Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ДЕО

Како решавати проблеме

Како решавати проблеме

’Жарко се волите, јер љубав покрива мноштво греха.‘ (1. Петрова 4:8)

На почетку заједничког живота, неминовно ће се појавити проблеми. Ти проблеми настају јер се супружници разликују у ставовима, осећањима и погледу на живот. Ту су и утицаји са стране и непредвиђени догађаји.

Бежање од реалности може изгледати као лако решење, али Библија нас саветује да се суочимо с проблемима (Матеј 5:23, 24). Примењивање библијских начела води до најбољих решења.

1. РАЗГОВАРАЈТЕ О ПРОБЛЕМУ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. Постоји „време кад се говори“ (Проповедник 3:1, 7). Зато одвојте време да разговарате о проблему који се појавио. Искрено реците брачном другу како се осећате и шта мислите. Увек „говорите истину“ (Ефешанима 4:25). Чак и када сте веома узнемирени, немојте започињати свађу. Благ одговор може спречити да обична размирица прерасте у сукоб (Пословице 15:4; 26:20).

Ако се не слажете с брачним другом, будите љубазни према њему и не заборавите да показујете љубав и поштовање (Колошанима 4:6). Покушајте да што пре решите проблем и немојте започињати „хладни рат“ (Ефешанима 4:26).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Изаберите прикладно време за разговор о проблемима.

  • Немојте прекидати брачног друга док говори, већ сачекајте да дође ред на вас.

2. СЛУШАЈТЕ КАКО БИСТЕ РАЗУМЕЛИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Срдачно волите једни друге. Предњачите у исказивању поштовања једни другима“ (Римљанима 12:10). Веома је важно како слушате. Настојте да разумете гледиште брачног друга и при томе будите ’саосећајни и понизни‘ (1. Петрова 3:8; Јаковљева 1:19). Немојте се претварати да слушате. Кад је то могуће, оставите по страни оно што радите да бисте с пуном пажњом слушали. Ако не можете, предложите да разговарате касније. Уколико на супружника гледате као на сарадника, а не као на противника, нећете се „брзо вређати“ (Проповедник 7:9).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Слушајте отвореног ума, чак и ако вам се не допада оно што чујете.

  • Трудите се да разумете шта стоји иза речи. Запажајте говор тела и тон гласа.

3. СПРОВЕДИТЕ РЕЧИ У ДЕЛО

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Од сваког труда има неке користи, а пусте речи воде у оскудицу“ (Пословице 14:23). Није довољно само сложити се око решења, већ је потребно и спровести у дело заједничку одлуку. За то је некад потребан велик труд, али се исплати (Пословице 10:4). Ако радите заједно као тим, имаћете „добру плату за свој труд“ (Проповедник 4:9).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Договорите се шта конкретно свако од вас може да уради да би се решио проблем.

  • С времена на време, процените како вам иде.