Salta al contingut

Salta a la taula de continguts

Com adaptar-se a una nova congregació

Com adaptar-se a una nova congregació

T’HAS canviat alguna volta de congregació? Si és aixina, estaràs d’acord amb Jean-Charles, qui diu: «És tot un repte adaptar-te a una nova congregació mentres t’esforces per a que tots els membres de la família mantinguen l’equilibri espiritual». Els qui es muden, a més de buscar faena, casa i potser una escola, podrien afrontar altres reptes com un clima sever, una cultura diferent i un nou territori.

Nicolas i Céline van afrontar un repte diferent. La sucursal de França els va assignar a una nova congregació. Ells diuen: «Després de l’alegria inicial se’ns va fer difícil la situació. Trobàvem a faltar els amics perquè encara no teníem una amistat forta amb els germans de la nova congregació». a En vista dels reptes, com pots fer que el canvi siga tot un èxit? De quines maneres pots ajudar els altres i rebre ànim en la nova congregació? I què poden fer els altres per a ajudar?

QUATRE PRINCIPIS QUE T’AJUDARAN A ADAPTAR-TE

Confia en Jehovà

1) Confia en Jehovà (Sal. 37:5). Kazumi, del Japó, feia 20 anys que servia en la mateixa congregació, però es va haver de mudar quan van enviar el seu marit a treballar a un altre lloc. Com va demostrar que confiava en Jehovà? Ella diu: «Li vaig abocar a Jehovà els sentiments de pànic, soledat i ansietat que tenia. Cada volta que ho feia, ell em donava les forces que necessitava».

Com pots confiar més plenament en Jehovà? Igual que una planta necessita aigua i nutrients per a créixer, la nostra fe també necessita estar ben alimentada per a estar forta. Nicolas, mencionat adés, va descobrir que meditar en exemples d’hòmens que feren molts sacrificis per a complir la voluntat de Déu, com Abraham, Jesús i Pau, enfortia la seua confiança en l’ajuda de Jehovà. Estudiar regularment la Bíblia t’ajudarà a afrontar qualsevol repte de la vida i a aprendre coses que podràs utilitzar per a animar els altres en la nova congregació.

Evita fer comparacions

2) Evita fer comparacions (Ecl. 7:10). Jules es va trobar amb una gran diferència cultural quan es va mudar de Benín als Estats Units. Ell recorda: «Em feia la impressió que havia de contar-li la meua vida a cada persona que anava coneixent». Com Jules no estava acostumat a això, va començar a aïllar-se de la congregació. Però després de conéixer als germans i les germanes, va començar a pensar diferent. Ell diu: «Ara veig que en totes parts les persones som iguals, simplement ens expressem de manera diferent. Acceptar a les persones com són és fonamental». Anne-Lise, una germana precursora, ho expressa aixina: «No em vaig mudar buscant el que havia deixat arrere, em vaig mudar per a descobrir coses noves». Per tant, evita fer comparacions amb la teua antiga congregació.

Els ancians també han d’evitar fer comparacions amb l’antiga congregació. El fet que els germans facen les coses diferents en la nova congregació no sempre vol dir que les estiguen fent malament. És millor conéixer les circumstàncies locals abans de fer qualsevol suggerència (Ecl. 3:1, 7b). I també és millor donar un bon exemple que imposar la nostra manera de pensar (2 Cor. 1:24).

Implica’t

3) Implica’t (Fili. 1:27). Mudar-se exigix molt de temps i energies, però és molt important assistir a les reunions en persona des del principi si és possible. Després de tot, si els de la nova congregació no et veuen mai o quasi mai, com podran ajudar-te? Lucinda, qui es va mudar amb les seues dos filles a una gran ciutat de Sud-àfrica, recorda: «Em van aconsellar que m’implicara en la nova congregació, que predicara amb diferents germans i que comentara en les reunions. A més de tot açò, vam oferir la nostra casa per a fer les eixides per a la predicació».

Participar colze a colze en les activitats teocràtiques amb els germans i germanes de la nova congregació és una bona manera d’enfortir la nostra fe i la dels altres. Els ancians de la congregació d’Anne-Lise, mencionada adés, la van animar a predicar amb tot el món. Quin va ser el resultat? Ella diu: «En seguida vaig descobrir que eixa era la clau per a encaixar en la congregació». A més, si t’oferixes per a fer activitats com la neteja i el manteniment de la Sala, demostraràs que et consideres part de la teua congregació. Com més t’impliques, més prompte et sentiràs acceptat i part de la teua nova família espiritual.

Fes noves amistats

4) Fes noves amistats (2 Cor. 6:11-13). Mostrar interés personal és la millor manera de fer amics, aixina que dedica temps abans i després de les reunions per a conéixer millor els germans. Fes l’esforç d’aprendre’t els seus noms. Si recordes com es diuen i eres carinyós i accessible, se sentiran atrets a tu i segur que faràs bones amistats.

En comptes de preocupar-te per ser acceptat, permet que els germans i les germanes et coneguen tal com eres en un ambient més informal. A este respecte, podem aprendre de Lucinda. Ella diu: «Ara tenim bons amics perquè vam prendre la iniciativa d’invitar els germans a casa».

«REBEU-VOS ELS UNS ALS ALTRES»

Entrar en una Sala del Regne plena de desconeguts pot ser molt estressant. Aixina que, com els ho pots fer més fàcil als nous? L’apòstol Pau va dir: «Rebeu-vos els uns als altres tal com el Crist també vos ha rebut» (Rom. 15:7 nota). A l’imitar a Crist, els ancians poden ajudar als nous a sentir-se benvinguts. (Consulta el quadro « Què farà que el canvi siga tot un èxit?».) No obstant això, tota la congregació, inclús els xiquets, poden ajudar a fer sentir al nou a gust.

Donar la benvinguda inclou mostrar hospitalitat, però també implica ajudar de maneres pràctiques. Per exemple, una germana va dedicar part del seu temps per a ensenyar-li el poble a una altra germana que s’acabava de mudar i explicar-li com funcionava el transport públic. Este detall li va arribar al cor i la va ajudar a adaptar-se.

UNA BONA OPORTUNITAT PER A PROGRESSAR

A mesura que un saltamartí creix, ha de canviar la pell moltes voltes abans de ser capaç de volar. De la mateixa manera, al mudar-te a una nova congregació has de desfer-te de qualsevol temor que t’impedisca estendre les ales en el servici a Jehovà. Nicolas i Céline ho confirmen amb estes paraules: «Una mudança és un entrenament exceŀlent. Adaptar-te a noves persones i a circumstàncies diferents fa que cultives noves qualitats». Jean-Charles, mencionat adés, també explica com s’ha beneficiat la seua família: «El canvi ha permés que els nostres fills maduren en la nova congregació. Després de només uns mesos, la nostra filla va començar a fer assignacions en la reunió d’entre setmana i al nostre fill el van nomenar publicador no batejat».

Però, i si les teues circumstàncies t’impedixen mudar-te a on hi ha més necessitat? Per què no fas que la teua congregació parega nova aplicant algunes de les suggerències que s’han mencionat en este article? Mentres augmentes la teua confiança en Jehovà, implica’t en les activitats de la congregació al fer plans per a eixir a predicar amb tots i fer noves amistats o enfortir les que ja tenies. ¿Podries prendre la iniciativa i ajudar els nous o els més necessitats? Com l’amor és la qualitat que identifica els cristians verdaders, ajudar els altres t’acostarà més a Jehovà (Jn. 13:35). Pots estar segur que estos «són els sacrificis que agraden a Déu» (Heb. 13:16).

A pesar dels reptes, per a molts cristians el canvi de congregació ha sigut tot un èxit i també ho serà per a tu! Anne-Lise diu: «Canviar de congregació m’ha ajudat a ser més oberta». Kazumi ara està convençuda que quan «et mudes, Jehovà t’ajuda de manera que no havies experimentat mai». I, què podem dir de Jules? Ell diu: «Les amistats que he fet m’han ajudat a no sentir-me fora de lloc. Ara sent que forme part de la congregació i em costaria molt anar-me’n».

a Trobaràs bons consells en l’article de La Atalaya del 15 de maig de 1994 «Cómo enfrentarse a la nostalgia en el servicio de Dios».