Пређи на садржај

Пређи на садржај

3. ВЕШТИНА

Истрајност

Истрајност

ШТА ЈЕ ИСТРАЈНОСТ?

Истрајна особа је способна да након неког разочарања или неуспеха поново стане на ноге. Та вештина се стиче искуством. Као што дете не може да научи да хода ако понекад не падне, тако не може ни постати успешно у животу ако понекад не доживи неуспех.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНА?

Нека деца се обесхрабре када доживе неуспех, наиђу на проблем или их неко исправи, а нека чак потпуно одустану и престану да се труде. Међутим, деца треба да разумеју следеће:

Истрајност ће помоћи детету да се храбро суочи са животним проблемима.

КАКО ИМ ПОМОЋИ ДА ЈЕ РАЗВИЈАЈУ?

Кад дете доживи неуспех.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Ако праведник и седам пута падне, опет ће устати“ (Пословице 24:16).

Помозите детету да реално сагледа проблем. На пример, шта ако лоше уради контролни? Можда ће престати да се труди и рећи: „Мени ништа не иде!“

Да бисте научили дете да буде истрајно, помозите му да осмисли план како да се побољша. Тако неће на себе гледати као на жртву, већ ће се лакше ухватити у коштац с проблемом.

Такође, немојте ви решавати проблеме свог детета. Помозите му да само нађе решење. Можете га питати: „Шта би могао да урадиш како би лакше савладао градиво?“

Кад се догоди нешто лоше.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Не знате какав ће вам живот сутра бити“ (Јаковљева 4:14).

Живот је непредвидив. Неко ко је данас богат преко ноћи може осиромашити, а неко ко је данас здрав изненада се може разболети. „Трку не добијају они који су брзи, ни битку они који су моћни“, каже Библија, „јер време невоље и непредвиђени догађаји сналазе свакога од њих“ (Проповедник 9:11).

Као родитељ сигурно чините све што можете да бисте дете заштитили од опасности. Међутим, није реално очекивати да ћете га сачувати од свих проблема у животу.

Наравно, дете је још мало да би се суочило с губитком посла или финансијским проблемима. Ипак, може доживети губитак пријатеља или смрт члана породице, и тада ће му бити потребна ваша помоћ. *

Кад се детету скрене пажња на нешто.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Послушај савет [...] да би после био мудар“ (Пословице 19:20).

Конструктивна критика није малтретирање, већ начин да се дете усмери како би се поправило тамо где је то потребно.

Ако научите дете да прихвати критику, поштедећете и себе и дете бројних проблема. Џон, отац троје деце, каже: „Ако увек спасавате децу од последица њихових грешака ништа неће научити. Упадаће из проблема у проблем, а ви ћете стално ићи за њима и поправљати оно што су покварили. То ће се негативно одразити на живот родитеља, али и детета.“

Како можете помоћи детету да добро реагује када му се скрене пажња на нешто? Када се то деси, било у школи било на неком другом месту, немојте одмах рећи да је то неправедно. Могли бисте детету поставити следећа питања:

  • „Шта мислиш, зашто ти је то речено?“

  • „Како се можеш поправити?“

  • „Шта ћеш учинити кад се следећи пут нађеш у сличној ситуацији?“

Имајте на уму да ће конструктивна критика користити вашем детету, не само сада већ и када одрасте.

^ одл. 21 Видети чланак „Помозите свом детету да се избори са жалошћу“ у Стражарској кули од 1. јула 2008.