Пређи на садржај

Пређи на садржај

8. ДЕО

Кад се деси нека трагедија

Кад се деси нека трагедија

„Сада можда морате накратко бити ожалошћени због разних кушњи.“ (1. Петрова 1:6)

Иако дајемо све од себе да бисмо имали срећну породицу, неочекивани догађаји нам могу отежати да сачувамо радост (Проповедник 9:11). Бог с љубављу пружа помоћ у суочавању с проблемима. Ако примењујете савете из Библије, ви и ваша породица моћи ћете да се суочите чак и с најтежим ситуацијама.

1. ОСЛОНИТЕ СЕ НА ЈЕХОВУ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Све своје бриге баците на њега, јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7). Никада немојте заборавити да Бог није крив за проблеме који вас сналазе (Јаковљева 1:13). Ако му се приближите, он ће вам пружити најбољу могућу помоћ (Исаија 41:10). „Пред њим изливајте срце своје“ (Псалам 62:8).

Такође ће вас утешити свакодневно читање и проучавање Библије. Тада ћете осетити колико је тачно да нас Јехова „теши у свакој нашој невољи“ (2. Коринћанима 1:3, 4; Римљанима 15:4). Он нам обећава „мир који превазилази сваки ум“ (Филипљанима 4:6, 7, 13).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Молите се Јехови за помоћ да останете мирни и да јасно размишљате.

  • Осмотрите које вам све могућности стоје на располагању и изаберите шта је најбоље.

2. ВОДИТЕ РАЧУНА О СЕБИ И СВОЈОЈ ПОРОДИЦИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Срце разборитог стиче знање и ухо мудрих тражи знање“ (Пословице 18:15). Сакупите све чињенице. Сазнајте шта је потребно сваком члану породице. Разговарајте с њима. Слушајте их (Пословице 20:5).

Шта ако изгубите вољену особу? Немојте потискивати осећања пред другима. Сетите се да је и Исус „заплакао“ (Јован 11:35; Проповедник 3:4). Такође је важно да се довољно одмарате и спавате (Проповедник 4:6). Тада ће вам бити лакше да се суочите с тешком ситуацијом у којој сте се нашли.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Увек отворено разговарајте с члановима породице. Онда им неће бити тешко да вам се обрате и када се деси нека трагедија.

  • Разговарајте с другима који су доживели нешто слично.

3. ТРАЖИТЕ ПОМОЋ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17). Ваши пријатељи желе да вам помогну, али можда не знају како. Немојте се устручавати да им кажете шта вам је потребно (Пословице 12:25). Такође, водите рачуна о духовности. У томе вам могу помоћи они који добро познају Библију, јер ће вам дати драгоцене савете на темељу ње (Јаковљева 5:14).

Сигурно ће вам значити редовно посећивања састанака на којима се говори о Богу и његовим обећањима. Такође ће вам велику утеху донети помагање онима којима је потребно охрабрење. Говорите им о својој вери у Јехову и његова обећања. Будите заокупљени помагањем другима и немојте се изоловати од људи којима је стало до вас (Пословице 18:1; 1. Коринћанима 15:58).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Поверите се блиском пријатељу и прихватите његову помоћ.

  • Будите конкретни и искрени када говорите о својим потребама.