Пређи на садржај

БИБЛИЈА МЕЊА ЖИВОТЕ

„Сам себи сам копао гроб“

„Сам себи сам копао гроб“
  • Година рођења: 1978.

  • Земља рођења: Салвадор

  • У прошлости: Члан насилне банде

МОЈ НЕКАДАШЊИ НАЧИН ЖИВОТА

 „Ако стварно желиш да упознаш Бога, држи се Јеховиних сведока.“ Био сам у чуду када сам чуо те речи. Тада сам већ неко време проучавао Библију с Јеховиним сведоцима. Али да бисте разумели моју реакцију на те речи, испричаћу вам нешто о себи.

 Рођен сам у граду Кезалтепекеу, у Салвадору. Био сам шесто од петнаесторо деце. Родитељи су се трудили да од мене направе доброг човека, који поштује закон. Поред тога, један Сведок по имену Леонардо и још неки Сведоци с времена на време долазили су код нас да бисмо проучавали Библију. Али ја сам све то игнорисао и стално сам упадао у невоље. Кад сам имао 14 година, почео сам да пијем и користим дрогу са школским друговима. Они су један за другим напуштали школу да би се прикључили некој банди и ја сам урадио исто. Дане смо проводили на улици. Изнуђивали смо новац од људи и крали да бисмо имали чиме да платимо своје пороке.

 Банда је постала моја породица. Сматрао сам да треба да јој будем одан. Примера ради, једном приликом је један од мојих пријатеља из банде, који је био дрогиран, напао мог комшију. Током туче, тај комшија је некако успео да га савлада и позвао је полицију. То ме је разбеснело и зато сам почео бејзбол палицом да му лупам ауто како бих га натерао да пусти мог пријатеља. Док сам разбијао прозоре и уништавао његов ауто, преклињао ме је да престанем, али ја се нисам обазирао на то.

 Кад сам имао 18 година, моја банда се сукобила с полицијом. Код себе сам имао ручну бомбу кућне израде. У тренутку када сам хтео да је активирам, она ми је експлодирала у руци – ни сам не знам како. Једино чега се сећам јесте моја разнета рука. Након тога сам се онесвестио. Пробудио сам се у болници и сазнао да лекари нису могли да ми спасу десну руку. Такође сам изгубио слух на десном уху и скоро ослепео на десно око.

 И поред свега што ми се десило, по изласку из болнице вратио сам се право својој банди. Међутим, убрзо сам ухапшен и завршио сам у затвору. Тамо сам се још више зближио са осталим члановима банде. По цео дан смо били заједно – од јутра, када бисмо запалили први џоинт, па све до вечери.

КАКО МИ ЈЕ БИБЛИЈА ПРОМЕНИЛА ЖИВОТ

 Док сам био у затвору, Леонардо ми је дошао у посету. У једном тренутку, погледао је у тетоважу на мојој десној руци и рекао: „Знаш ли шта значе те три истетовиране тачке?“ „Наравно“, одговорио сам, „секс, дрога и рокенрол.“ А он је онда рекао: „Ја бих рекао да оне значе болница, затвор и смрт. Био си у болници, сад си у затвору. Знаш шта је следеће.“

 Те речи су ме снажно погодиле. Био је у праву. Сам себи сам копао гроб својим начином живота. Леонардо ми је предложио да проучавамо Библију и ја сам пристао. Оно што сам учио мотивисало ме је да почнем да се мењам. На пример, Библија каже да „лоше друштво квари добре навике“ (1. Коринћанима 15:33). Због тога је једна од првих ствари коју сам морао да урадим била да променим друштво. Зато сам престао да идем на састанке банде и почео да идем на састанке које су Јеховини сведоци одржавали у затвору. На једном од тих састанака, упознао сам Андреса који се крстио у затвору и постао Јеховин сведок. Предложио ми је да доручкујемо заједно. Раније ми је дан започињао с марихуаном, али од тада смо Андрес и ја сваког јутра разговарали о неком стиху из Библије.

 Чланови банде су одмах приметили да сам почео да се мењам. Зато је један од вођа банде пришао да разговара са мном. Уплашио сам се. Нисам знао шта ће ми урадити када буде сазнао шта планирам, јер је готово немогуће изаћи из банде. Рекао је: „Приметили смо да те у последње време нема на нашим састанцима, да идеш на састанке Јеховиних сведока. Зашто то радиш?“ Рекао сам му да желим да и даље проучавам Библију и променим свој живот. Изненадио сам се његовом реакцијом. Рекао је да ће банда поштовати моју одлуку ако докажем да стварно желим да постанем Јеховин сведок. Затим је додао: „Ако стварно желиш да упознаш Бога, држи се Јеховиних сведока. Очекујемо да се промениш. Само напред, на правом си путу. Ако неко може да ти помогне, то су Јеховини сведоци. Проучавао сам с њима у Сједињеним Државама, а и неки моји рођаци су Јеховини сведоци. Не бој се, само напред.“ И даље сам био у страху, али сам истовремено био пресрећан. Захвалио сам Јехови у себи. Осећао сам се као птица пуштена на слободу и тада сам разумео шта значе Исусове речи: „Упознаћете истину и истина ће вас ослободити“ (Јован 8:32).

 Иако су неки од мојих бивших пријатеља знали да желим да се променим, нудили су ми дрогу. Морам признати да ми се дешавало да паднем. Али након много искрених молитви, с временом сам успео да се ослободим својих порока (Псалми 51:10, 11).

 Након што сам изашао из затвора, многи су мислили да ћу наставити по старом, али нису били у праву. Не само што сам се променио већ сам ишао у затвор да бих затвореницима говорио о ономе што сам научио из Библије. На крају је моје старо друштво схватило да сам се стварно променио. Нажалост, моји бивши непријатељи нису тако мислили.

 Једног дана, док сам проповедао, мог сарадника и мене окружила је једна од супарничких банди. Били су наоружани и хтели су да ме убију. Мој сарадник им је храбро, али љубазно објаснио да ја више не припадам ниједној банди. Ја сам се све то време трудио да останем смирен. Након што су ме претукли, запретили су ми да више никад не смем крочити на њихову територију, склонили су оружје и пустили нас. Захваљујући Библији, стварно сам успео да се променим. Раније бих у таквим ситуацијама покушао да се осветим. Али сада поступам у складу с речима из 1. Солуњанима 5:15: „Пазите да нико никоме не враћа зло за зло, него се увек трудите да чините добро једни другима и свима осталима.“

 Откада сам постао Јеховин сведок, трудим се да будем добар човек. Морам признати да није увек било лако. Међутим, успео сам захваљујући Јехови Богу, саветима из Библије и подршци нових пријатеља. Никада не бих желео да се вратим на старо (2. Петрова 2:22).

КАКО МИ ЈЕ ТО КОРИСТИЛО

 Некада сам био насилан и нисам могао да се обуздам. Убеђен сам да данас не бих био жив да се нисам променио. У томе ми је помогло оно што сам научио проучавајући Библију. Прекинуо сам са својим пороцима. Научио сам како да будем у миру са својим некадашњим непријатељима (Лука 6:27). Сада имам пријатеље који ми помажу да будем бољи човек (Пословице 13:20). Имам срећан, смисаон живот и служим Богу који је био спреман да ми опрости све грешке из прошлости (Исаија 1:18).

 Године 2006, имао сам прилику да похађам школу намењену Јеховиним сведоцима који желе да постану бољи проповедници, а који још нису у браку. Неколико година касније, оженио сам се једном дивном женом, с којом сам добио ћеркицу. Сада већи део свог слободног времена користим да бих друге учио библијским начелима која су и мени помогла. Такође, служим као старешина и младима у мојој скупштини помажем да уче на грешкама које сам правио када сам био њихових година. Раније сам упропаштавао себе својим начином живота, али сада дајем све од себе како бих доживео дивну будућност, коју је Бог обећао у Библији.