Пређи на садржај

Пређи на садржај

1. ВЕШТИНА

Самоконтрола

Самоконтрола

ШТА ЈЕ САМОКОНТРОЛА?

Особа која има самоконтролу уме да

  • сачека на оно што жели;

  • обузда себе;

  • обавља послове који јој нису омиљени;

  • друге стави испред себе.

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНА?

Деца која показују самоконтролу лакше могу да одоле неком искушењу, чак и ако је оно веома примамљиво. Насупрот томе, деца којој недостаје самоконтрола у већој су опасности

  • да постану агресивна;

  • да оболе од депресије;

  • да почну да пуше, пију или да се дрогирају;

  • да се нездраво хране.

Према једној студији, мање су шансе да ће деца која умеју да се контролишу касније имати здравствене и финансијске проблеме или да ће доћи у сукоб са законом. Професорка Анџела Дакворт са Универзитета у Пенсилванији на основу те студије закључила је следеће: „Могло би се рећи да никад није доста самоконтроле.“

КАКО ИМ ПОМОЋИ ДА ЈЕ РАЗВИЈАЈУ?

Научите да кажете „не“ и да се држите тога.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Кад кажете: ’Да‘, нека то значи ’да‘, а кад кажете: ’Не‘, нека то значи ’не‘“ (Матеј 5:37).

Деца могу испитати одлучност родитеља нападима беса, можда чак и пред другима. Ако родитељ попусти, дете учи да је то ефикасан начин да се „не“ претвори у „да“.

С друге стране, ако родитељ каже „не“ и остаје при томе, дете учи нешто веома важно – не можемо увек добити оно што желимо. „Делује иронично, али најсрећнији су управо они људи који су научили ту важну лекцију“, написао је др Дејвид Волш. „Својој деци не чинимо услугу ако их учимо да ће им овај свет увек на тацни сервирати све што она хоће.“ *

Ако сада научите дете да прихвати „не“ као одговор, то ће му помоћи да касније у животу каже „не“ искушењима – на пример, искушењу да узме дрогу, да се упусти у предбрачни секс или нешто друго што му може нашкодити.

Помозите детету да разуме да сваки поступак има последице.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7).

Ваше дете треба да разуме да сваки поступак има последице и да недостатак самоконтроле не доноси ништа добро. На пример, ако ваш син често бурно реагује кад му нешто није по вољи, вероватно нико неће хтети да се дружи с њим. С друге стране, ако научи да се контролише – или да стрпљиво сачека и не прекида друге – други ће волети да буду у његовом друштву. Помозите детету да разуме да ће у животу много боље проћи ако буде знало да се контролише.

Научите дете да поставља приоритете.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: Просудите „шта је најважније“ (Филипљанима 1:10).

Самоконтрола не подразумева само да не учинимо нешто лоше већ и да учинимо оно што је неопходно, чак и ако то није баш најзанимљивије или најзабавније. Важно је да дете научи да постави приоритете и да их се држи. Нека најпре уради оно што је важно. На пример, нека прво уради домаћи задатак, па тек онда нека се игра.

Пружите добар пример.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Дао сам вам пример да и ви чините онако како сам ја учинио вама“ (Јован 13:15).

Ваше дете ће видети како реагујете у непријатним или стресним ситуацијама. Примером покажите да самоконтрола води до бољих резултата. На пример, када вас дете избаци из такта да ли реагујете бурно или остајете смирени?

^ одл. 20 Преузето из књиге No: Why Kids – of All Ages – Need to Hear It and Ways Parents Can Say It.