Пређи на садржај

Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Разлике у личности не морају створити јаз

Разлике у личности не морају створити јаз

ИЗАЗОВ

Ви уживате у спорту, а ваш брачни друг у читању. Ви сте педантни и умете добро да се организујете, а ваш брачни друг је прилично хаотичан. Ви волите друштво, а ваш брачни друг више воли самоћу.

„Ми смо толико различити“, кажете себи. „Како то нисмо приметили док смо се забављали?“

Вероватно сте приметили, барем донекле. Али тада сте били спремнији да брзо чините уступке — што је вештина која вам је потребна и у браку. Сврха овог чланка је да вам помогне у томе. Погледајмо најпре како треба гледати на различитости.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

Нека разилажења не треба занемарити. Једна од најважнијих ствари током забављања јесте да две особе увиде да ли су једна за другу. Зато многи парови који открију велике разлике међу собом одлуче да прекину везу, не желећи да заврше у несрећном браку. Али шта се може рећи за мања разилажења, која су у суштини неизбежна?

Не постоје две исте особе. Нормално је да се брачни другови разликују у неком од наредних подручја:

Интересовања. „Боравак у природи ме никада није привлачио“, каже жена по имену Ана, * „али мој супруг је детињство провео на снежним планинама и често је данима планинарио.“

Навике. „Моја жена може да остане будна до касно, а ипак устане у пет ујутру, а мени је потребно седам или осам сати сна, иначе сам мрзовољан“, каже човек по имену Брајан.

Карактер. Ви сте можда затворени, а ваш брачни друг отворен. „Нисам васпитан тако да говорим о својим проблемима“, каже муж по имену Давид, „док моја жена долази из породице у којој се о свему отворено разговарало.“

Различитост није увек лоша. „Мој начин је можда добар, али не значи да је и једини“, каже жена по имену Хелена.

ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Будите прилагодљиви. Човек по имену Андрија каже: „Моју супругу, Дијану, спорт ни најмање не занима. Али ипак иде са мном на неке утакмице и чак навија са мном. Она воли уметност, па заједно идемо на изложбе и остајемо колико год она жели. Трудим се да научим нешто о уметности, јер знам колико је то њој важно.“ (Библијска мисао: 1. Коринћанима 10:24.)

Проширите видике. Мишљење вашег брачног друга не мора бити погрешно само зато што се разликује од вашег. То је увидео и човек по имену Александар. „Увек сам сматрао да је најкраћи пут од тачке А до тачке Б права линија, и да ниједан други пут није довољно добар“, каже он. „Међутим, од када сам у браку, разумео сам да постоје многи начини да се стигне од тачке А до тачке Б и да су сви подједнако добри.“ (Библијска мисао: 1. Петрова 5:5.)

Будите реални. Да би се две особе добро слагале, не морају бити идентичне. Зато немојте брзо закључити да је ваш брак промашај само зато што је очигледно да се у неким стварима разликујете. У књизи The Case Against Divorce пише: „Многи људи се изговарају говорећи: ’Био сам слепо заљубљен‘.“ Међутим, „сваки ваш заједнички дан у ком сте били срећни“, каже се надаље у књизи, „показује да можете да волите једно друго, без обзира на разлике међу вама“. Трудите се да примените следећи библијски савет: „Подносите једни друге [...] ако неко има притужбу на некога“ (Колошанима 3:13).

Пробајте следеће: Запишите шта вам се свиђа код вашег брачног друга, шта волите код њега и у чему мислите да сте слични. Затим напишите у чему се разликујете. Можда ћете установити да разлике међу вама нису тако озбиљне како вам се чинило. То што запишете такође ће вам показати где можете бити толерантнији и на ком пољу можете пружити већу подршку свом брачном другу. „Пуно ми значи кад моја жена учини уступак због мене и знам да њој значи кад ја учиним уступак због ње“, каже човек по имену Карло. „Чак и ако треба да се одрекнем нечега, кад видим да је она срећна, и ја сам срећан.“ (Библијска мисао: Филипљанима 4:5.)

^ одл. 10 Нека имена у овом чланку су промењена.