Пређи на садржај

Шта Свето писмо каже о ванбрачној заједници?

Шта Свето писмо каже о ванбрачној заједници?

Одговор из Светог писма

 Из Божје Речи сазнајемо да Бог осуђује блуд (1. Солуњанима 4:3). У контексту Светог писма, под „блудом“ се подразумева прељуба, хомосексуалност и секс између мушкарца и жене који нису у браку.

 Зашто би Богу било важно да ли је неки пар венчан или није?

  •   Бог је творац брачне заједнице. Та заједница је основана када је створио први људски пар (Постанак 2:22-24). Међутим, он није намеравао да мушкарац и жена живе заједно ако нису у браку.

  •   Бог зна шта је најбоље за људе. Брак је трајна заједница између мушкарца и жене која доприноси томе да се сви чланови породице осећају сигурно. Ево једног једноставног примера. Баш као што нам је упутство произвођача потребно да бисмо правилно склопили неки намештај, тако су нам и Божји савети потребни да бисмо изградили срећну породицу. Корисно је држати се Божјих начела јер нам она могу донети само добро (Исаија 48:17, 18).

    Упутство произвођача нам је потребно да бисмо правилно склопили неки намештај. Божји савети су нам потребни да бисмо изградили срећну породицу

  •   Секс ван брака може имати озбиљне последице. На пример, може доћи до нежељене трудноће, може се добити нека полно преносива болест, а не треба занемарити ни емоционалну бол.

  •   Бог је обдарио мушкарца и жену способношћу да путем секса стварају потомство. Живот је свет у Божјим очима, а способност да стварамо потомство је драгоцени дар. Тиме што поштујемо брак као институцију показујемо да ценимо тај дар (Јеврејима 13:4).

 Како да пар зна да ли су једно за друго ако пре брака не живе заједно?

 Кључ за успешан брак није у „пробном периоду“ током ког су оба партнера слободна да оду уколико им нешто не одговара. Кључ је у томе да су обоје одани једно другом и да се обоје труде да решавају проблеме. a Оданост јача брак (Матеј 19:6).

 Како парови могу изградити стабилан брак?

 Не постоји савршен брак. Ипак, ако се парови држе библијских савета, они могу изградити стабилан и срећан брак. Ево неколико таквих савета:

a Видети чланак „Успешне породице – Оданост“.