Пређи на садржај

МЛАДИ ПИТАЈУ

Како да се одупрем притиску да ступим у сексуалне односе?

Како да се одупрем притиску да ступим у сексуалне односе?

 „Кад је неко у школи рекао да је имао сексуалне односе, остали су сматрали да морају да се уклопе и да пробају то исто. Нико није хтео да буде другачији.“ (Елејн, 21)

 Да ли си и ти некад био под притиском да се упустиш у сексуалне односе само зато што изгледа да сви други то раде?

 Да ли те је неко кога волиш наговарао на секс?

 Ако си био у таквој ситуацији, овај чланак ти може помоћи да се одупреш притиску других, као и својим жељама, и да доносиш добре одлуке.

 Заблуде и чињенице

 ЗАБЛУДА: Сви имају сексуалне односе (осим мене).

 ЧИЊЕНИЦА: Према једном истраживању, две трећине 18-годишњака је рекло да су већ имали сексуалне односе. Али то значи да велики број младих, више од 30 посто, није ступио у сексуалне односе. Није баш тачно да „сви“ то раде.

 ЗАБЛУДА: Секс ће ојачати нашу везу.

 ЧИЊЕНИЦА: Иако неки младићи тако кажу да би наговорили девојку на секс, чињенице говоре другачије. Често се дешава да младић раскине с девојком након што је спавао с њом, на њено запрепашћење јер је мислила да је воли или да му њихова веза бар нешто значи. a

 ЗАБЛУДА: Библија је против секса.

 ЧИЊЕНИЦА: Библија у позитивном светлу говори о сексуалним односима, али каже да су они резервисани само за мушкарца и жену који су у браку (Постанак 1:28; 1. Коринћанима 7:3).

 ЗАБЛУДА: Ако будем живео по библијским начелима, пропустићу много тога у животу.

 ЧИЊЕНИЦА: Ако са сексуалним односима сачекаш до брака, бићеш срећнији јер ћеш избећи бриге, кајање и осећај несигурности, што су често последице предбрачног секса.

 Закључак: Нико није себи и другима уништио живот зато што је са сексуалним односима чекао до брака. Али неки који су се упустили у секс пре брака јесу.

 Како се одупрети притиску

  •   Учврсти своја морална убеђења. Библија каже да су зрели људи „своју способност просуђивања коришћењем увежбали да разликује добро од зла“ (Јеврејима 5:14). Пошто су сигурни шта је добро, а шта је лоше, неће лако подлећи притиску.

     „Стварно се трудим да поступам исправно и да будем на добром гласу и зато не желим да урадим нешто због чега ћу све то изгубити.“ (Алиша, 16)

     За размишљање: На каквом гласу желиш да будеш? Да ли ти се исплати да жртвујеш свој углед само зато да би се некоме свидео?

  •   Размисли о последицама. Библија каже: „Шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7). Застани на тренутак и размисли како би изгледао твој живот и живот те друге особе ако би подлегао притиску и спавао с њом. b

     „Они који се упусте у сексуалне односе пре брака, често се боре са осећајем кривице, кајањем и осећајем да нису вољени, а постоји могућност и да дође до нежељене трудноће или да се добије нека полно преносива болест.“ (Сиена, 16)

     За размишљање: У једној књизи се поставља следеће питање: „Ако те пријатељи наговарају да урадиш нешто што би ти могло закомпликовати живот, да ли су то људи с којима желиш да се дружиш и које желиш да слушаш када су у питању неке важне ствари у животу?“ (Sex Smart)

  •   Буди разуман. Сексуални односи нису нешто лоше. У суштини, Библија каже да брачни парови треба да уживају у том аспекту заједничког живота (Пословице 5:18, 19).

     „Сексуалност је нешто с чиме нас је Бог створио. Он жели да уживамо у сексуалним односима али само у оквирима које је он одредио, а то је брачна заједница.“ (Џереми, 17)

     За размишљање: Ако једног дана ступиш у брак, моћи ћеш да уживаш у сексуалним односима. И моћи ћеш у потпуности да уживаш у томе, без страха од неких последица које смо навели.

a Наравно, нису увек младићи навалентни. У многим случајевима девојке су те које инсистирају на сексу.

b Последице би, између осталог, могле бити нежељена трудноћа и, у зависности од година, проблеми са законом због сексуалних односа са малолетницима.