Пређи на садржај

Да ли су Јеховини сведоци прилагодили Свето писмо својим веровањима?

Да ли су Јеховини сведоци прилагодили Свето писмо својим веровањима?

 Не. Напротив, када смо открили да нека наша веровања нису у складу са Светим писмом, променили смо њих.

 Много пре него што смо 1950. објавили Свето писмо – превод Нови свет, истраживали смо Свето писмо. Користили смо све доступне преводе и формирали своја веровања. Осмотрите нека дугогодишња веровања Јеховиних сведока и сами просудите да ли су у складу са оним што Библија заиста научава.

  1.   Шта ми верујемо: Бог није Тројство. У издању Сионске Стражарске куле од јула 1882. писало је: „Нашим читаоцима је добро познато да, иако верујемо у Јехову, Исуса и свети дух, ми одбацујемо и сматрамо потпуно небиблијским учење да они представљају три Бога у једној особи или, како неки кажу, једног Бога у три особе.“

      Шта каже Свето писмо: „Јехова, наш Бог, један је Јехова“ (Поновљени закони 6:4, The Holy Bible, од Роберта Јанга). „Постоји један Бог, Отац, од кога је све и за кога смо ми, и један Господ Исус Христ, кроз кога је све, и кроз кога смо ми“ (1. Коринћанима 8:6, American Bible Union Version). Сам Исус је рекао: „Отац је већи од мене“ (Јован 14:28, Douay-Rheims Version).

  2.   Шта ми верујемо: Нема вечног мучења у пакленој ватри. На темељу Римљанима 6:23 из превода King James Version, издање Сионске Стражарске куле од јуна 1882. имало је наслов „Плата за грех је смрт“. У њему је писало: „Ова изјава је тако јасна и једноставна. Невероватно је да велики број оних који тврде да прихватају Библију као Реч Божју упорно противрече тој изјави и заступају веровање, за које кажу да га и сама Библија научава, да је плата за грех вечни живот у мукама.“

      Шта каже Свето писмо: „Душа која згреши, умреће“ (Језекиљ 18:4, 20, King James Version). Казна за оне који се противе Богу није вечно мучење, већ „вечно уништење“ (2. Солуњанима 1:9, King James Version).

  3.   Шта ми верујемо: Божје Краљевство је стварна власт, а не нешто у срцу. У издању Сионске Стражарске куле од децембра 1881. о Божјем Краљевству је писало: „Успостављање овог краљевства ће, наравно, обухватати свргнуће свих других краљевстава на земљи.“

      Шта каже Свето писмо: „У време тих краљева Бог ће небески подигнути краљевство које никад неће бити уништено; оно неће доћи под власт другог народа, него ће сатрти и уништити сва та краљевства, а оно ће заувек постојати“ (Данило 2:44, King James Version).

Да ли Јеховини сведоци могу да докажу своја веровања само помоћу превода Нови свет?

 Не, јер ми и даље користимо разне преводе Светог писма. Иако у оквиру нашег библијског образовног програма бесплатно дајемо примерке превода Нови свет, радо проучавамо Свето писмо и са онима који више воле да користе друге преводе.