Пређи на садржај

Пређи на садржај

7. ДЕО

Како васпитавати дете

Како васпитавати дете

„Нека ове речи које ти данас заповедам буду у твом срцу. Усађуј их у децу своју.“ (Поновљени закони 6:6, 7)

Када је Јехова основао породицу, он је родитељима поверио бригу о деци (Колошанима 3:20). Као родитељи, имате одговорност да поучавате дете да воли Јехову и да постане одговорна одрасла особа (2. Тимотеју 1:5; 3:15). Такође је важно да знате шта је у срцу вашег детета. Наравно, ваш пример је веома важан. Да бисте на најбољи начин поучили дете Јеховиној Речи, она мора најпре бити у вашем срцу (Псалам 40:8).

1. ОЛАКШАЈТЕ ДЕТЕТУ ДА РАЗГОВАРА С ВАМА

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Сваки човек нека буде брз да чује, а спор да говори“ (Јаковљева 1:19). Сигурно желите да вам се дете слободно обраћа и да зна да ћете бити спремни да слушате када му је то потребно. Потрудите се да у породици влада опуштена атмосфера у којој ће детету бити лако да се отвори (Јаковљева 3:18). Ако мисли да ћете бити престроги или да ћете га искритиковати, можда неће бити потпуно искрено с вама. Будите стрпљиви и често га уверавајте у своју љубав (Матеј 3:17; 1. Коринћанима 8:1).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Будите спремни да саслушате дете када жели да разговара.

  • Редовно разговарајте с њим, а не само када се појави неки проблем.

2. ГЛЕДАЈТЕ ИЗА РЕЧИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Ко разборито сагледава ствари, налази добро“ (Пословице 16:20). Понекад ћете морати да гледате шта стоји иза дететових речи да бисте разумели како се заиста осећа. За младе је уобичајено да преувеличавају ствари или да кажу нешто што заправо не мисле. Као родитељи, узмите у обзир савет: „Ко одговара пре него што саслуша, то му је лудост и срамота“ (Пословице 18:13). Немојте се брзо љутити (Пословице 19:11).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Ма шта да дете каже, будите одлучни да га не прекидате и да не реагујете бурно.

  • Покушајте да се сетите како сте се осећали у његовим годинама и шта вам је тада било важно.

3. БУДИТЕ УЈЕДИЊЕНИ КАО РОДИТЕЉИ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Сине мој, слушај поуку оца свога, и не остављај савете мајке своје“ (Пословице 1:8). Јехова је и оцу и мајци поверио ауторитет над децом. Треба да их поучите да вас поштују и слушају (Ефешанима 6:1-3). Она ће вероватно осетити ако нисте уједињени „истим начином размишљања“ (1. Коринћанима 1:10). Када се као родитељи у нечему не слажете, трудите се да то не покажете пред децом, јер бисте тиме могли поткопати њихово поштовање према вама.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Договорите се како ћете дисциплиновати децу.

  • Чак и када се не слажете како треба васпитавати децу, ипак уважите и гледиште брачног друга.

4. РАЗРАДИТЕ СИСТЕМ

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ. „Одгајај дете према путу којим треба да иде“ (Пословице 22:6). Успешно одгајање детета није нешто што ће доћи само по себи. Потребно је да разрадите систем како ћете васпитавати дете. У то спада и дисциплина (Псалам 127:4; Пословице 29:17). Она не подразумева само кажњавање већ и помагање детету да разуме разлоге који стоје иза правила (Пословице 28:7). Такође га поучите да воли Јеховину Реч и да разуме њена начела (Псалам 1:2). То ће му помоћи да изгради савест (Јеврејима 5:14).

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ:

  • Поучите дете да на Бога гледа као на стварну особу којој може веровати.

  • Помозите му да препозна и избегне моралне опасности, на пример на интернету и друштвеним мрежама. Поучите га како да се заштити од сексуалних напасника.

„Одгајај дете према путу којим треба да иде“