Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се мотивишем да вежбам?

Како да се мотивишем да вежбам?

 Зашто треба да вежбам?

 У неким земљама, млади су све мање физички активни, што за здравље није добро. Не чуди што Библија каже да је корисно вежбати (1. Тимотеју 4:8). Ево неких чињеница које то потврђују:

  •   Вежбање ти може помоћи да се боље осећаш. Физичка активност подстиче лучење ендорфина, који настаје у мозгу. Он опушта мишиће и подиже расположење. Неки кажу да је вежбање природни антидепресив.

     „Ако дан започнем трчањем, читавог тог дана се добро осећам и продуктивна сам. Трчање ми подиже расположење.“ (Регина)

  •   Вежбање може позитивно утицати на изглед. Ако вежбаш довољно, али и умерено, имаћеш више снаге и кондиције, а то ће се вероватно позитивно одразити и на твоје самопоуздање.

     „Супер је осећај кад урадиш десет згибова. Кад се само сетим – до пре годину дана нисам могла ни један да урадим. Још већи осећај задовољства ми пружа осећај да радим нешто за своје тело.“ (Оливија)

  •   Вежбање ти може продужити живот. Вежбање се позитивно одражава на твој кардиоваскуларни и респираторни систем. Аеробик је добра превентива за обољење коронарних артерија, што је водећи узрок смрти и код мушкараца и код жена.

     „Ако редовно вежбамо, наш Створитељ види да ценимо тело које нам је дао.“ (Џесика)

 Закључак: Вежбање ће имати позитиван ефекат на наше здравље на дуге стазе, али ће нам користити и сада. „Кад се вратиш с брзог ходања или трчања, никад се не кајеш што си одвојио време за то“, каже девојка по имену Тања. „Никад ми није било жао кад год бих престала да проналазим изговоре и кренула да вежбам.“

Кад се ауто не одржава, он на крају пропадне; исто се може десити с твојим здрављем ако не вежбаш

 Шта ме то спречава да почнем с вежбањем?

 Ево неких могућих препрека:

  •   Немам мотивацију. „Многи млади мисле да могу све, али то их после стигне. Тешко је из те перспективе замислити да ћеш у будућности имати проблема са здрављем. Мислиш да се то дешава само старијим људима“ (Софија).

  •   Немам времена. „Са овако брзим темпом живота тешко је наћи време да се довољно наспаваш и припремаш здраву храну, а камоли да вежбаш“ (Клариса).

  •   Немам новца за теретану. „Остати у форми је скуп спорт – ако хоћеш да идеш у теретану, мораш да платиш“ (Ђина).

 За размишљање:

 Који је највећи разлог који тебе спречава да вежбаш? Сигурно није лако савладати ту препреку, али резултат је вредан труда.

 Шта да урадим да бих почео да вежбам?

 Ево неких предлога:

  •   Води рачуна о свом здрављу (Галатима 6:5).

  •   Немој налазити изговоре (Проповедник 11:4). Примера ради, не мораш ићи у теретану да би почео с вежбањем. Једноставно пронађи неку врсту активности у којој уживаш и нека ти то пређе у навику.

  •   Ако ти треба нека идеја, посаветуј се с другима (Пословице 20:18).

  •   Направи конкретан план. Постави себи неке циљеве и прати како напредујеш, што ће те додатно мотивисати да вежбаш (Пословице 21:5).

  •   Нађи неког с ким би вежбао. Више ћеш уживати ако имаш друштво, а онда ћеш бити и редован у томе (Проповедник 4:9, 10).

  •   Биће падова, али ухвати се у коштац с њима и немој одустати (Пословице 24:10).

 Буди уравнотежен

 Библија саветује и мушкарце и жене да у свему буду умерени (1. Тимотеју 3:2, 11). Зато буди уравнотежен када је вежбање у питању. Они који претерују с вежбањем често другима делују плитко. „Не привлачи ме момак којем је снага већа од памети“, каже девојка по имену Џулија.

 Такође немој тражити мотивацију у слоганима типа „Кад мислиш да не можеш више, уради још 10“. Такви савети могу нашкодити твом здрављу и преусмерити твоју пажњу с најважнијих ствари у животу (Филипљанима 1:10).

 Осим тога, слогани који подстичу на вежбање могу имати супротан ефекат. Девојка по имену Вера каже: „Многе девојке држе слике неких који добро изгледају, јер би желеле да буду попут њих. Те слике им значе кад им понестане мотивације за вежбање. Али онда почну да се упоређују с тим особама и на крају се обесхрабре. Боље је да имаш за циљ да побољшаш своје здравље, а не изглед.“