Пређи на садржај

Где пронаћи наду?

Где пронаћи наду?

Одговор из Светог писма

 Свето писмо каже да Бог жели да имамо „лепу будућност и наду“ a (Јеремија 29:11). Бог нам је дао своју Реч између осталог и зато што жели да „утехом коју даје Писмо имамо наду“ (Римљанима 15:4). Као што ћемо видети, мудри савети из Божје Речи могу нам помоћи у решавању свакодневних проблема, а обећања која су у њој записана пружају нам предивну наду за будућност.

Сазнаћете

 Како нам Свето писмо помаже да будемо оптимистични?

 Пружајући нам практичне савете о томе како да побољшамо квалитет свог живота, Свето писмо нам помаже да будемо оптимистични. Погледајмо неке примере.

  •   Потражите савете у Светом писму. Псалам 119:105 каже: „Твоја реч је светиљка мојој нози и светлост мојој стази.“ Са добром светиљком можемо видети оно што је непосредно испред нас, као и оно што је у даљини. Слично томе, практична библијска начела помажу нам да успешно савладамо проблеме с којима се тренутно суочавамо, што доприноси томе да позитивно гледамо на ствари. Библијска учења нам враћају снагу и „веселе срце“ (Псалам 19:7, 8). У исто време, Свето писмо нам открива шта ће Бог у будућности учинити са земљом и људима. Та дивна нада нам пружа осећај истинске среће и задовољства.

  •   Дозволите другима да вам помогну. Када нам се чини да смо у безнадежној ситуацији, често се повлачимо од породице и пријатеља. Али Свето писмо нам каже да то не треба да радимо зато што то може довести до неких лоших одлука и поступака (Пословице 18:1). Наши најближи нам могу помоћи да не изгубимо тло под ногама. Можда имају неке корисне предлоге како да изађемо из тешке ситуације у којој смо се нашли (Пословице 11:14). На крају крајева, могу нас утешити и орасположити, што ће нам дати снаге да истрајемо док се ствари не поправе (Пословице 12:25).

  •   Молите се Богу. Свето писмо каже: „Баци на Јехову своје бреме и он ће те подупрети. Неће дати да праведник икада падне“ b (Псалам 55:22). За Јехову се с правом каже да је „Бог, који даје наду“ (Римљанима 15:13). У молитви му можете поверити „све своје бриге“, потпуно уверени да он брине за вас (1. Петрова 5:7). Заправо, Свето писмо каже: „Он ће вас учврстити, ојачати и учинити непоколебљивима“ (1. Петрова 5:10).

  •   Допустите да проблеми учврсте вашу наду. Свето писмо каже: „Ко [Бога] слуша, биће спокојан и живеће мирно, не бојећи се зла“ (Пословице 1:33). Једна жена из Аустралије која се зове Маргарет изгубила је много тога што је поседовала када јој је једна олуја уништила кућу. Али она се није препустила очају, већ је из тога извукла једну важну поуку, а то је да материјалне ствари могу у трену нестати. Након тога је била још одлучнија у томе да своје време и снагу усмери на оно што је заиста важно – на породицу и пријатеље, на своје пријатељство с Богом и на наду коју пружа Свето писмо (Псалам 37:34; Јаковљева 4:8).

 Коју наду Свето писмо пружа свим људима?

 Свето писмо говори о томе да човечанство и нашу планету очекује много боља будућност. Та будућност уопште није далеко. Заправо, проблеми с којима се човечанство данас суочава јесу доказ да живимо у „последњим данима“ овог света (2. Тимотеју 3:1-5). Бог ће ускоро преузети контролу над оним што се дешава на земљи и уклонити сву неправду и патњу. Он ће то учинити посредством свог Краљевства (Данило 2:44; Откривење 11:15). Исус је говорио о тој небеској власти када је у узорној молитви рекао: „Нека дође твоје Краљевство. Нека буде твоја воља [...] на земљи“ (Матеј 6:9, 10).

 У Светом писму је јасно речено шта ће Бог учинити за људе. Запазите које ће проблеме, између осталог, решити Божје Краљевство:

  •   Више неће бити глади. „Земља ће давати свој род“ (Псалам 67:6).

  •   Више неће бити болести. „Нико од становника неће рећи: ’Болестан сам‘ “ (Исаија 33:24).

  •   Више неће бити смрти. Бог ће „обрисати сваку сузу с њихових очију и више неће бити смрти. Неће више бити ни туге, ни јаука, ни бола. Све што је пре било нестало је“ (Откривење 21:3, 4).

a Ми се нечему надамо када то желимо и када верујемо да ће се то остварити. Нада такође може бити нешто што ишчекујемо или чему се радујемо.

b Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“ (Псалам 83:18).