Пређи на садржај

Пређи на садржај

Да ли је могуће остварити праведан економски систем?

Да ли је могуће остварити праведан економски систем?

 У многим земљама широм света људи излазе на улице протестујући због тога што сматрају да је економски систем неправедан. Доласком пандемије коронавируса ти проблеми су постали још већи. Незадовољство код људи све више расте јер ограничење кретања, несташица хране и немогућност лечења све више продубљују јаз између богатих и сиромашних.

 Да ли ће економским проблемима који муче човечанство икада доћи крај? Хоће. Свето писмо описује шта ће Бог учинити како би решио проблеме који нас данас муче.

Економски проблеми које ће Бог решити

 Проблем: Људи нису успели да створе економски систем који ће задовољити потребе свих људи.

 Решење: Бог ће уместо људских власти успоставити своје Краљевство. Оно ће с неба владати над читавом земљом (Данило 2:44; Матеј 6:10).

 Резултат: Пошто ће Божје Краљевство бити једина власт на читавом свету, оно ће савршено управљати стварима на земљи. Људи више никада неће бити сиромашни нити ће се борити за голи опстанак (Псалам 9:7-9, 18). Уживаће у плодовима свог рада и радоваће се животу са својим најмилијима. Свето писмо каже: „Они ће градити куће и живеће у њима, садиће винограде и јешће њихов род. Неће они градити куће, а неко други живети у њима, неће они садити, а неко други јести род“ (Исаија 65:21, 22).

 Проблем: Људи не могу избећи догађаје који им доносе патњу и оскудицу.

 Решење: Посредством свог Краљевства, Бог ће уклонити све што нас плаши и што нам ствара осећај несигурности.

 Резултат: Бог ће се побринути да људи више никада не доживе нешто што ће њих или њихову породицу лишити основних средстава за живот. На пример, ратови, несташице хране и пандемије биће ствар прошлости (Псалам 46:9; 72:16; Исаија 33:24). Бог каже: „Мој народ ће живети у мирним местима, у сигурним заклонима, у спокојним пребивалиштима“ (Исаија 32:18).

 Проблем: Себични и похлепни људи врло често искоришћавају друге.

 Решење: Они који буду живели под Божјим Краљевством научиће да друге воле више него себе (Матеј 22:37-39).

 Резултат: Под влашћу Божјег Краљевства, сви ће по узору на Бога показивати љубав која „не гледа своју корист“ (1. Коринћанима 13:4, 5). Свето писмо каже: „Више се неће чинити зло нити било каква штета на целој мојој светој гори, јер ће земља бити пуна знања о Јехови a као што је море пуно воде“ (Исаија 11:9).

 Свето писмо указује на то да живимо у последњим данима овог света и да ће Бог ускоро испунити своје обећање и решити све економске проблеме (Псалам 12:5). b Док то време не дође, начела која се налазе у Божјој Речи могу вам помоћи да се изборите са економским проблемима с којима се тренутно суочавате. На пример, погледајте чланке „Како живети с мање новца“ и „Уравнотежено гледиште о новцу“.

a Свето писмо открива да Божје име гласи „Јехова“ (Псалам 83:18).

b Да бисте сазнали зашто можете веровати Светом писму, погледајте чланак „Свето писмо – поуздан извор информација“.