Пређи на садржај

Пређи на садржај

4. ВЕШТИНА

Одговорност

Одговорност

ШТА ЗНАЧИ БИТИ ОДГОВОРАН?

Одговорна особа је поуздана. Она марљиво обавља задатке који су јој поверени и завршава их на време.

Деца у раном узрасту можда не могу много тога да раде, али могу почети да уче да буду одговорна. „Дете са 15 месеци већ може да помаже родитељима, а жеља да учествује у ономе што се ради јавља се око 18. месеца“, наводи се у књизи Parenting Without Borders. „У многим културама родитељи сматрају узраст од пете до седме године посебно погодним за усмеравање дететове жеље да помогне. Чак и тако мала деца могу добро да обаве многе задатке у породици.“

ЗАШТО ЈЕ ТО ВАЖНО?

Израз „бумеранг генерација“ описује младе одрасле особе које су отишле од куће и покушале да се осамостале, али су наишле на потешкоће и вратиле се код родитеља. Понекад се то дешава јер млади нису научили да добро располажу новцем, да воде домаћинство и испуњавају свакодневне обавезе.

Дакле, добро је на време припремити децу за одговорности које их чекају када одрасту. „Сигурно не бисте желели да зависе од вас док не напуне 18 година, а да их онда гурнете у стварни свет“, каже се у књизи How to Raise an Adult.

КАКО ИХ ПОУЧИТИ ДА БУДУ ОДГОВОРНА?

Задужите их за неке кућне послове.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Од сваког труда има неке користи“ (Пословице 14:23).

Мала деца воле да раде нешто с родитељима. Можете искористити ту њихову природну склоност тако што ћете им поверити неке кућне послове.

Неки родитељи то не желе да чине. Они кажу да неће да оптерећују децу јер већ морају да ураде брдо домаћих задатака.

Међутим, деца која учествују у кућним пословима често имају бољи успех у школи јер су већ код куће навикла да имају обавезе и да их завршавају. Поред тога, као што наводи књига Parenting Without Borders, „ако у раном узрасту игноришемо дететову жељу да учествује у обављању кућних послова, оно усваја став да није важно помагати другима [...] Такође почиње да очекује да други све раде уместо њега.“

Као што се види из тог цитата, обављање кућних послова помаже деци да буду корисни чланови породице, а не само корисници услуга, као и да нешто дају, а не само да узимају. Такође им помаже да увиде да имају важно место у породици, што са собом носи и неке одговорности.

Помозите деци да преузму одговорност за своје грешке.

БИБЛИЈСКО НАЧЕЛО: „Послушај савет и прихвати укор, да би после био мудар“ (Пословице 19:20).

Када дете нешто погреши, на пример ако ненамерно оштети нешто што није његово, немојте га покривати. Деца су способна да прихвате последице – на пример, да се извине и можда чак надокнаде штету.

Ако деца науче да су одговорна за своје грешке, то ће им помоћи

  • да буду искрена и признају кад нешто погреше;

  • да не криве друге;

  • да се не изговарају;

  • да се извине кад је потребно.