Пређи на садржај

Зашто су Јеховини сведоци изменили нека своја веровања?

Зашто су Јеховини сведоци изменили нека своја веровања?

 Свето писмо је одувек било једини ауторитет на ком смо заснивали своја веровања. Зато смо тумачења неких стихова из Светог писма мењали онда када смо их јасније разумели. a

 Те промене су у складу с оним што стоји у Пословицама 4:18: „Али стаза је праведних као блистава светлост која све јаче светли док не буде потпуни дан.“ Као што излазеће сунце постепено осветљава пејзаж, тако и Бог постепено открива истину из своје Речи онда када сматра да је време за то (1. Петрова 1:10-12). У Светом писму је проречено да ће Бог у времену краја све брже откривати ту истину (Данило 12:4).

 Измене у неким тумачењима не треба нити да нас изненаде нити да нас узнемире. Божје слуге у старо доба такође су морале да промене свој начин размишљања јер су неке њихове представе и очекивања били погрешни.

  •   Мојсије је сматрао да је дошло време да избави израелски народ из египатског ропства, али према ономе што је Бог планирао то је требало да се догоди 40 година касније (Дела апостолска 7:23-25, 30, 35).

  •   Апостоли нису разумели пророчанство које је говорило о Месијиној смрти и ускрсењу (Исаија 53:8-12; Матеј 16:21-23).

  •   Неки хришћани у првом веку су погрешно закључили „да је Јеховин дан већ ту“ (2. Солуњанима 2:1, 2).

Бог им је касније помогао да исправно разумеју ствари. Молимо се да тако помогне и нама (Јаковљева 1:5).

a Ми не покушавамо да сакријемо да је дошло до измена у неким нашим тумачењима, већ то објављујемо у нашим публикацијама. Примера ради, видите одредницу „Појашњена разумевања“ у нашој онлајн библиотеци.