Salta al contingut

EXPLICACIÓ DE TEXTOS BÍBLICS

«Crida’m, que jo et respondré» (Jeremies 33:3)

«Crida’m, que jo et respondré» (Jeremies 33:3)

 «Crida’m, que jo et respondré i et contaré coses grans i incomprensibles, coses que tu no sabies» (Jeremies 33:3, Versicles de La Bíblia. Traducció del Nou Món).

 «Crida’m i et respondré, et revelaré grans secrets inaccessibles, que tu no coneixes» (Jeremies 33:3, Bíblia valenciana. Traducció interconfessional).

Significat de Jeremies 33:3

 Amb estes paraules, Déu invita les persones a acudir a ell en oració. També diu que revelarà el que passarà en el futur a aquelles que accepten esta invitació.

 «Crida’m, que jo et respondré». L’expressió «crida’m» no vol dir simplement dir el nom de Déu en veu alta. Més bé, implica acudir a ell en oració per a demanar-li ajuda i guia (Salm 4:2 [v. 1 en altres bíblies]; Jeremies 29:12).

 Esta invitació probablement anava dirigida a l’antiga nació d’Israel. Els israelites s’havien apartat de Déu, i l’exèrcit babiloni els assetjava (Jeremies 32:1, 2). Enmig d’esta situació, Jehovà a els va invitar a tornar acudint a ell en oració.

 «Et contaré coses grans i incomprensibles, coses que tu no sabies». Les coses que Déu promet revelar són «incomprensibles» (o inaccessibles) en el sentit que una persona mai podria arribar a comprendre-les per ella mateixa. L’expressió «coses incomprensibles» també pot significar ‘coses amagades’.

 Quines «coses amagades» revelaria Déu? Successos futurs, com ara la destrucció i desolació de l’antiga ciutat de Jerusalem (Jeremies 30:1-3; 33:4, 7, 8). Però Déu també va revelar que esta ciutat seria restaurada temps després i que els seus adoradors no desapareixerien com a nació (Jeremies 32:36-38).

Context de Jeremies 33:3

 En l’any 608 abans de la nostra era, quan el rei Sedecies portava deu anys regnant, el profeta Jeremies va rebre un missatge de part de Jehovà: Jerusalem seria conquistada i el rei seria endut captiu. Com a Sedecies no li va agradar este missatge, va donar l’orde de detindre a Jeremies (Jeremies 32:1-5; 33:1; 37:21).

 En eixes circumstàncies, Déu va fer la invitació que trobem en Jeremies 33:3. Desgraciadament, el rei Sedecies i la major part de la nació persistiren en la seua actitud rebel (Jeremies 7:26; 25:4). Com no cridaren a Déu en busca d’ajuda, un any després Sedecies va perdre contra els babilonis, Jerusalem va ser destruïda i la major part dels qui van sobreviure foren enduts captius a Babilònia (Jeremies 39:1-7).

 Les paraules registrades en Jeremies 33:3 ens recorden que Déu pot donar «ple coneixement de la seua voluntat» i revelar «el més profund» del seu propòsit a aquells que li oren i estudien la seua Paraula, la Bíblia (Colossencs 1:9; 1 Corintis 2:10). Estes coses profundes inclouen el que Déu promet fer en un futur pròxim (Apocalipsi 21:3, 4).

 Per a fer-te una idea general del llibre de Jeremies, mira este vídeo.

a Jehovà és el nom personal de Déu (Salm 83:18 TNM). Consulta l’article «Qui és Jehovà?».