Пређи на садржај

Шта је Свето писмо?

Шта је Свето писмо?

 Неке чињенице о Светом писму

  •   Ко је написао Свето писмо? Бог је Аутор Светог писма, али је употребио око 40 мушкараца да забележе оно што је желео. Међу њима су били Мојсије, краљ Давид, Матеј, Марко, Лука и Јован. a Бог је своје мисли пренео у њихов ум да би могли да их запишу (2. Тимотеју 3:16).

     Ево једног примера који то илуструје: Ако би неки послован човек диктирао својој секретарици шта да напише у неком писму, чак и ако би то биле само главне тачке, он би се и даље сматрао аутором тог писма. Исто тако, иако је Бог користио људе да запишу његову поруку, он је заправо Аутор Светог писма.

  •   Шта значи реч „Библија“? Поред назива Свето писмо користи се и назив „Библија“, који долази од грчке речи библиа, што значи „књижице“. С временом је та реч почела да се односи на целу колекцију књижица које сачињавају Свето писмо.

  •   Када је Свето писмо написано? Писање Светог писма почело је 1513. пре н. е. и трајало је више од 1600 година, све до отприлике 98. н. е.

  •   Где се налази оригинал Светог писма? Више не постоји ниједан од оригиналних списа. Разлог лежи у томе што су писци користили материјале попут папируса и пергамента који нису одолели зубу времена. Међутим, вековима су професионални преписивачи педантно и прецизно преписивали свете списе, чиме је њихов садржај сачуван за будућа поколења.

  •   Шта је „Стари завет“, а шта „Нови завет“? Оно што се обично назива Старим заветом односи се на хебрејски део Светог писма, то јест на књиге који су углавном написане на хебрејском језику. b Нови завет се односи на грчки део Светог писма, то јест на књиге написане на грчком језику. Та два дела чине једну књигу, то јест Свето писмо. c

  •   Шта се налази у Светом писму? Различити делови Светог писма садрже историјске записе, законе, пророчанства, поезију, пословице, песме и посланице. (Видети „ Списак књига Светог писма“.)

 О чему говори Свето писмо?

 Свето писмо на првим страницама укратко говори о томе како је Свемоћни Бог створио небо и земљу. Посредством Светог писма Бог се представља својим личним именом Јехова и позива људе да га упознају (Псалам 83:18).

 Свето писмо објашњава да је Бог приказан у погрешном светлу и говори како ће он то исправити.

 Свето писмо открива шта Бог намерава са људима и нашом планетом. Оно говори о томе како ће Бог ускоро уклонити све оно што узрокује људску патњу.

 Свето писмо пружа практичне савете за свакодневни живот. Ево неких примера:

  •   Како сачувати добре међуљудске односе? „Дакле, све што желите да људи чине вама, чините и ви њима“ (Матеј 7:12).

     Значење: Према другима треба да се опходимо онако како бисмо желели да се они опходе према нама.

  •   Како се изборити са стресом? „Не брините се, дакле, за сутрашњи дан, јер ће сутрашњи дан имати своје бриге“ (Матеј 6:34).

     Значење: Не треба да се претерано бринемо око онога што би се могло десити у будућности, већ треба да се бавимо оним што нам се тренутно дешава.

  •   Како имати срећан брак? „Нека свако од вас воли своју жену као самог себе, а жена нека дубоко поштује свог мужа“ (Ефешанима 5:33).

     Значење: Љубав и поштовање су темељи доброг брака.

 Да ли је Свето писмо измењено?

 Није. Стручњаци су детаљно упоређивали древне библијске манускрипте са данашњим Светим писмом и утврдили су да се порука коју оно преноси у основи није променила. То је сасвим логично, јер ако Бог жели да се његова Реч чита и разуме, онда ће се побринути да она остане непромењена d (Исаија 40:8).

 Зашто има толико различитих превода Светог писма?

 Већина данашњих читалаца не зна древне језике на којима је написано Свето писмо. Али оно садржи „добру вест“ која је намењена „свим народима, племенима, језицима и народностима“ (Откривење 14:6). Дакле, да би људи могли да читају и исправно разумеју Божју Реч потребан им је превод на језику који разумеју.

 Постоје три основна стила превођења Светог писма:

  •   Превод реч за реч. Такав превод је дослован у највећој могућој мери.

  •   Превод по смислу. У таквом преводу се једноставним речима преноси смисао оригиналног текста.

  •   Парафразирани превод. У таквом преводу се ради лакшег читања практично препричава оригинални текст. Међутим, такво парафразирање понекад замагљује право значење текста.

 Добар превод Светог писма балансира између дословног превода и разумљивог савременог језика са циљем да Божја порука упућена човечанству буде тачно пренета. e

 Ко је одлучио шта треба да буде део Светог писма?

 Бог је као Аутор Светог писма одредио шта ће бити у њему. Древни Израел је био његов изабрани народ коме су биле „поверене Божје свете објаве“ и чији је задатак био да чува свете списе написане на хебрејском (Римљанима 3:2).

 Да ли су неке књиге Светог писма изгубљене?

 Не. Свето писмо је комплетно и нема „изгубљених“ књига. Има оних који тврде да неке древне књиге које су дуго биле скривене треба да буду део Светог писма. f Међутим, Свето писмо има сопствено мерило аутентичности (2. Тимотеју 1:13). Према том мерилу, књиге Светог писма које су написане под надахнућем Божјег духа међусобно су у потпуном складу. То се не може рећи за све древне списе за које неки тврде да треба да буду део Светог писма. g

 Како пронаћи стихове у Светом писму

  Списак књига Светог писма

a Списак свих књига Светог писма, ко их је написао и када можете наћи у „Табели књига Светог писма“.

b Неки мањи делови Светог писма написани су на арамејском језику, који је веома сличан хебрејском.

c Многи радије користе изразе „Хебрејски део Светог писма“ и „Грчки део Светог писма“. Тако се не стиче утисак да је „Стари завет“ застарео и да је замењен „Новим заветом“.

e Многи радо читају превод Нови свет зато што је тачан и лако се чита. Погледајте чланак „Да ли је превод Нови свет тачан?

f Ти списи се називају апокрифима. Једна енциклопедија каже да се „у библијској литератури [овај израз односи на] списе који не припадају прихваћеном библијском канону“, то јест на списе који се не налазе на званичном списку књига које сачињавају Свето писмо (Encyclopædia Britannica).

g Више информација можете пронаћи у чланку „Апокрифна јеванђеља – да ли крију истину о Исусу?