Пређи на садржај

Пређи на садржај

5. ДЕО

Како бити у добрим односима с родитељима

Како бити у добрим односима с родитељима

„Обуците се у [...] доброту, понизност, благост и дуготрпљивост.“ (Колошанима 3:12)

Када ступите у брак, ви оснивате нову породицу. Иако ћете увек волети и поштовати своје родитеље, брачни друг је сада за вас најважнија особа на свету. Родитељима ће можда бити тешко да то прихвате. Библијска начела вам могу помоћи да будете уравнотежени — да будете у добрим односима с родитељима, док се трудите да учврстите своју нову породицу.

1. ЗАДРЖИТЕ ИСПРАВНО ГЛЕДИШТЕ О РОДИТЕЉИМА

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Поштуј свог оца и своју мајку“ (Ефешанима 6:2). Без обзира на то колико имате година, увек треба да поштујете своје родитеље. Такође је важно да разумете да и ваш брачни друг има обавезу према својим родитељима. „Љубав није љубоморна“ и зато на његов однос с родитељима никада немојте гледати као на претњу (1. Коринћанима 13:4, фуснота; Галатима 5:26).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Немојте претеривати у изјавама, као на пример: „Твоја породица ме увек понижава“ или „Твојој мајци се никада не свиђа оно што ја урадим“.

  • Покушајте да на ствари гледате из угла свог брачног друга.

2. БУДИТЕ ЧВРСТИ КАДА ЈЕ ТО ПОТРЕБНО

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Човек [ће] оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену и они ће постати једно тело“ (Постанак 2:24). Након што се венчате, ваши родитељи ће можда и даље сматрати да су одговорни за вас, и можда ће желети да се мешају у ваш брак више него што би требало.

На вама и вашем супружнику је да се договорите где треба повући границу и да им то на љубазан начин објасните. Можете бити отворени и директни, а да при томе не будете груби (Пословице 15:1). Понизност, благост и стрпљење ће вам помоћи да имате добар однос с родитељима. То је у складу с библијским саветом да у љубави подносимо једни друге (Ефешанима 4:2).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Ако сматрате да се родитељи превише мешају у ваш живот, разговарајте о томе с брачним другом када сте обоје смирени.

  • Нађите решење с којим ћете се обоје слагати.