Пређи на садржај

Пређи на садржај

 САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Важност компромиса

Важност компромиса

ИЗАЗОВ

Ви и ваш брачни друг не можете да се сложите. У суштини, имате три могућности:

  1.  Можете тврдоглаво инсистирати да буде по вашем.

  2.  Можете се ћутке повиновати жељи брачног друга.

  3.  Можете обоје учинити компромис.

’Али не свиђа ми се идеја о чињењу компромиса‘, можда кажете. ’У том случају као да нико не добија!‘

Међутим, не мора бити тако, уколико чините уступке на прави начин. Али пре него што видимо како је то могуће, погледајмо неколико чињеница о тој важној вештини.

ШТА ТРЕБА ДА ЗНАТЕ

За компромис је неопходна сарадња. Пре брака сте вероватно навикли да сами доносите одлуке. Сада су околности другачије, и вама и вашем супружнику брак треба да буде важнији од личних жеља. Немојте на то гледати као на корак уназад, већ размислите о ономе што тиме добијате. „Када се двоје људи удруже, решење до ког заједно дођу може бити боље од оног које би свако понаособ могао да смисли“, каже жена по имену Александра.

За компромис је потребно бити отвореног ума. „Не морате се слагати са свим што ваш супружник каже или у шта верује, али морате бити спремни да искрено узмете у обзир његов став“, пише брачни саветник Џон Готман. „Ако седите прекрштених руку и вртите главом у знак неслагања (или само тако мислите) док ваш брачни друг настоји да разговара с вама о неком проблему, тај разговор је узалудан.“ *

За компромис су неопходне неке жртве. Нико не жели да живи с брачним другом који заступа став: „Или овако или никако.“ Далеко је боље када су обе стране спремне на неке жртве. „Понекад попустим свом мужу јер желим да га усрећим, а некад он то учини за мене“, каже жена по имену Џун. „У браку треба да се и даје и прима — а не само прима.“

 ШТА МОЖЕТЕ УЧИНИТИ

Добар почетак. Разговор се често заврши тоном гласа којим се и започне. Ако почнете оштрим речима, тешко да ћете у миру постићи неки договор. Добро је применити библијски савет: „Обуците се у [...] доброту, понизност, благост и дуготрпљивост“ (Колошанима 3:12). Те особине ће вам помоћи да решите неки проблем, а да се притом не посвађате. (Библијска мисао: Колошанима 4:6.)

Заједнички темељ. Ако ваши покушаји да учините неки уступак увек прерасту у огорчену свађу, можда се ви и ваш брачни друг превише усредсређујете на разлике у гледиштима. Било би боље да установите у чему се слажете. Да бисте пронашли заједнички темељ, пробајте следеће:

Нека свако направи списак с две колоне. У првој колони запишите шта вам је најважније у некој ствари. У другој колони наведите у чему сте спремни да попустите. Затим разговарајте о ономе што сте написали. Можда ћете установити да оно што вам је обома најважније и није тако непомирљиво. У том случају, неће вам бити исувише тешко да учините компромис. Чак и ако су те разлике непомирљиве, када вам је све записано црно на бело, стећи ћете комплетну слику о проблему.

Размена идеја. Неки проблеми се лако решавају. Међутим, када је реч о нечем озбиљнијем, супружници могу ојачати своју везу ако размењују идеје и тако дођу до решења до ког појединачно вероватно не би дошли. (Библијска мисао: Проповедник 4:9.)

Спремност да се промени мишљење. Библија каже: „Дакле, нека тако и свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа“ (Ефешанима 5:33). Када је све прожето љубављу и поштовањем, брачни другови ће спремније узети у обзир мишљење друге стране — чак и променити своје. Човек по имену Камерон каже: „Постоје ствари које нисте волели да радите, али сте их уз супружника касније чак заволели.“ (Библијска мисао: Постанак 2:18.)

^ одл. 12 Из књиге The Seven Principles for Making Marriage Work.