Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Шта ако прекршим неко кућно правило?

Шта ако прекршим неко кућно правило?

 Готово све породице имају нека кућна правила – на пример, до колико сати деца смеју да остају ван куће, колико времена могу да проведу уз електронске уређаје и како да се понашају према другима.

 Шта да радиш ако си прекршио неко кућно правило? Свакако не можеш да промениш оно што се већ десило, али можеш спречити да ситуација постане још гора. У овом чланку ћеш наћи неке предлоге како то можеш урадити.

 Шта не треба да радиш

  •   Ако твоји родитељи не знају да си прекршио неко кућно правило, можда си у искушењу да то сакријеш.

  •   Ако знају, можда си у искушењу да се изговараш или да кривиш неког другог.

 Ни једно ни друго није добро. Зашто? Зато што би било незрело скривати оно што се десило или се изговарати за своје поступке. То би твојим родитељима само показало да још увек поступаш детињасто.

 „Никад није добро лагати. Истина ће кад-тад изаћи на видело, а онда ће казна бити тежа него да си одмах признао шта си урадио.“ (Дајана)

 Бољи приступ

  •   Признај шта си урадио. Библија каже: „Ко крије своје преступе, неће имати успеха“ (Пословице 28:13). Твоји родитељи свакако знају да не можеш да будеш савршен, али очекују да будеш поштен.

     „Твоји родитељи ће имати више разумевања ако им кажеш истину. Када им отворено признаш шта си урадио, видеће да си поштен и да могу да ти верују.“ (Оливија)

  •   Извини се. Библија каже: „Обуците [се] у понизност“ (1. Петрова 5:5). Мораш бити понизан да би се извинио и да би се одупро жељи да се изговараш.

     „Људи који се стално изговарају отупљују своју савест. На крају их она уопште неће оптерећивати када ураде нешто лоше.“ (Хедер)

  •    Прихвати последице. Библија каже: „Слушајте поуку“ (Пословице 8:33). Немој да се жалиш и прихвати казну коју су ти родитељи одредили.

     „Што се више жалиш на казну, ситуација ће бити све гора. Нађи начина да је прихватиш и немој стално да мислиш на оно што си изгубио.“ (Џејсон)

  •   Потруди се да повратиш поверење. Библија каже: „Поучени сте да скинете стару личност, која је обликована вашим ранијим начином живота и коју кваре њене преварне жеље“ (Ефешанима 4:22). Да би повратио поверење својих родитеља, почни да се понашаш одговорно.

     „Ако почнеш да доносиш добре одлуке и ако твоји родитељи виде да се трудиш да не правиш исте грешке, с временом ће ти опет веровати.“ (Карен)

 САВЕТ: Покушај да урадиш и више него што се очекује од тебе. На пример, кад следећи пут негде изађеш, јави се родитељима кад кренеш кући, чак и ако нећеш каснити. Тиме им заправо говориш да желиш да ти опет верују.