Salta al contingut

Com veuen els testimonis de Jehovà l’educació?

Com veuen els testimonis de Jehovà l’educació?

 El nostre punt de vista sobre l’educació està basat en els principis que trobem en la Bíblia. Per tal de determinar com aplicar estos principis, cada Testimoni usa la seua consciència entrenada com vorem a continuació: a

 L’educació és important

 L’educació ajuda a fer que una persona desenvolupe «la discreció i la prudència», que són qualitats que la Bíblia elogia (Proverbis 2:10, 11; 3:21, 22). És més, Jesús va dir als seus seguidors que foren mestres i ensenyaren el que ell els havia manat (Mateu 28:19, 20). És per això que animem i ajudem els nostres companys a tindre una educació completa que incloga aprendre a llegir, escriure i comunicar-se, b a més de tindre coneixements sobre altres religions i cultures (1 Corintis 9:20-22; 1 Timoteu 4:13).

 Els governs també veuen el valor de l’educació i a sovint requerixen que els jóvens reben educació primària i secundària. Nosaltres complim amb eixes lleis en harmonia amb el manament: «Que tots se sotmeten a les autoritats [o governs] que tenen el poder» (Romans 13:1). A més, animem els nostres fills a esforçar-se en l’escola i no a conformar-se amb lo mínim. c Com diu la paraula de Déu: «Siga quin siga el vostre treball, feu-lo de cor, pel Senyor i no pels hòmens» (Colossencs 3:23).

 L’educació ens ajuda a cobrir les necessitats de les nostres famílies. D’acord amb la Bíblia, «qui no es preocupa de la pròpia família, sobretot dels qui conviuen amb ell, demostra que ha renegat de la fe i és pitjor que un descregut» (1 Timoteu 5:8). L’educació seglar ens pot ajudar a complir amb l’obligació de proveir per a les nostres famílies. Tal com diu The World Book Encyclopedia, un dels propòsits de l’educació és «capacitar les persones per a que es convertisquen en membres productius de la societat [...] com treballadors en el sistema econòmic». És més fàcil que una persona hàbil i ben formada puga cobrir les necessitats de la seua família, que una persona sense habilitats ni estudis bàsics (Proverbis 22:29).

 Els pares també proveïxen per als seus fills preparant-los per a quan siguen adults, i l’escolarització és d’un valor inestimable a este respecte (2 Corintis 12:14). Animem els pares a escolaritzar els seus fills inclús si viuen en àrees on l’escola no és gratuïta, és difícil d’accedir o va en contra dels costums locals. d També donem suggerències pràctiques sobre com poden els pares involucrar-se en l’educació dels seus fills. e

 L’educació s’ha de vore de forma objectiva

 Valorem les opcions educatives amb compte. La Bíblia diu: «L’inexpert s’ho creu tot, qui té enteniment sap per on passa» (Proverbis 14:15). Apliquem este principi a l’analitzar amb atenció les opcions disponibles per a continuar la formació, mirant el cost i el valor de cada una. Per exemple, la formació professional pot ser molt bona i no requerix invertir tant de temps.

 L’educació espiritual té més valor que la seglar. A diferència de l’educació seglar, l’educació espiritual basada en la Bíblia proporciona el coneixement salvador de Déu (Joan 17:3). A més, ensenya valors morals per a portar «una vida justa i recta, una vida honrada» (Proverbis 2:9). L’apòstol Pau va rebre el que hui en dia seria educació universitària, i a pesar d’això, va parlar del gran valor de «conéixer Jesucrist» (Filipencs 3:8; Fets 22:3). De la mateixa manera, molts testimonis de Jehovà hui en dia han rebut educació universitària, però també pensen que la seua educació espiritual té més valor. f

L’educació espiritual ensenya bons valors morals

 L’educació superior pot causar danys morals i espirituals

 Un proverbi bíblic diu: «L’astut veu venir la malvestat [o maldat] i busca refugi» (Proverbis 22:3). Els testimonis de Jehovà considerem que l’ambient en algunes universitats i altres centres sol ser un perill moral i espiritual. Per eixa raó, molts Testimonis decidim no involucrar-nos en esta classe d’ambient ni tampoc els nostres fills. Considerem que en els centres d’educació superior es promouen idees errònies com estes:

  •   Idea errònia: Els diners porten felicitat i seguretat

     Normalment, es fomenta la idea que l’educació superior és la manera més segura per a obtindre una faena ben pagada. Per esta raó, cada volta més jóvens van a la universitat, per a guanyar més diners. Alguns creuen que els diners els portaran felicitat i seguretat, però la Bíblia mostra lo inútil que és esta manera de pensar (Eclesiastés 5:9 [v. 10 en altres bíblies]). I encara pitjor, com ensenya la Bíblia, «l’amor als diners és l’arrel de tots els mals» i a sovint és la causa per la qual molts perden la fe (1 Timoteu 6:10). Els testimonis de Jehovà fem tot lo possible per a evitar que «la seducció de les riqueses» ens entrampe (Mateu 13:22).

  •   Idea errònia: Tots haurien d’obtindre el prestigi que dona l’educació superior

     Nika Gilauri, un antic primer ministre de Geòrgia, va escriure el següent referint-se al punt de vista que se sol tindre sobre l’educació superior en el seu país: «En Geòrgia, un grau universitari és quasi obligatori per a distingir-te en l’escala social [...]. [Abans], el fet que els jóvens no posseïren un grau era una vergonya per a la família». g Per contra, la Bíblia ens avisa que evitem buscar prominència en este món. Per això, Jesús va dir als líders religiosos: «Com podeu creure en mi, si us agraden tant els honors que us feu els uns als altres?» (Joan 5:44, Evangelis, per Joan F. Mira). L’ambient universitari podria promoure un esperit altiu que Déu odia (Proverbis 6:16, 17; 1 Pere 5:5).

  •   Idea errònia: Cada persona hauria de decidir què està bé i què està malament

     Els testimonis de Jehovà acceptem el criteri de Déu sobre el que està bé i el que està malament (Isaïes 5:20). No obstant, d’acord amb un article que es va publicar en el Journal of Alcohol and Drug Education (‘Diari d’educació sobre l’alcohol i les drogues’), la pressió de grup a les universitats porta a molts estudiants a «prendre decisions contràries al que creuen que està bé o malament». h Esta observació està d’acord amb este principi bíblic: «Les males companyies corrompen els bons costums» (1 Corintis 15:33). A la universitat, coses que Déu condemna, com la borratxera, les drogues i el sexe fora del matrimoni, són comunes i inclús s’anima a practicar-les (1 Corintis 6:9, 10; 2 Corintis 7:1).

  •   Idea errònia: L’educació superior millora el món

     Reconeixem que molts no volen adquirir educació superior per a obtindre diners, prestigi o plaers iŀlícits, sinó per a millorar ells mateixos i millorar el món. Estes metes són molt nobles, però els testimonis de Jehovà hem escollit un camí diferent. Igual que Jesús, pensem que el Regne de Déu és l’única esperança per a millorar el món (Mateu 6:9, 10). No obstant, no esperem passivament que el Regne resolga els problemes del món. Més bé, igual que Jesús, prediquem esta «bona nova del Regne» per tota la terra i cada any ajudem milers de persones a canviar les seues vides a millor i (Mateu 24:14).

a Els Testimonis jóvens que encara viuen a casa obeïxen els seus pares en el tema de l’educació, sempre que això no entre en conflicte amb les lleis de Déu (Colossencs 3:20).

b A fi d’aconseguir-ho, hem publicat més d’11 milions de còpies del fullet Aplícate a la lectura y a la escritura, pensat per a ensenyar a llegir. També conduïm classes d’alfabetització per tot el món en 120 idiomes. Entre 2003 i 2017, vam ensenyar unes 70.000 persones a llegir.

c Consulta l’article «Hauria de deixar els estudis?».

d Per exemple, animem els pares a enviar els seus fills i filles a l’escola. Consulta l’article de La Talaia del 15 de març de 2003 «¿Debería ir mi hijo a la escuela?».

f Consulta la secció de jw.org «Opiniones sobre el origen de la vida».

g Practical Economics: Economic Transformation and Government Reform in Georgia 2004—2012, pàgina 170.

h Volum 61, núm. 1, abril de 2017, pàgina 72.

i Consulta la secció de jw.org «La Bíblia m’ha canviat la vida» per a vore exemples reals del poder de la Paraula de Déu i del missatge del Regne.