Пређи на садржај

Пређи на садржај

E+/taseffski/via Getty Images (Stock photo. Posed by model.)

БДИТЕ!

Све чешћи проблем са менталним здрављем тинејџера – шта о томе каже Библија

Све чешћи проблем са менталним здрављем тинејџера – шта о томе каже Библија

 У понедељак, 13. фебруара 2023, Центри за контролу и превенцију болести из Сједињених Држава објавили су извештај о менталном здрављу америчких тинејџера. У том извештају је стајало да се више од 40 посто средњошколаца бори са дуготрајним осећањима туге и безнађа.

 „Познато нам је да се здравље младих у последњих 10 година погоршало“, рекла је др Кетлин Етијер, директорка Одсека за здравље адолесцената и деце школског узраста у оквиру споменутих Центара. „Али проблеми са менталним здрављем и самоубилачким мислима и понашањем код тинејџерки сада су већи него икада.“

 У извештају је стајало:

  •   Више него свака десета тинејџерка (14 посто њих) била је присиљена на секс. „То је заиста алармантно“, каже др Етијер. „Од десет тинејџерки које знате, барем једна, а вероватно и више њих је некада било силовано.“

  •   Скоро свака трећа тинејџерка (30 посто њих) озбиљно је размишљала о самоубиству.

  •   Од пет тинејџерки скоро три (57 посто њих) бори се с дуготрајним осећањима туге и безнађа.

 Ови подаци су заиста поражавајући. Младост би требало да буде најлепше и најбезбрижније доба у животу. Шта може помоћи тинејџерима да се изборе са стресом? Шта о томе каже Библија?

Библија тинејџерима пружа конкретну помоћ

 Библија реално описује време у ком живимо. Она каже да су ово „нарочито тешка времена“ (2. Тимотеју 3:1-5). Али исто тако нуди актуелне савете који милионима тинејџера широм света помажу да се успешно изборе са свим проблемима које доживљавају. Те савете можете наћи у наредним чланцима темељеним на Библији.

 За тинејџере који помишљају на самоубиство

 За тинејџере који се боре с депресијом, тугом или негативним емоцијама

 За тинејџере који доживљавају вршњачко насиље или су жртве сајбер-булинга

 За тинејџере који доживљавају сексуално узнемиравање или злостављање

Конкретна помоћ из Библије за родитеље тинејџера

 Библија и родитељима тинејџера пружа конкретну помоћ. Даје им савете како да помогну својој деци да изађу на крај са животним проблемима. Те савете можете наћи у наредним чланцима темељеним на Библији.