Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Порнографија разара брак

Порнографија разара брак

 Жена је открила мужевљеву тајну. Он јој се много извињавао. Обећао је да ће престати и јесте – неко време. А онда се вратио тој навици и све је кренуло испочетка.

 Да ли сте се пронашли у овоме? Ако јесте, морате да схватите како то што гледате порнографију утиче на вашег брачног друга и како можете престати с тим једном засвагда. a

У овом чланку

 Шта треба да знате

 Порнографија разара брак. Недужни партнер се осећа изневерено и огорчено. b

 Код жене чији муж гледа порнографију могу се јавити следећа осећања:

  •   Изневереност. Жена по имену Сара каже: „Сваки пут кад мој муж гледа порнографију осећам се као да ме вара.“

  •   Осећај ниже вредности. Једна жена је рекла да се због тога што њен муж гледа порнографију осећа „ружно и понижено“.

  •   Неповерење. „Постала сам сумњичава и доводим у питање сваки његов корак“, каже жена по имену Хелен.

  •   Константна забринутост. Кетрин каже: „Све време сам оптерећена овом лошом навиком мог мужа.“

 За размишљање: Библија каже мужу да воли своју жену (Ефешанима 5:25). Да ли је он воли ако је излаже свим овим осећањима?

 Шта можете учинити

 Није лако ослободити се навике гледања порнографије. „Мој муж је успео да остави цигарете, марихуану и алкохол“, каже Стејси, „али и даље има проблем с порнографијом.“

 Ако сте и ви у тој ситуацији, следећи предлози вам могу помоћи да потпуно раскрстите с том навиком.

  •   Прихватите чињеницу да је порнографија штетна. Порнографија подстиче особу да себично удовољава само својим жељама чиме се поткопава љубав, поверење и верност без којих нема срећног брака. Гледањем порнографије се такође показује непоштовање према Оснивачу брака, Јехови Богу.

     Библијско начело: „Нека сви поштују брак“ (Јеврејима 13:4).

  •   Преузмите одговорност за своје поступке. Немојте се изговарати речима: „Не бих гледао порнографију да је моја жена нежнија према мени.“ Није фер пребацивати кривицу на њу. То је само лош изговор да се тој навици вратите кад год вас жена разочара.

     Библијско начело: „Него свакога искушава његова жеља тако што га вуче и мами“ (Јаковљева 1:14).

  •   Будите отворени и искрени са брачним другом. Кевин каже: „Сваког дана кажем жени да ли сам се задржао на нечем провокативном или сам успео да скренем поглед. Захваљујући томе што сам увек искрен с њом, она се не боји да нешто кријем.“

     Библијско начело: „Желимо да у свему поштено поступамо“ (Јеврејима 13:18).

  •   Не спуштајте гард. Човек може годинама одолевати овој лошој навици, а онда поново пасти у њену замку. Кевин, ког смо већ цитирали, каже: „Десет година нисам гледао порнографију и убедио сам себе да више немам тај проблем. Али та зависност је чучала дубоко у мени и само чекала прави тренутак да опет исплива.“

     Библијско начело: „Ко мисли да стоји, нека пази да не падне“ (1. Коринћанима 10:12).

  •   Кад сте у искушењу, сачекајте мало. Можда не можете да спречите да се жеља појави у вама, али на вама је да ли ћете јој попустити. Та жеља ће сигурно проћи, вероватно много брже него што сте мислили, само ако успете да преусмерите мисли на нешто друго.

     Библијско начело: „Свако од вас треба да зна да влада својим телом на свет и частан начин, а не да се препушта незаситој, необузданој полној пожуди“ (1. Солуњанима 4:4, 5).

  •   Избегавајте околности које би вас могле навести да поклекнете. Када се нађете у искушавајућој ситуацији, каже се у једној књизи која говори о борби против зависности, „то је као да сте запалили шибицу. Довољно је само мало горива па да букне ватра“ (Willpower’s Not Enough).

     Библијско начело: „Не дај да ме надвлада икакво зло“ (Псалам 119:133).

  •   Немојте губити наду. Поверење брачног друга не може се повратити преко ноћи. Понекад су чак потребне године. Али искуство показује да је то могуће.

     Библијско начело: „Љубав је стрпљива“ (1. Коринћанима 13:4).

a Иако у овом чланку говоримо о мужевима, иста начела важе и за жене које гледају порнографију.

b Неки брачни парови тврде да им то што заједно гледају порнографију побољшава сексуални живот. Међутим, то није у складу са библијским начелима (Пословице 5:15-20; 1. Коринћанима 13:4, 5; Галатима 5:22, 23).