Vrati se na sadržaj

Vrati se na sadržaj

Šta je ispravno, a šta pogrešno: Biblija – pouzdan vodič

Šta je ispravno, a šta pogrešno: Biblija – pouzdan vodič

Niko od nas ne može biti siguran da će ishod odluka koje donosi isključivo na osnovu svog osećaja ili tuđeg mišljenja biti dobar. Biblija otkriva zašto je to tako, ali nam pruža i više od toga. U njoj su izložena moralna merila koja su ključ za srećan i ispunjen život.

LJUDIMA JE POTREBNO VOĐSTVO

Jehova a Bog je u Bibliji objasnio da je ljudima potrebno njegovo vođstvo jer im nije dato da upravljaju „svojim koracima“ (Jeremija 10:23). Zato se pobrinuo da u Bibliji budu zabeležena njegova moralna merila. On nas voli i ne želi da se učimo na sopstvenim greškama i trpimo posledice loših odluka (Ponovljeni zakoni 5:29; 1. Jovanova 4:8). A budući da je naš Stvoritelj, on poseduje i mudrost i znanje koji su potrebni da bi nam dao najbolje moguće savete (Psalam 100:3; 104:24). Pa ipak, Bog nikada ne prisiljava ljude da žive po njegovim merilima.

Jehova je prvom čoveku i ženi, Adamu i Evi, pružio sve što im je bilo potrebno da bi bili istinski srećni (Postanak 1:28, 29; 2:8, 15). Dao im je i neka jednostavna uputstva i očekivao je da ih se drže. Međutim, dopustio im je da odluče da li će ih se držati (Postanak 2:9, 16, 17). Nažalost, Adam i Eva su odlučili da žive po sopstvenim merilima, a ne po Božjim (Postanak 3:6). Šta je vreme pokazalo? Da li je za ljude bolje da sami odlučuju šta je ispravno, a šta pogrešno? Istorija potvrđuje da ignorisanje Božjih merila ne donosi trajni mir i sreću (Propovednik 8:9).

Biblija nam pruža vođstvo koje nam je potrebno da bismo donosili mudre odluke, bez obzira na to gde živimo ili iz kakve porodice potičemo. (2. Timoteju 3:16, 17; videti okvir „ Knjiga za sve ljude“.) Pogledajmo kako.

Saznajte nešto više o tome zašto se za Bibliju, to jest Sveto pismo, s pravom kaže da je Božja reč (1. Solunjanima 2:13). Pogledajte video Ko je autor Svetog pisma? na sajtu jw.org.

KAKO NAM BIBLIJA PRUŽA VOĐSTVO

Biblija nam otkriva kako je Jehova tokom istorije postupao s ljudima. Ono što u njoj piše pomaže nam da razumemo šta Bog smatra ispravnim, a šta pogrešnim i šta je sa njegovog stanovišta korisno, a šta štetno (Psalam 19:7, 11). Iz toga izvlačimo načela koja ne zastarevaju i koja nam pomažu da donosimo mudre odluke u svakodnevnom životu.

Na primer, pogledajmo savet koji je zabeležen u Poslovicama 13:20: „Ko se druži s mudrima, postaće mudar, a ko ima posla s bezumnima, loše će proći.“ Ovo načelo je i danas primenjivo, isto kao što je bilo primenjivo i u biblijsko doba. U Bibliji se nalazi još mnogo takvih praktičnih i korisnih načela. (Videti okvir „ Neprolazna mudrost na stranicama Biblije“.)

U sledećem članku ćemo videti neke primere iz stvarnog života koji potvrđuju da su biblijska načela i danas praktična i primenjiva.

a Jehova je Božje ime (Psalam 83:18).