рекао је: „Сетите се Лотове жене“ (Лука 17:32).

Марија Магдалена

   Ко је била Марија Магдалена? Била је одана Исусова ученица.

 По чему је позната? Марија Магдалена је била једна од неколико жена које су путовале са Исусом и његовим ученицима. Великодушно је користила средства која је имала како би се бринула за њихове потребе (Лука 8:1-3). Следила је Исуса све до краја његове службе и остала је уз њега и када је био погубљен. Имала је част да буде међу првима који су видели Исуса након што је ускрснуо (Јован 20:11-18).

 Шта учимо од Марије? Марија Магдалена је великодушно подупирала Исусову службу и остала му верна до краја.

Марија (Исусова мајка)

 Ко је била Марија? Била је млада Јеврејка, девица у време када је родила Исуса, Божјег сина који је био зачет путем чуда.

   По чему је позната? Марија је понизно вршила Божју вољу. Била је верена за Јосифа када јој се појавио анђео и рекао јој да ће затруднети и родити дуго ишчекиваног Месију (Лука 1:26-33). Драговољно је прихватила своју улогу. Након што је Исус рођен, Марија и Јосиф су добили четири сина и најмање две ћерке. То значи да Марија није остала девица (Матеј 13:55, 56). Иако је имала јединствену улогу, никада није желела да је други славе или да се опходе према њој на неки посебан начин, како током Исусове службе, тако и у време прве хришћанске скупштине.

 Шта учимо од Марије? Марија је била верна жена која је драговољно прихватила озбиљну одговорност. Одлично је познавала свете списе. Изгледа да је око 20 пута цитирала те списе када је изговорила речи записане у Луки 1:46-55.

Марија (Мартина и Лазарева сестра)

 Ко је била Марија? Заједно са братом Лазаром и сестром Мартом била је близак Исусов пријатељ.

   По чему је позната? Марија је више пута доказала да поштује Исуса као Божјег сина. Исказала је веру у то да је Исус могао да спречи смрт њеног брата Лазара и била је присутна када га је Исус ускрснуо. Њена сестра Марта ју је критиковала јер је одабрала да слуша Исуса уместо да јој помаже око кућних послова. Али Исус је похвалио Марију што је на прво место стављала духовне ствари (Лука 10:38-42).

 Другом приликом, Марија је била изузетно великодушна када је излила бочицу „скупоценог мирисног уља“ на Исусову главу и ноге (Матеј 26:6, 7). Остали су је оптужили да је расипница. Али Исус ју је бранио речима: „Где год се буде проповедала ова добра вест [о Божјем Краљевству], по целом свету, говориће се и то што је учинила ова жена, као сећање на њу“ (Матеј 24:14; 26:8-13).

 Шта учимо од Марије? Марија је развијала дубоку веру. Служба Богу јој је била преча од свакодневних ствари. Понизно је поштовала Исуса, чак и кад је то подразумевало значајне финансијске трошкове.

Марија (Мојсијева и Аронова сестра)

   Ко је била Марија? Била је Мојсијева и Аронова сестра. Она је прва жена која се у Библији назива пророчицом.

 По чему је позната? Као пророчица, имала је улогу у објављивању Божјих порука. Имала је истакнуто место у Израелу и певала је заједно са мушкарцима победничку песму након што је Бог уништио египатску војску у Црвеном мору (Излазак 15:1, 20, 21).

 Временом су Марија и Арон почели да критикују Мојсија. Очигледно су постали поносни и љубоморни. Бог је то „слушао“ и снажно их је прекорио (Бројеви 12:1-9). Тада је Марију казнио губом, вероватно јер је она започела са критикама. Када се Мојсије молио за њу, Бог ју је излечио. После седмодневног карантина, било јој је дозвољено да се прикључи израелском народу (Бројеви 12:10-15).

 Библија показује да је Марија прихватила исправку. Вековима касније, Бог је указао на њену јединствену улогу када је подсетио Израелце на следеће: „Послао сам пред тобом Мојсија, Арона и Марију“ (Михеј 6:4).

 Шта учимо од Марије? Маријина прича нам показује да Бог обраћа пажњу на то шта његове слуге говоре једни другима или једни о другима. Такође учимо да, ако желимо да угодимо Богу, морамо да се чувамо поноса и љубоморе – што може да нас наведе да кажемо нешто о другима што би их могло довести на лош глас.

Марта

   Ко је била Марта? Била је Маријина и Лазарева сестра. Њих троје су живели у селу Витанији, близу Јерусалима.

 По чему је позната? Марта је близак пријатељ Исуса Христа, који је „волео Марту, њену сестру и Лазара“ (Јован 11:5). Марта је била веома гостољубива. Током једне Исусове посете, Марија је одабрала да слуша Исуса, док је Марта била заокупљена кућним пословима. Марта му се пожалила да јој Марија не помаже. Исус је с пуно обзира исправио Мартино гледиште (Лука 10:38-42).

 Кад се Лазар разболео, Марта и њена сестра су позвале Исуса да дође, уверене да он може да излечи њиховог брата (Јован 11:3, 21). Али Лазар је умро. Мартин разговор са Исусом показује да је чврсто веровала у библијско обећање о ускрсењу и у Исусову моћ да га врати у живот (Јован 11:20-27).

 Шта учимо од Марте? Марта је била веома гостољубива. Без поговора је прихватила савет. Отворено је говорила о својим осећањима и о својој вери.

  •  Нешто више о Марти сазнаћете у чланку „Ја верујем“.

Рава

 Ко је била Рава? Била је проститутка која је живела у хананском граду Јерихону. Касније је почела да служи Јехови.

 По чему је позната? Рава је сакрила двојицу Израелаца који су дошли да извиде земљу. То је учинила јер је чула приче о томе како је израелски Бог Јехова избавио свој народ из Египта, а касније их заштитио од напада Амореја.

   Рава је помогла уходама и замолила их да поштеде њу и њену породицу када Израелци буду дошли да униште Јерихон. Пристали су на то, али под одређеним условима. Морало је све да остане тајна, њена породица и она требало је да буду у њеној кући када Израелци нападну град, а на прозору је требало да остави црвену узицу, како би њена кућа била уочљива. Рава је послушала сва ова упутства тако да су она и њена породица преживели пад Јерихона.

 Рава се касније удала за Израелца и постала преткиња краља Давида и Исуса Христа (Исус Навин 2:1-24; 6:25; Матеј 1:5, 6, 16).

 Шта учимо од Раве? Библија говори о Рави као о изванредном примеру вере (Јеврејима 11:30, 31; Јаковљева 2:25). Њена прича показује да Бог опрашта, да је непристрастан и да благосиља оне који верују у њега, без обзира на њихово порекло.

Рахела

 Ко је била Рахела? Она је била Лаванова ћерка и омиљена жена патријарха Јакова.

 По чему је позната? Рахела се удала за Јакова и родила му два сина, од којих је потекло 12 племена древног Израела. Рахела је упознала свог будућег мужа док је чувала очево стадо оваца (Постанак 29:9, 10). У поређењу са старијом сестром Лијом, била је „лепа стаса“ (Постанак 29:17).

   Јаков се заљубио у Рахелу и пристао је да ради седам година да би могао да је ожени (Постанак 29:18). Ипак, Лаван га је преварио тако што му је прво Лију дао за жену, после чега му је дозволио да се ожени и Рахелом (Постанак 29:25-27).

 Јаков је волео Рахелу и њена два сина више него што је волео Лију и децу коју је добио с њом (Постанак 37:3; 44:20, 27-29). Због тога је постојало супарништво између његове две жене (Постанак 29:30; 30:1, 15).

 Шта учимо од Рахеле? Рахела је подносила тешку породичну ситуацију и није изгубила веру у то да ће Бог чути њене молитве (Постанак 30:22-24). Њена животна прича показује колико породичних проблема узрокује полигамија. Оно што је Рахела доживела показује колико је мудро држати се Божјег првобитног мерила за брак – да мушкарац има само једну жену (Матеј 19:4-6).

Ребека

   Ко је била Ребека? Ребека је била Исакова жена и мајка близанаца, Јакова и Исава.

 По чему је позната? Ребека је вршила Божју вољу, чак и када је то било тешко. Док је једном приликом захватала воду из бунара, један човек ју је замолио за мало воде. Ребека му је одмах дала да пије и понудила да напоји и његове камиле (Постанак 24:15-20). Тај човек био је Аврахамов слуга и прешао је далек пут да би пронашао жену за Аврахамовог сина Исака (Постанак 24:2-4). Он се молио за Божји благослов. Када је видео Ребекину марљивост и гостољубивост, разумео је да је Бог одговорио на његову молитву и показао му да је она његов избор за Исака (Постанак 24:10-14, 21, 27).

 Када је Ребека сазнала повод доласка тог човека, прихватила је да пође с њим и постане Исакова жена (Постанак 24:57-59). Ребека је касније родила двојицу дечака, близанце. Бог јој је открио да ће њен старији син Исав служити млађем, Јакову (Постанак 25:23). Када је Исак одлучио да благослови Исава као прворођенца, Ребека се побринула да благослов добије Јаков, у складу са оним што је знала да је Божја воља (Постанак 27:1-17).

 Шта учимо од Ребеке? Ребека је била скромна, марљива и гостољубива – што су особине које су је чиниле добром женом, мајком и слугом правог Бога.

Рута

 Ко је била Рута? Рута је била Моавка која је напустила своје богове и своју земљу да би служила Јехови у Израелу.

   По чему је позната? Рута је показала изузетну љубав према својој свекрви, Нојемини. Због глади у Израелу, Нојемина је са мужем и њихова два сина избегла у Моав. Њихови синови су се оженили Моавкама – Рутом и Орфом. Међутим, с временом су Нојеминин муж и двојица синова преминули, а њих три су остале удовице.

 По завршетку суше, Нојемина је одлучила да се врати у Израел. Рута и Орфа су хтеле да пођу с њом. Али Нојемина им је рекла да се врате својим рођацима. Орфа је то и учинила (Рута 1:1-6, 15). Међутим, Рута је верно остала уз своју свекрву. Волела је Нојемину и желела је да служи њеном Богу, Јехови (Рута 1:16, 17; 2:11).

 Због тога што је била одана снаха и марљива радница, стекла је добру репутацију у Нојеминином родном граду, Витлејему. Богати земљопоседник Воз био је одушевљен Рутиним понашањем тако да је великодушно обезбедио храну за њу и Нојемину (Рута 2:5-7, 20). Касније се Рута удала за Воза и постала преткиња краља Давида и Исуса Христа (Матеј 1:5, 6, 16).

 Шта учимо од Руте? Из љубави према Нојемини и Јехови, Рута је била спремна да напусти своју породицу и дом. Била је марљива, посвећена и одана, чак и у тешким тренуцима.

Сара

   Ко је била Сара? Сара је била Аврахамова жена и Исакова мајка.

 По чему је позната? Напустила је лагодан живот у богатом граду Уру јер је веровала у обећања која је Бог дао њеном мужу Аврахаму. Бог је рекао Аврахаму да напусти Ур и да се пресели у хананску земљу. Обећао је да ће га благословити и од њега начинити велики народ (Постанак 12:1-5). Сара је у то време имала око 60 година. Од тада су она и њен муж живели у шаторима као номади.

 Иако ју је такав живот изложио опасности, Сара је подржавала Аврахама који је следио Божје вођство (Постанак 12:10, 15). Сара годинама није могла да има децу, због чега је била веома тужна. Ипак, Бог је обећао да ће благословити Аврахамово потомство (Постанак 12:7; 13:15; 15:18; 16:1, 2, 15). Обећао је и да ће Сара родити дете Аврахаму. Она је заиста и родила дете када је већ била у дубокој старости, у годинама када жене више не могу да рађају. Имала је 90 година, а њен муж је имао 100 година (Постанак 17:17; 21:2-5). Сину су дали име Исак.

 Шта учимо од Саре? Сарин пример нас учи да увек можемо да верујемо да ће Бог испунити своја обећања, чак и она која изгледају немогућа! (Јеврејима 11:11). А њен пример као супруге наглашава колико је важно исказивати поштовање у браку (1. Петрова 3:5, 6).

Суламка

 Ко је била Суламка? Била је лепа девојка са села и главна јунакиња библијске књиге Песма над песмама. Библија не открива њено име.

 По чему је позната? Суламка је остала верна пастиру којег је волела (Песма над песмама 2:16). Њена изузетна лепота привукла је пажњу богатог краља Соломона, који је покушао да придобије њену наклоност (Песма над песмама 7:6). Иако су је други подстицали да изабере Соломона, Суламка је то одбила. Волела је скромног пастира и била му је верна (Песма над песмама 3:5; 7:10; 8:6).

 Шта учимо од Суламке? И поред своје лепоте и пажње коју је привлачила, задржала је скромно мишљење о себи. Није дозволила да њена љубав према младом пастиру буде уздрмана под притиском средине или због могућности да постане богата и славна. Држала је емоције под контролом и остала морално честита.

 Када су живеле

  1.  Ева

  2. Потоп (2370. пре н.е.)

  3.  Сара

  4.  Лотова жена

  5.  Ребека

  6.  Лија

  7.  Рахела

  8. Излазак (1513. пре н.е.)

  9.  Марија (Мојсијева и Аронова сестра)

  10.  Рава

  11.  Рута

  12.  Девора

  13.  Јаиља

  14.  Далила

  15.  Ана

  16. Први израелски краљ (1117. пре н.е.)

  17.  Авигеја

  18.  Суламка

  19.  Језавеља

  20.  Јестира

  21.  Марија (Исусова мајка)

  22. Исусово крштење (29. н.е.)

  23.  Марта

  24.  Марија (Мартина и Лазарева сестра)

  25.  Марија Магдалена

  26. Исусова смрт (33. н.е.)