Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Деца и друштвене мреже (1. део): Да ли моје дете треба да користи друштвене мреже?

Деца и друштвене мреже (1. део): Да ли моје дете треба да користи друштвене мреже?

 Према једној анкети, 97 посто тинејџера користи друштвене мреже. Да ли и ваше дете то жели? Ево неколико ствари које би требало да узмете у обзир пре него што му дозволите да уђе у тај виртуелни свет.

У овом чланку

 Време

 „Друштвене мреже су тако осмишљене да вам заокупе сву пажњу, да сте због њих стално онлајн и да непрестано проверавате шта има ново“, пише на једном веб-сајту (HelpGuide).

 „Понекад уђем на друштвену мрежу на само пар минута, а онда сатима бесциљно прегледавам постове. Тада је толико тешко оставити телефон и радити нешто паметније“ (Лин, 20).

 Питајте се: Да ли ће моје дете моћи да испоштује границе које му поставим за коришћење друштвених мрежа? Да ли је довољно зрело да само себи постави неке границе и да их се држи?

 Библијско начело: „Добро пазите како живите […] као мудри. Мудро користите време“ (Ефешанима 5:15, 16).

Као што не бисте пустили дете да се попне на коња без обуке, немојте га пустити ни да користи друштвене мреже, а да му не објасните како да то мудро ради

 Гледиште о пријатељству

 Сврха друштвених мрежа је да се на њима стиче што више пријатеља. Међутим, таква пријатељства су често врло површна.

 „Многи млади желе да имају што више лајкова и пратилаца, јер им то пружа осећај да је свим тим људима искрено стало до њих. Али то није реално јер их они уопште и не познају“ (Патриша, 17).

 Питајте се: Да ли је моје дете довољно зрело да не придаје превелики значај пратиоцима и лајковима? Да ли уме да склапа пријатељства и у стварном животу?

 Библијско начело: „Прави пријатељ воли у свако доба, а у невољи постаје брат“ (Пословице 17:17).

 Емоционална стабилност

 Истраживања показују да они који превише користе друштвене мреже често постају усамљени, анксиозни, па чак и депресивни.

 „Уопште није пријатно гледати постове својих пријатеља који се супер проводе без тебе“ (Серена, 19).

 Питајте се: Да ли ће моје дете успети да се одупре притиску да стално истиче себе и да се упоређује с другима? Како ће на њега утицати оно што други постављају на друштвене мреже?

 Библијско начело: „Не будимо умишљени, не надмећимо се једни с другима, не завидимо једни другима“ (Галатима 5:26).

 Понашање на мрежи

 На друштвеним мрежама има сајбер-булинга, секстинга и порнографије. Можда ваше дете пази како се понаша на друштвеној мрежи, али сасвим случајно може налетети на неприкладан садржај или постати жртва нечијег малтретирања.

 „Нешто на друштвеној мрежи можда на први поглед изгледа потпуно безазлено, а онда одједном излети нека вулгарна реч или почне неприкладна песма“ (Линда, 23).

 Питајте се: Да ли ће моје дете знати да паметно користи друштвене мреже? Да ли ће имати довољно снаге да исправно реагује кад наиђе на неприкладан садржај?

 Библијско начело: „Нека се блуд и било каква нечистоћа или похлепа и не спомињу међу вама […] а тако ни срамотно понашање, ни безуман говор, ни простачке шале“ (Ефешанима 5:3, 4).

 Може ли се без друштвених мрежа?

 Живот без друштвених мрежа и те како може бити леп, занимљив и квалитетан. Многи млади су се уверили у то, чак и они који су их неко време користили, а онда одлучили да угасе налог.

 „Видео сам колико су друштвене мреже лоше утицале на моју сестру, па сам одлучио да више уопште не будем на њима. Од тада сам много срећнији, а живот ми је занимљивији“ (Нејтан, 17).

 Закључак: Пре него што дозволите свом детету да користи друштвене мреже, процените да ли је довољно зрело да не троши превише времена на њих, да избегава неприкладан садржај и да склапа пријатељства и ван друштвених мрежа.

 Библијско начело: „Паметан пази на сваки свој корак“ (Пословице 14:15).