Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Да ли је важно имати лепе манире?

Да ли је важно имати лепе манире?

’Ни мени нико не отвара врата, зашто бих онда ја то радио другима?‘

’Зар не постоје важније ствари од тога да ли сам рекао „молим те“, „хвала“ и „извините“?‘

’Нема потребе да показујем лепе манире према свом брату и сестри. Ми смо наши.‘

Да ли се слажеш с неком од ових изјава? Ако да, вероватно нећеш сазнати колико је добро имати лепе манире.

 Шта треба да знаш о лепим манирима

 Лепи манири се могу позитивно одразити на следеће:

  1.   Твоју репутацију. Начин на који се опходиш према другима оставља на њих добар или лош утисак. Ако имаш лепе манире, људи ће те вероватно сматрати зрелом и одговорном особом, а и сами ће се лепо понашати према теби. Али ако си неучтив, закључиће да мислиш само на себе и можда те неће узети у обзир за неки посао или нешто друго. У Библији пише да „окрутан човек излаже осуди тело своје“ (Пословице 11:17).

  2.   Твоја пријатељства. У Библији пише: „Обуците се у љубав, јер вас она савршено повезује“ (Колошанима 3:14). То и те како важи за пријатељства. Људима се свиђају они који имају лепе манире и који се лепо опходе према њима. На крају крајева, ко би волео да се дружи с неким ко је неучтив и непријатан?

  3.   Начин на који се људи опходе према теби. „Ако си увек љубазан“, каже Џенифер, „с временом ће можда и они који су врло неучтиви почети да се боље опходе према теби.“ Наравно, ако си ти неучтив, они ће бити још гори према теби. Библија каже: „Каквом мером мерите, таквом ће вам се мерити“ (Матеј 7:2).

 Закључак: Сваки дан смо у контакту с људима. Од твог понашања зависи шта ће они мислити о теби и како ће се опходити према теби. Кратко речено, важно је да ли имаш лепе манире!

 Како се можеш побољшати

  1.   Преиспитај какви су твоји манири. Постави себи питања попут: ’Да ли се старијима обраћам с поштовањем? Колико често кажем „молим те“, „хвала“ и „извините“? Да ли ми нешто одвлачи пажњу док разговарам с другима, на пример читање и писање порука? Да ли се према својим родитељима, браћи и сестрама понашам с поштовањем или сам с њима слободнији јер смо „наши“?‘

     Библија каже: „Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљанима 12:10).

  2.   Постави циљеве. Запиши три подручја на којима би могао да се побољшаш. На пример, 15-годишња Алисон каже да треба „више да слуша друге, а мање да прича“. Дејвид има 19 година и каже да треба да научи да не шаље поруке док је с породицом и пријатељима. „То је знак непоштовања“, каже он. „Тиме им стављам до знања да бих радије причао с неким другим него с њима.“ Едвард има 17 година и каже да треба да научи да не прекида друге док причају. А раније поменута Џенифер је одлучила да се побољша у показивању лепих манира према старијима. „Пре бих им само на брзину рекла ’здраво‘ и смислила изговор да одем код млађих пријатеља“, каже она. „Али сада се стварно трудим да их боље упознам. То ми много помаже да имам боље манире.“

     Библија каже: „Не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:4).

  3.   Прати свој напредак. Месец дана прати колико си побољшао говор и понашање на подручјима на којима си то желео. На крају месеца се питај: ’Како су ми лепи манири помогли да будем боља особа? У чему још треба да се побољшам?‘ Одговори на ова питања ће ти помоћи да поставиш нове циљеве.

     Библија каже: „Како желите да људи чине вама, тако чините и ви њима“ (Лука 6:31).