Пређи на садржај

Да ли ми Свето писмо може помоћи ако размишљам о самоубиству?

Да ли ми Свето писмо може помоћи ако размишљам о самоубиству?

Одговор из Светог писма

 Може. Бог, од ког долази Свето писмо, каже да „теши потиштене“ (2. Коринћанима 7:6). Истина је да оно није неки приручник са саветима за ментално здравље, али чињеница је да је многима помогло да изађу на крај са суицидним мислима. Библијски савети могу помоћи и теби.

 Шта Свето писмо саветује?

  • Немој своја осећања држати у себи.

     Шта каже Свето писмо: „Прави пријатељ воли у свако доба, и у невољи брат постаје“ (Пословице 17:17).

     Значење: Када имамо црне мисли, потребна нам је подршка.

     Ако све држиш у себи, тај терет ти може постати неподношљив. Али ако се некоме повериш, можда ћеш се осећати боље и моћи ћеш објективније да сагледаш ствари.

     Предлог: Још данас разговарај с неким, рецимо с чланом породице или с добрим пријатељем. a Можда ће ти бити лакше и ако запишеш како се осећаш.

  • Потражи стручну помоћ.

     Шта каже Свето писмо: „Не треба лекар здравима, него болеснима“ (Матеј 9:12).

     Значење: Када смо болесни добро је да одемо код лекара.

     Суицидне мисли могу бити знак да нам је ментално или емоционално здравље нарушено. Није нас срамота када смо физички болесни па не треба да нас буде срамота ни када имамо овакве тегобе. Менталне болести и емоционални поремећаји се могу лечити.

     Предлог: Што пре потражи стручну помоћ.

  • Не заборави да те Бог воли.

     Шта каже Свето писмо: „Зар се пет врабаца не продају за два новчића? Ипак, ниједан од њих није заборављен пред Богом [...] Не бојте се, ви сте вреднији од много врабаца“ (Лука 12:6, 7).

     Значење: Бог те сматра вредним.

     Можда осећаш као да си сам у свему, али то није истина. Бог види кроз шта пролазиш. Њему је стало до тебе чак и ако ти више немаш воље за животом. „Срце сломљено и скрхано, Боже, ти не презиреш“, каже Псалам 51:17. Бог те воли и жели да живиш.

     Предлог: Осмотри библијске доказе да те Бог воли. Примера ради, погледај 24. поглавље књиге Приближи се Јехови, која се темељи на Библији.

  • Моли се.

     Шта каже Свето писмо: „Све своје бриге баците на њега [Бога], јер се он брине за вас“ (1. Петрова 5:7).

     Значење: Бог те позива да му се отвориш и кажеш му све што те тишти.

     Он ће ти дати унутрашњи мир и снагу да наставиш даље (Филипљанима 4:6, 7, 13). Он на тај начин подупире оне који га моле за помоћ (Псалам 55:22).

     Предлог: Још данас се помоли Богу. Користи његово лично име, Јехова, и реци му како се осећаш (Псалам 83:18). Тражи од њега да ти помогне да не одустанеш.

  • Размишљај о библијским обећањима о будућности.

     Шта каже Свето писмо: „Та нада нам је као сигурно и чврсто сидро душе“ (Јеврејима 6:19).

     Значење: Ако те осећања носе горе-доле, као таласи брод, библијска нада ти може дати стабилност, као што сидро даје стабилност броду.

     Библијска нада није нека илузија, она се заснива на Божјем обећању да ће уклонити све што људима наноси бол (Откривење 21:4).

     Предлог: Прочитај 5. део брошуре Добре вести из Светог писма да би сазнао шта Библија каже о будућности.

  • Ради нешто у чему уживаш.

     Шта каже Свето писмо: „Весело срце делује добро као лек“ (Пословице 17:22).

     Значење: Када радимо оно што нам причињава радост, то може позитивно утицати на наше ментално и емоционално здравље.

     Предлог: Ради нешто што иначе волиш. Примера ради, слушај неку пријатну музику, читај нешто што ће те орасположити или пронађи хоби. Бићеш срећнији и ако учиниш нешто добро за друге, чак и ако је то нека ситница (Дела апостолска 20:35).

  • Води рачуна о свом здрављу.

     Шта каже Свето писмо: „Вежбање [...] користи“ (1. Тимотеју 4:8).

     Значење: Буди физички активан, довољно спавај и здраво се храни.

     Предлог: Иди у брзу шетњу, макар и на 15 минута.

  • Не заборави да се осећања, као и друге ствари у животу, мењају.

     Шта каже Свето писмо: „Не знате какав ће вам живот сутра бити“ (Јаковљева 4:14).

     Значење: Можда ће проблем који те мучи или који ти чак изгледа нерешиво већ сутра нестати.

     Колико год ти нешто изгледало црно, може се променити. Зато покушај да пронађеш начин да изађеш на крај са ситуацијом (2. Коринћанима 4:8). Можда се ствари с временом промене, али ако дигнеш руку на себе, нема назад.

     Предлог: У Библији читај о људима који су пали у такав очај да више нису желели да живе и запази да им се живот касније променио набоље – често како се нису ни надали. Погледај неколико примера.

 Да ли и у Светом писму налазимо примере оних који су желели да умру?

 Да. Неки од њих су то отворено и рекли. Бог их није осудио због тога, већ им је пружио помоћ. То би и ти могао да доживиш.

Илија

  •  Ко је он био? Илија је био храбар пророк. Али и он је доживљавао обесхрабрење. „Илија је био обичан човек као и ми“, пише у Јаковљевој 5:17.

  •  Зашто је хтео да умре? У једном периоду се осећао усамљено, уплашено и безвредно. Зато је преклињао Бога: „Јехова, узми моју душу“ (1. Краљевима 19:4).

  •  Шта му је помогло? Илија је рекао Богу све што га тишти. Како га је Бог охрабрио? Уверио га је у своју љубав, бригу и моћ. Ставио му је до знања да му је драгоцен и дао му брижног и способног помоћника.

  •  Илијина прича: 1. Краљевима 19:2-18.

Јов

  •  Ко је он био? Јов је био имућан човек и имао је велику породицу. Верно је служио правом Богу.

  •  Зашто је хтео да умре? Јову је све пошло низбрдо. Све је изгубио. Сва деца су му погинула. Оболео је од ужасне болести. На крају су му други рекли да је сигурно заслужио то што му се дешава, што је било окрутно и уопште није било тачно. Јов је рекао: „Дојадило ми је! Не бих хтео да довека овако живим“ (Јов 7:16).

  •  Шта му је помогло? Јов се молио Богу и разговарао с другима о томе како се осећа (Јов 10:1-3). Саосећајни пријатељ Елијуј га је охрабрио, захваљујући чему је Јов могао да објективније сагледа ситуацију. А што је најважније, прихватио је и савет и помоћ од Бога.

  •  Јовова прича: Јов 1:1-3, 13-22; 2:7; 3:1-13; 36:1-7; 38:1-3; 42:1, 2, 10-13.

Мојсије

  •  Ко је он био? Мојсије је био вођа древног израелског народа и верни Божји пророк.

  •  Зашто је хтео да умре? На Мојсију је био велики терет одговорности, стално су га критиковали и све то га је исцрпљивало. Зато је завапио Богу: „Боље ме убиј“ (Бројеви 11:11, 15).

  •  Шта му је помогло? Мојсије је рекао Богу како се осећа. Бог му је помогао тако што му је олакшао терет, због чега Мојсије више није био под толиким стресом.

  •  Мојсијева прича: Бројеви 11:4-6, 10-17.

a Уколико ти самоубилачке мисли постану неиздрживе, а у близини немаш никога ко би ти пружио подршку, позови SOS линију за превенцију самоубиства.