Salta al contingut

AJUDA PER A LES FAMÍLIES | CRIANÇA DELS FILLS

Per què és important la lectura per als xiquets? Part 1: Vore vídeos o llegir?

Per què és important la lectura per als xiquets? Part 1: Vore vídeos o llegir?

 Quan els teus xiquets tenen temps lliure, què preferixen fer: vore vídeos o llegir? Què és més probable que trien: un mòbil o un llibre?

 Durant molt de temps, la lectura ha tingut grans competidors; primer la televisió i després tot el contingut disponible en internet. Jane Healy, autora del llibre Endangered Minds, de 1990, va escriure: «L’hàbit de llegir està en perill d’extinció».

 Potser esta afirmació parega exagerada. No obstant, temps després, alguns educadors de països on s’utilitza molt la tecnologia han notat que, com a mitjana, la gent jove no llig tan bé com llegia abans.

En este article vorem:

 Per què és important la lectura per als xiquets?

  •   La lectura potencia la imaginació. Per exemple, al llegir una història, com creus que sonarà la veu dels personatges? Quina serà la seua aparença? Com serà el seu entorn? L’escriptor dona detalls, però el lector ha d’imaginar la resta.

     Una mare a qui li diuen Laura diu: «Quan veiem un vídeo o una peŀlícula, estem contemplant la imaginació d’altra persona. Encara que això siga molt agradable, és millor llegir, ja que fas que les paraules d’una altra persona cobren vida en la teua ment».

  •   La lectura contribuïx a cultivar bones qualitats. Gràcies a la lectura, els xiquets poden cultivar l’habilitat de raonar sobre els seus problemes i resoldre’ls, i també contribuïx a centrar la seua atenció. Fer açò els ajuda a tindre qualitats com la paciència, l’autocontrol i l’empatia.

     Com pot potenciar l’empatia? Alguns investigadors creuen que, gràcies a la lectura, els xiquets poden posar-se en el lloc dels personatges. Açò podria ajudar els xiquets a mostrar empatia amb aquelles persones que coneixen.

  •   La lectura motiva a reflexionar. Els bons lectors lligen al seu ritme, fins i tot tornen a llegir a on siga necessari per a comprendre el que vol dir l’autor. D’esta manera, és més probable que recorden el que han llegit i que li traguen partit (1 Timoteu 4:15).

     Un pare a qui li diuen Joseph diu: «Quan lliges és més fàcil entendre el significat d’una frase, connectar-la amb el que saps i analitzar les lliçons pràctiques. Els vídeos i les peŀlícules no sempre animen a reflexionar».

 En resum: Encara que els vídeos i les peŀlícules són importants, els xiquets podrien estar perdent-se una oportunitat molt valuosa si no apartaren temps per a la lectura.

 Com motivar els xiquets a llegir?

  •   Comença des de la infància. Chloe, una mare de dos xiquets, diu: «Vam llegir als nostres xiquets des que estava embarassada i vam continuar fent-ho quan van nàixer. Que contents estem d’haver-ho fet! Amb els temps, la lectura, fins i tot per plaer, ha arribat a formar part de la seua rutina».

     Principi bíblic: «Des de ben menut coneixes les Sagrades Escriptures» (2 Timoteu 3:15).

  •   Crea un bon ambient per a la lectura. Adapta ta casa per a que els xiquets tinguen fàcil accés als llibres. Tamara, una mare de quatre xiquets, suggerix: «Busca llibres que els agraden als xiquets i posa’ls a prop del llit».

     Principi bíblic: «Inicia el jove en el camí que ha de seguir: ni quan siga vell no se n’apartarà» (Proverbis 22:6).

  •   Limita l’ús d’internet. Un pare a qui li diuen Daniel recomana tindre una nit lliure de dispositius electrònics. Ell diu: «Encara que siga només una volta a la setmana, ens agrada tindre una nit sense televisió i aixina dedicar temps a llegir, bé siga junts o per separat».

     Principi bíblic: «Sapieu discernir allò que més convé» (Filipencs 1:10).

  •   Posa l’exemple. Karina, una mare de dos xiquetes, recomana: «Fes que les històries cobren vida per la manera com lliges als xiquets i per l’entusiasme que li poses al llegir. Si t’agrada llegir, és més probable que els teus xiquets seguisquen el teu exemple».

     Principi bíblic: «Dedica’t a llegir» (1 Timoteu 4:13).

 No a tots els xiquets els agradarà la lectura. No obstant, el teu ànim podria donar-los la motivació que necessiten. David, un pare de dos xiquetes, va més enllà. Ell diu: «Llegia el que les meues filles llegien. Això m’ajudava a saber els seus interessos i em donava temes per a conversar amb elles. Fins i tot, teníem un club de lectura. Era molt divertit!».