Пређи на садржај

Пређи на садржај

2. ДЕО

Будите верни једно другом

Будите верни једно другом

„Што је Бог саставио, човек нека не раставља.“ (Марко 10:9)

Јехова је рекао својим слугама: „Не будите неверни“ (Малахија 2:16). Верност је посебно важна у браку, јер без ње нема поверења, а поверење је неопходно да би љубав цветала.

Данас је изазов сачувати верност у браку. Да бисте заштитили свој брак, морате обратити пажњу на два подручја.

1. НЕКА ВАМ БРАК БУДЕ ИСПРЕД ДРУГИХ СТВАРИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. ’Просудите шта је најважније‘ (Филипљанима 1:10). Ваш брак је једна од најважнијих ствари. Зато заслужује посебно место у животу.

Јехова жели да поклањате пажњу свом супружнику и да заједно ’уживате у животу‘ (Проповедник 9:9). Он јасно каже да никада не смемо запостављати брачног друга. Напротив, треба да се трудимо да га усрећимо (1. Коринћанима 10:24). Нека он осећа да је потребан и цењен.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Редовно проводите време заједно и у тим тренуцима сву пажњу поклоните брачном другу.

  • Имајте на уму да нисте више сами, већ у браку.

2. ЧУВАЈТЕ СВОЈЕ СРЦЕ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу“ (Матеј 5:28). Ако неко стално размишља о неморалним стварима, он је у неком смислу неверан брачном другу.

Јехова нам каже да ’чувамо своје срце‘ (Пословице 4:23; Јеремија 17:9). Да бисмо успели у томе, морамо пазити на своје очи (Матеј 5:29, 30). Угледајте се на Божјег слугу Јова, који је ’склопио савез са својим очима‘ да никада неће пожудно гледати другу жену (Јов 31:1). Будите одлучни да никада не гледате порнографију. Такође, будите решени да не дозволите да се код вас развију осећања према некој особи с којом нисте у браку.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Нека свима буде очигледно да сте потпуно одани свом брачном другу.

  • Узмите у обзир осећања свог супружника и ако се он осећа нелагодно због вашег пријатељства с неком особом, одмах га окончајте.