Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Зашто треба да се извиним?

Зашто треба да се извиним?

 Шта би ти урадио у следећим ситуацијама?

  1.   Наставник те је опоменуо због непримереног понашања током часа.

     Да ли ћеш се извинити, чак и ако сматраш да је његова реакција претерана?

  2.   Твоју другарицу је повредио неки твој коментар о њој.

     Да ли ћеш јој се извинити, чак и ако сматраш да си у праву?

  3.   Тата те је изнервирао и дрско си му узвратио.

     Да ли ћеш му се извинити, чак и ако сматраш да је он крив јер те је испровоцирао?

 Одговор на сва три питања требало би да буде „да“. Али зашто треба да се извинимо? Зашто то треба да урадимо чак и онда када сматрамо да су други допринели нашој реакцији?

 Зашто се извинити?

  •   Извињење је показатељ зрелости. Када преузимаш одговорност за оно што си рекао или урадио, ти заправо развијаш неке вештине које су неопходне у свету одраслих.

     „Особине као што су понизност и стрпљење олакшаће нам да се извинимо и да саслушамо шта друга страна има да каже.“ (Рејчел)

  •   Извињење је неопходно кад треба да се поправе односи с неким. Они који су спремни да се извине тиме показују да им је важније да буду у добрим односима с другима него да докажу да су они у праву а да је друга страна погрешила.

     „Чак и ако си сигуран да ниси ништа погрешио, најважније треба да ти буде да останеш у миру с другима. Ништа не кошта рећи ’жао ми је‘, а може много допринети томе да се неко пријатељство сачува.“ (Миријам)

  •   Извињење ће ти помоћи да се боље осећаш. Грижа савести због тога што си неког повредио оним што си рекао или урадио претежак је терет за ношење. Извињењем скидаш тај терет са својих леђа. a

     „Дешавало се да понекад будем дрска према мами или тати. После тога бих се осећала лоше, али не би ми било баш лако ни да се извиним. Али кад год бих то ипак урадила, осећала бих се много боље, зато што би у породици поново завладао мир.“ (Нија)

    Грижа савести је попут тешког терета који мораш да носиш, али кад се извиниш, тај терет ће ти спасти с леђа

 Понекад ћемо морати да скупимо храброст да се извинимо. Девојка по имену Дина, која је више пута морала да се извини својој мајци због дрског понашања, каже: „Није лако рећи: ’Извини!‘ Имала сам осећај да ми у грлу стоји кнедла и да речи једноставно не могу да изађу.“

 Како се извинити

  •   Ако је могуће, извини се лично. Разговор лицем у лице омогућава да друга страна види колико ти је жао због онога што се десило. Извињење путем поруке може деловати врло неуверљиво. Наравно, ти можеш додати тужне емотиконе, али они другој особи могу деловати безлично и неискрено.

     Савет: Ако ниси у могућности да се извиниш лично, размисли о томе да то урадиш телефонским позивом или тако што ћеш написати писамце. За шта год да се одлучиш, пажљиво бирај речи.

     Библијско начело: „Срце праведника размишља шта ће одговорити“ (Пословице 15:28).

  •   Извини се што пре. Што дуже нека ствар остаје нерешена, неправда за коју мислимо да нам је нанета делује све већа и озбиљнија, а и непријатне ситуације између нас и особе коју смо повредили само се нижу.

     Савет: Постави себи циљ, на пример: „Данас ћу се извинити.“ Одреди и време до када ћеш то урадити, а затим се држи своје одлуке.

     Библијско начело: „Брзо реши спор с оним ко те тужи“ (Матеј 5:25).

  •   Најискреније се извини. Реченица: „Жао ми је што се тако осећаш“ није право извињење! „Повређеној особи ће бити лакше кад види да си у потпуности преузео одговорност за оно што си урадио“, каже девојка по имену Џанел.

     Савет: Извињење не треба да буде нечим условљено. Немој рећи нешто попут овог: „Ја ћу се извинити за моје поступке ако се ти извиниш за своје.“

     Библијско начело: „Трудимо [се] да унапређујемо мир“ (Римљанима 14:19).

a Ако си изгубио или оштетио нешто што припада неком другом, било би добро да осим што се извиниш ту штету некако и надокнадиш.