Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | БРАК

Да ли да живимо заједно пре брака?

Да ли да живимо заједно пре брака?

 Многи парови живе заједно пре него што се венчају. Неки то раде да би испитали да ли су једно за друго и зато што мисле да ће тако имати веће шансе за срећан брак. Да ли је паметно живети заједно пре брака?

У овом чланку

 Шта о томе каже Библија?

  •   Библија не одобрава секс ван брака. На пример, у њој стоји: „[Уздржавајте се] од блуда“ (1. Солуњанима 4:3; 1. Коринћанима 6:18). У то спадају и сексуални односи између мушкарца и жене који живе заједно, чак и ако с временом намеравају да ступе у брак. a Библијска мерила штите пар од ванбрачне трудноће и осталих проблема које заједнички живот пре брака носи са собом.

  •   Бог је оснивач брака. Кад је основао ту заједницу, он је рекао: „Човек [ће] оставити свог оца и своју мајку и прионуће уз своју жену и они ће постати једно тело“ (Постанак 2:24). Брак у ком су мушкарац и жена одани једно другом представља најбољи темељ за срећну и стабилну породицу.

 Да ли ће вас заједнички живот припремити за брак?

 Неки би рекли да хоће. Они сматрају да ће им то што ће делити кућне послове и запажати навике и понашање свог партнера помоћи да процене да ли су спремни за брак. Међутим, кључ за успешан брак је оданост.

 Како мушкарац и жена могу научити да остану једно уз друго и у добру и у злу? У томе им неће помоћи неки „пробни период“ током ког су оба партнера слободна да оду уколико им нешто не одговара. Кључ је у томе да обоје буду одани једно другом и да се заједно труде да решавају проблеме.

 Закључак: Парови који живе заједно заправо се не припремају за брак, већ за то да се разиђу ако им нешто не одговара.

 Библијско начело: „Шта човек посеје, то ће и пожњети“ (Галатима 6:7).

 Да ли ће вам бити лакше у финансијском погледу?

 Неки би рекли да хоће. Према једној анкети коју је Истраживачки центар Пју спровео у Сједињеним Државама, отприлике свака четврта особа је почела да живи с партнером због финансијских разлога. Међутим, након неког времена, велики број испитаника је и даље наводио финансије као главни разлог зашто нису били спремни да се венчају.

 Заједнички живот пре брака може имати и друге последице, нарочито за жене. На пример, ако се пар разиђе, жене ће чешће преузети бригу о деци.

 Закључак: Недостаци заједничког живота пре брака много су бројнији од било каквих наизгледних предности.

 Библијско начело: „Ја, Јехова, ја сам твој Бог, који те учи за твоје добро“ (Исаија 48:17).

 Да ли ће вам то помоћи да не ступите у брак с погрешном особом?

 Неки би рекли да хоће. Међутим, „они који живе заједно пре брака обично не схватају да им је због тога све теже да раскину“, наводи се у једној књизи која говори о браку (Fighting for Your Marriage). Зашто? Неки парови с временом схвате да се у озбиљним стварима разилазе. Али стручњаци запажају да због тога што их веже, на пример, заједнички љубимац, кредит или непланирана трудноћа, ти парови често „по инерцији остају заједно“. b Другим речима, „они који би иначе раскинули заврше у браку само зато што им је тако лакше“, даље се наводи у већ споменутој књизи.

 Закључак: Уместо да вам помогне да донесете добру одлуку, заједнички живот ће вам само отежати да окончате везу која не функционише.

 Библијско начело: „Паметан човек види опасност и склања се, а неискусни иду даље и трпе последице“ (Пословице 22:3).

 Постоји ли боље решење?

 Да ли је могуће избећи ризике које са собом носи заједнички живот и уједно повећати шансе за успешан брак? Могуће је. Како? Тако што ћете се држати библијског мерила за брак. Одвојте довољно времена да упознате особу с којом бисте можда ступили у брак пре него што почнете да живите заједно као муж и жена. За добар избор партнера најважније је да имате заједничке вредности и веровања. То је много важније од физичке привлачности.

 У Библији се налазе савети који вам могу помоћи да поставите темељ за срећан и успешан брак. c На пример, у њој се налазе начела која вам могу помоћи...

 Да бисте сазнали више о овим темама, идите на део „Брак и породица“ на веб-сајту jw.org.

 Библијско начело: „Цело Писмо је надахнуто од Бога и корисно за поучавање“ (2. Тимотеју 3:16).

b Из чланка „Sliding Versus Deciding: Inertia and the Premarital Cohabitation Effect“ од Скота Стенлија, Галине Клајн Роудс и Хауарда Маркмана, објављеног у часопису Family Relations.

c У неким културама, родитељи имају важну улогу у избору брачног друга њиховог детета. У том случају, Библија може усмерити родитеље на шта да обрате пажњу код те особе.