Пређи на садржај

Пређи на садржај

ДВАНАЕСТО ПОГЛАВЉЕ

Зашто треба да будемо послушни Богу?

Зашто треба да будемо послушни Богу?
  • Како је могуће бити Божји пријатељ?

  • Како знамо да се Сатанине оптужбе односе и на нас?

  • Које поступке Јехова мрзи?

  • Шта нам може помоћи да будемо послушни Богу?

1, 2. Који су људи из прошлости били Јеховини пријатељи?

КОГА бисте изабрали за пријатеља? Вероватно би то био неко ко има исте ставове и интересовања као ви. То би сигурно била особа која је поштена и добра и уз то има и друге лепе особине.

2 У прошлости су неки људи били Божји пријатељи. На пример, Јехова је за Аврахама рекао да је његов пријатељ. (Прочитати Исаију 41:8 и Јаковљеву 2:23.) Богу је такође био драг краљ Давид и зато је за њега рекао да је човек по његовом срцу (Дела апостолска 13:22). Слично томе, за пророка Данила се у Светом писму каже да је био „миљеник Божји“ (Данило 9:23).

3. Какве особе Јехова жели за пријатеље?

3 Зашто је Јехова сматрао Аврахама, Давида и Данила својим пријатељима? То можемо закључити из онога што је рекао Аврахаму: „Послушао [си] мој глас“ (Постанак 22:18). Дакле, Јехова за пријатеље жели особе које су понизне и које раде оно што он очекује од њих. Он је Израелцима рекао: „Слушајте мој глас и бићу ваш Бог, а ви ћете бити мој народ“ (Јеремија 7:23). Свако ко је послушан Јехови може бити његов пријатељ!

ЈЕХОВА ПОМАЖЕ СВОЈИМ ПРИЈАТЕЉИМА

4, 5. Шта Јехова чини за своје пријатеље?

4 Како Јехова помаже својим пријатељима? У Светом писму се каже да он тражи прилике да покаже „своју силу штитећи оне који су му одани целим срцем“ (2. Летописа 16:9). Према Псалму 32:8, Јехова својим пријатељима обећава: „Учинићу те разборитим и поучићу те путу којим треба да идеш. Саветоваћу те, око ће моје бити на теби.“

5 Јехова заиста на диван начин показује своју бригу. Он нам пружа савете и будно пази на нас док се трудимо да их примењујемо. Он искрено жели да нам помогне да се изборимо с проблемима и бригама. (Прочитати Псалам 55:22.) Зато ако служимо Јехови целим срцем, и ми ћемо моћи да кажемо: „Јехову увек имам пред собом. Он ми је с десне стране, нећу посрнути“ (Псалам 16:8; 63:8). Дакле, Јехова нам може помоћи да му останемо верни. Међутим, као што знамо, један његов непријатељ жели да нас спречи у томе.

САТАНИНЕ ОПТУЖБЕ

6. За шта је Сатана оптужио људе?

6 У претходном поглављу смо говорили о томе да је Сатана довео у питање Божје право да влада. Оптужио је Бога да лаже и да је неправедан зато што Адаму и Еви није дозволио да сами одређују шта је добро, а шта зло. Касније је почео да оптужује све људе да имају себичне мотиве. Тврдио је да не служе Богу зато што га воле, већ због онога што добијају од њега. Такође је тврдио да може сваког човека да окрене против Бога. О томе се говори у Књизи о Јову. Ко је био Јов и за шта га је Сатана оптужио?

7, 8. (а) Какав је човек био Јов? (б) За шта је Ђаво оптужио Јова?

7 Јов је живео пре око 3 600 година. Био је добар човек и Јехова је о њему рекао: „Нема на земљи таквог као што је он — човек беспрекоран и праведан, који се боји Бога и клони се зла“ (Јов 1:8). Јов је био Божји пријатељ.

8 Ђаво је оптужио Јова да служи Богу из себичних мотива. Рекао је Богу: „Зар ниси оградио њега и његову кућу и све што има свуда наоколо? Благословио си дело његових руку и његова стока се умножила на земљи. Али, молим те, пружи руку и дотакни се свега што има, и видећеш да ће те у лице проклети“ (Јов 1:10, 11).

9. Шта је Јехова дозволио Сатани и зашто?

9 Дакле, Сатана је тврдио да Јов служи Богу само из користи. Такође је тврдио да ће се Јов окренути против Бога када му буде тешко. Како је Јехова реаговао на те оптужбе? Пошто су у питање били доведени Јовови мотиви, Јехова је дозволио Сатани да га искуша. На тај начин се могло јасно видети да ли Јов заиста воли Бога.

ЈОВОВЕ НЕВОЉЕ

10. (а) Које су невоље задесиле Јова? (б) Како је он реаговао?

10 Сатана је искушао Јова многим невољама. Јов је изгубио сву стоку и скоро све слуге су му биле побијене. Тако је остао без свега што је имао. Поред тога, сва деца су му погинула услед једне јаке олује. Упркос свим тим страшним невољама, „Јов није сагрешио нити је рекао ишта лоше о Богу“ (Јов 1:22).

11. (а) За шта је Ђаво још оптужио Јова? (б) Како је Јов реаговао када се разболео?

11 Иако је видео да је Јов остао веран упркос томе што је изгубио имовину, слуге и децу, Ђаво није одустао. Сматрао је да ће се Јов окренути против Бога ако се буде разболео. Јехова му је дозволио да удари Јова мучном болешћу. Међутим, Јов ни тада није изгубио веру у Бога, већ је рекао: „Докле год дишем, нећу одступити од беспрекорности своје!“ (Јов 27:5).

Јов је био награђен за своју верност

12. Како је Јов доказао да Сатана није у праву?

12 Пошто Јов није знао за разговор између Сатане и Бога, он није могао знати да му Сатана наноси невоље. Мислио је да је Бог одговоран за његове проблеме (Јов 6:4; 16:11-14). И поред тога, остао му је веран. Тако је доказао да оптужбе против њега нису тачне.

13. До чега је довела Јовова верност Богу?

13 Захваљујући томе што му је Јов остао веран, Јехова је могао да одговори на Сатанину оптужбу. Јов је доказао да је Јеховин пријатељ и он га је због тога наградио (Јов 42:12-17).

КАКО САТАНА НАС ОПТУЖУЈЕ

14, 15. Зашто можемо рећи да је Сатана оптужио све људе?

14 Сатана није само Јова оптужио да служи Богу из себичних мотива. Он је индиректно оптужио и нас. То се јасно види из Пословица 27:11, где Јехова каже: „Буди мудар, сине мој, и обрадуј ми срце, да могу одговорити ономе ко ми се руга.“ Пошто су ове речи записане неколико векова након Јовове смрти, јасно је да Ђаво није престао да се руга Богу и да оптужује његове слуге. Када смо послушни Богу, ми га радујемо и он може да одговори на Ђаволове оптужбе. Истина, то нам понекад није лако. Али зар није дивно што имамо прилику да докажемо да Ђаво није у праву?

15 Сатана је рекао: „Све што човек има даће за душу своју“ (Јов 2:4). Важно је запазити да је Сатана овде употребио реч „човек“. Дакле, није оптужио само Јова, него све људе, а то значи и нас. Сатана жели да будемо непослушни Богу и да му окренемо леђа кад се нађемо у тешкој ситуацији. Како он покушава да нас наведе на то?

16. (а) Којим методама се Ђаво служи како би навео људе да се окрену против Бога? (б) Како би Ђаво могао покушати да вас наведе да престанете да служите Богу?

16 Као што смо видели у 10. поглављу, Ђаво се служи разним методама како би навео људе да се окрену против Бога. С једне стране, он напада директно, попут ричућег лава који „тражи кога да прождере“ (1. Петрова 5:8). На пример, понекад преко наших пријатеља, рођака и других покушава да нас наведе да престанемо да проучавамо Библију и да примењујемо оно што учимо * (Јован 15:19, 20). Сатана напада и индиректно тако што се „претвара да је анђео светлости“ (2. Коринћанима 11:14). Приказујући неисправне ствари као нешто пожељно, он покушава да нас наведе на грех. Осим тога, он жели и да нас обесхрабри, наводећи нас да мислимо како нисмо довољно добри да бисмо служили Богу (Пословице 24:10). Било да напада као „ричући лав“ било да се претвара у „анђела светлости“, циљ му је исти: Он жели да докаже да ћемо престати да служимо Богу када наиђемо на проблеме. Како и ми попут Јова можемо остати верни Богу и тако оповргнути Сатанине оптужбе?

БУДИМО ПОСЛУШНИ ЈЕХОВИ

17. Зашто треба да се држимо Јеховиних заповести?

17 Тиме што смо послушни Јехови, можемо доказати да Сатана није у праву. Шта нас покреће да будемо послушни? Љубав према Јехови. Свето писмо нас подстиче: „Воли Јехову, свог Бога, свим својим срцем и свом својом душом и свом својом снагом“ (Поновљени закони 6:5). Што је већа наша љубав према Богу, већа је и наша жеља да радимо оно што он очекује од нас. Апостол Јован је написао: „Љубав према Богу значи држати се његових заповести.“ Ако волимо Јехову свим срцем, неће нам бити тешко да се држимо његових заповести (1. Јованова 5:3).

18, 19. (а) Шта Јехова жели да избегавамо? (Видети оквир под називом „ Шта Јехова мрзи“.) (б) Како знамо да Бог од нас не тражи превише?

18 Којих Јеховиних заповести треба да се држимо? Неке његове заповести односе се на поступке које треба да избегавамо. Неки од њих су наведени у оквиру под називом „ Шта Јехова мрзи“, на 122. страни. На први поглед неки од тих поступака можда не делују лоше. Али када размислимо о библијским стиховима који се ту наводе, биће нам лакше да схватимо зашто је мудро послушати Јехову. Истина, није нимало лако мењати своје навике и поступке. Међутим, бићемо веома срећни ако успемо у томе (Исаија 48:17, 18). Како знамо да ми то можемо?

19 Јехова никада од нас не тражи превише. (Прочитати Поновљене законе 30:11-14.) Он боље од нас зна шта ми можемо, а шта не можемо (Псалам 103:14). Јехова нам може дати снагу када нам није лако да му будемо послушни. Апостол Павле је написао: „Бог је веран, и неће дозволити да будете искушани више него што можете поднети, него ће створити излаз кад дође искушење, да можете издржати“ (1. Коринћанима 10:13). Штавише, када нам је посебно тешко, Јехова нам даје изузетну снагу (2. Коринћанима 4:7). Након што је прошао кроз многе невоље, Павле је рекао: „Све могу уз помоћ онога који ми даје снагу“ (Филипљанима 4:13).

ОСОБИНЕ КОЈЕ БОГ ВОЛИ

20. Које особине треба да развијамо и зашто је то важно?

20 Наравно, није довољно само да избегавамо оно што Јехова мрзи. Треба и да научимо да волимо оно што он воли (Римљанима 12:9). Зашто је то потребно? Обично за пријатеље бирамо оне који цене исте вредности као и ми. И Јехова то исто чини. У 15. псалму можемо видети какве особе Бог сматра пријатељима. (Прочитати Псалам 15:1-5.) Јеховини пријатељи имају особине које се у Библији називају „плод духа“. Међу њима су „љубав, радост, мир, дуготрпљивост, љубазност, доброта, вера, благост, самосавладавање“ (Галатима 5:22, 23).

21. Шта ће нам помоћи да стекнемо особине које Бог воли?

21 Како можемо стећи особине које Бог воли? Треба најпре своје размишљање да ускладимо с његовим, а то можемо тако што ћемо редовно читати и проучавати Свето писмо (Исаија 30:20, 21). Проучавање ће нам такође помоћи да више заволимо Бога, а тада ћемо и више желети да га обрадујемо својим поступцима.

22. Шта ћемо постићи ако смо послушни Јехови?

22 Да бисмо били послушни Јехови, потребан је труд. Можда треба много да се мењамо. Промена личности се у Библији упоређује са скидањем старе одеће и облачењем нове (Колошанима 3:9, 10). Али у Библији се о Јеховиним заповестима каже: „Ко их се држи, велику награду има“ (Псалам 19:11). Ако их се будете држали, сигурно ћете се и ви уверити да вреди бити послушан Јехови. Уједно ћете доказати да Сатана није у праву и обрадоваћете Јехову!

^ одл. 16 То не значи да Сатана управља тим људима. Међутим, он је бог овог света и цео свет је у његовој власти (2. Коринћанима 4:4; 1. Јованова 5:19). Зато је логично што служење Богу није прихваћено у овом свету и што се неки томе противе.