Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ДЕО

Како располагати новцем

Како располагати новцем

’Саветовањем настају успешни планови.‘ (Пословице 20:18, фуснота)

Новац нам је потребан да бисмо својој породици обезбедили оно што је неопходно (Пословице 30:8). На крају крајева, „новац је заштита“ (Проповедник 7:12). Иако понекад није лако разговарати о њему, немојте дозволити да он буде узрок проблема у вашем браку (Ефешанима 4:32). Имајте поверења једно у друго и будите сложни када одлучујете како ће се новац трошити.

1. ПАЖЉИВО ПЛАНИРАЈТЕ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Ко од вас, кад жели да гради кулу, најпре не седне и прорачуна трошак да види да ли има чиме да је доврши?“ (Лука 14:28). Неопходно је да заједно планирате како ћете трошити новац (Амос 3:3). Договорите се шта вам је потребно и колико новца можете издвојити за то (Пословице 31:16). Ако себи можете нешто да приуштите, то не значи да то обавезно морате и купити. Избегавајте дугове. Трошите само новац који имате (Пословице 21:5; 22:7).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Ако вам је на крају месеца остало новца, договорите се шта ћете с њим.

  • Ако сте у минусу, направите конкретан план како да смањите трошкове. На пример, могли бисте сами припремати оброке уместо да купујете брзу храну.

2. БУДИТЕ ИСКРЕНИ И РЕАЛНИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Настојимо да све радимо поштено, не само пред Јеховом него и пред људима“ (2. Коринћанима 8:21). Отворено реците брачном другу колико зарађујете и колико трошите.

Увек се договарајте када доносите важне одлуке о финансијама (Пословице 13:10). Разговор о новцу ће вам помоћи да сачувате мир у браку. На свој приход немојте гледати као на лични, већ као на заједнички новац (1. Тимотеју 5:8).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Одредите колику суму новца можете трошити без претходног договора с брачним другом.

  • Немојте чекати да се појави проблем с новцем, па да тек онда разговарате.