Пређи на садржај

Пређи на садржај

С НАСЛОВНЕ СТРАНЕ | КАКО ДА ДОМ БУДЕ МИРНА ЛУКА

Како сачувати мир у породици

Како сачувати мир у породици

ШТА мислите, да ли Библија може помоћи породицама да сачувају мир? Позивамо вас да упоредите библијска начела са оним што су рекли они који имају успешне породице. Размислите које мисли би вама могле помоћи да избегнете сукобе, сачувате мир и ојачате породичне везе.

БИБЛИЈСКА НАЧЕЛА КОЈА УНАПРЕЂУЈУ МИР

ЗАПАЖАЈТЕ ДОБРО У ДРУГИМА.

„Ништа не радите из частољубља нити из сујете, него у понизности сматрајте друге већима од себе, и не гледајте само на своју корист него и на корист других“ (Филипљанима 2:3, 4).

„Увидели смо да је добро свог брачног друга сматрати важнијим од себе и других“ (Ч. П., 19 година у браку).

СЛУШАЈТЕ ОТВОРЕНОГ УМА.

„Подсећај их [...] да не буду ратоборни, него да буду разумни, да буду сасвим благи према свим људима“ (Титу 3:1, 2).

„Избећи ћете многе напетости уколико не реагујете свађалачки на оно што вам каже брачни друг. Важно је слушати без предрасуда и поштовати мишљење друге стране, чак и ако се не слажете с њим“ (П. П., 20 година у браку).

БУДИТЕ СТРПЉИВИ И БЛАГИ.

„Стрпљивошћу може да се утиче на заповедника, и благ језик кости ломи“ (Пословице 25:15).

„До несугласица ће сигурно долазити, али како ће се оне завршити зависи од нашег става. Стрпљење нам је преко потребно. Кад смо стрпљиви, на крају све испадне добро“ (Г. А., 27 година у браку).

НИКАДА НЕ ПРИБЕГАВАЈТЕ ВЕРБАЛНОМ ИЛИ ФИЗИЧКОМ НАСИЉУ.

„Одбаците све ово: срџбу, гнев, злоћу, погрдан говор, а простачке речи нека не излазе из ваших уста“ (Колошанима 3:8).

„Дивим се свом супругу због његове самоконтроле. Увек је смирен и никада не виче на мене нити ме вређа“ (Б. Д., 20 година у браку).

СПРЕМНО ОПРАШТАЈТЕ И БРЗО РЕШАВАЈТЕ НЕСУГЛАСИЦЕ.

„Подносите једни друге и спремно опраштајте једни другима ако неко има притужбу на некога“ (Колошанима 3:13).

„Није увек лако остати смирен под притиском и зато вам се може десити да кажете или урадите нешто што може повредити вашег брачног друга. У таквим ситуацијама је дивно кад вам он то не узме за зло. Немогуће је имати добар брак ако не опраштате“ (А. Б., 34 године у браку).

БУДИТЕ НЕСЕБИЧНИ.

„Дајте, и даће вам се [...] Јер каквом мером мерите, таквом ће вам се мерити“ (Лука 6:38).

„Мој муж зна шта волим и често ме нечим изненади. Зато и ја увек размишљам како могу да га обрадујем. Због тога смо се често смејали, а то се до данас није променило“ (Х. К., 44 године у браку).

НИКАД НЕ ОДУСТАЈТЕ.

Породични људи с којима је разговарао Пробудите се! само су неки од више милиона оних којима су библијска начела помогла да стекну особине које доприносе миру у породици. * Чак и када у томе немају подршку других чланова породице, увидели су да је градити мир вредно труда, јер Библија обећава: „[Они] који унапређују мир, имају радост“ (Пословице 12:20).

^ одл. 24 Више информација о томе како имати срећан породични живот може се наћи у 14. поглављу књиге Шта Библија заиста научава?, коју су издали Јеховини сведоци. Доступна је и на сајту www.pr418.com, на ком можете наћи и додатне информације под БИБЛИЈСКА УЧЕЊА > САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ.