Пређи на садржај

Пређи на садржај

 ГЛЕДИШТЕ БИБЛИЈЕ

Порнографија

Порнографија

Да ли Библија осуђује порнографију?

„Свако ко пожудно гледа неку жену већ је учинио с њом прељубу у свом срцу.“ (Матеј 5:28)

ЗАШТО ЈЕ ВАЖНО ЗНАТИ ОДГОВОР?

Порнографија је данас популарнија и приступачнија више него икада раније. Ако желимо да угодимо Богу и водимо срећнији живот, треба да знамо шта Бог мисли о порнографији.

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

У Библији се порнографија не спомиње конкретно. Па ипак, она је у директној супротности с многим библијским начелима.

На пример, она отворено каже да када ожењени човек „пожудно гледа“ жену с којом није у браку, потхрањујући тако жељу да с њом има сексуалне односе, то може водити до прељубе. Начело на ком се темељи ова библијска изјава односи се на све који, било да су у браку или не, гледају порнографски материјал са жељом да почине сексуални неморал. Јасно је да је такво понашање одвратно у Божјим очима.

 Да ли је излагање порнографији погрешно чак и када не води до сексуалног неморала?

„Усмртите, дакле, оно што је земаљско у вашим удовима: блуд, нечистоћу, полну пожуду, злу жељу и лакомство.“ (Колошанима 3:5)

ШТА ЉУДИ КАЖУ.

Неки стручњаци који се баве изучавањем везе између гледања порнографије и сексуалних криминалних радњи сумњају да она води до перверзног понашања у стварном животу. Па ипак, да ли и само коришћење порнографског материјала крши моралне норме?

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија описује „простачке шале“ као нешто неприкладно и огавно (Ефешанима 5:3, 4). А шта се тек онда може рећи за порнографију? Порнографија данас често укључује видео-снимке стварног чина прељубе, хомосексуалности и других облика развратног понашања. Нема сумње да је похотно гледање таквих развратних сцена још одвратније Богу од простачког говора.

Истраживачи и даље дебатују колико је извесно да ће људи због излагања порнографији своје фантазије спровести у дело. Међутим, Библија чврсто заступа гледиште да излагање порнографији само по себи разорно делује на духовност особе и да је веома одвратно Богу. Библија даје следећи снажан подстрек: „Усмртите, дакле, оно што је земаљско у вашим удовима: блуд [...] полну пожуду“ (Колошанима 3:5). Они који користе порнографски материјал чине управо супротно — уместо да усмрћују такве жеље, они их потхрањују и распирују.

Шта нам може помоћи да избегавамо порнографију?

„Тражите добро, а не зло [...] Мрзите зло, а волите добро.“ (Амос 5:14, 15)

ШТА БИБЛИЈА КАЖЕ.

Библија говори о промискуитетним особама, пијаницама и лоповима који су прекинули са својим лошим поступцима (1. Коринћанима 6:9-11). Како? Они су примењивањем мудрих савета из Божје Речи научили да мрзе оно што је зло.

Порнографија се може замрзети ако се размишља о страшним последицама тог штетног порока. Једна недавна студија коју је објавио Државни универзитет у Јути показала је да они који се излажу порнографији доживљавају следеће последице: „депресију, асоцијално понашање, нарушене међуљудске односе“ и друго. Штавише, као што је раније објашњено, гледање порнографије је одвратно Богу и због тога оно причињава још већу штету — представља препреку за добар однос са Створитељем.

Библија нам може помоћи да заволимо оно што је добро. Што је више читамо то већу љубав стичемо према њеним моралним мерилима. Та љубав ће нам помоћи да будемо чврсти и да немамо никаквог дотицаја с порнографским материјалом. Тада ћемо имати став попут псалмисте, који је написао: „Пред очи своје нећу стављати ништа што је зло“ (Псалам 101:3).