Пређи на садржај

САВЕТИ ЗА ПОРОДИЦУ | РОДИТЕЉСТВО

Заштитите дете од порнографије

Заштитите дете од порнографије

 „Није да нисмо знали колико је порнографија опасна, само нисмо били свесни колико лако наша ћерка може наићи на њу“ (Никол).

У овом чланку

 Шта треба да знате

 Деца могу доћи у контакт с порнографијом већ у раном узрасту. Истраживања показују да данас деца први пут виде порнографију у просеку са 11 година.

 Деца могу доћи у контакт с порнографијом и ако је не траже. На пример, то се може десити док претражују по интернету или су на друштвеним мрежама. Рекламе за порнографију могу искочити док играју игрице онлајн. Порнографије има у разним облицима, од којих су најчешћи фотографије и видео-садржаји. Међутим, експлицитни еротски материјал се јавља и у писаном облику и у виду аудио-фајлова, као што су подкасти, који се могу пратити на интернету или преузети.

 Родитељи треба да узму у обзир и то да њихова деца могу путем порука добити порнографски материјал од некога. На пример, једно истраживање које је обухватало преко 900 младих показало је да скоро 90 посто девојака и скоро 50 посто момака свакодневно од школских другова добија слике и клипове са обнаженим људима.

 Порнографија најчешће садржи неки облик насиља. Најпопуларнији и најдоступнији порнографски материјал често садржи насиље у неком облику, углавном над женама.

 Порнографија штети деци. Истраживања показују да је код деце која су изложена порнографији већа вероватноћа да ће:

  •   попустити у школи

  •   бити анксиозна и депресивна и имати ниско самопоштовање

  •   на приморавање на секс гледати као на нешто нормално

 Закључак: Порнографија јако лоше утиче на децу, а родитељи су у најбољој позицији да их заштите.

 Библијско начело: „Нека се заповести које ти данас дајем урежу у твоје срце. Усађуј их у своју децу и говори о њима кад седиш у својој кући и кад идеш путем, кад лежеш и кад устајеш“ (Поновљени закони 6:6, 7).

 Како да заштитите дете од порнографије

 Будите у току. Размислите када и где би ваше дете највероватније могло доћи у контакт са порнографијом. На пример, да ли на одмору у школи има приступ интернету без надзора?

Ваше дете може наићи на порнографију на разним местима

 Упознајте се са подешавањима за безбедност на дететовом телефону, као и са његовим апликацијама и игрицама. На пример, у неким апликацијама за размењивање порука постоји опција да порука нестане након одређеног времена. Тако би ваше дете могло добити неку експлицитну поруку, слику или видео, а да од тога не остане ни траг. Поред тога, у све већем броју онлајн видео-игара играчи могу да гледају порнографију и чак да виртуелно учествују у сексуалним радњама.

 „Из искуства могу рећи да ако ваше дете има паметан телефон, ви као родитељи морате да знате како тај уређај функционише, да умете да инсталирате апликације за родитељски надзор и да пратите шта ваше дете ради на свом уређају“ (Дејвид).

 Библијско начело: „Срце разборитог стиче знање“ (Пословице 18:15).

 Предузмите мере предострожности. Урадите све што је до вас да смањите ризик да ваше дете дође у контакт с порнографијом. На пример, на дететовом телефону и другим електронским уређајима у кући подесите филтер за експлицитни садржај. Користите апликације за родитељски надзор. Треба и да знате све шифре и лозинке које ваше дете користи.

 „На нашим уређајима смо инсталирали апликацију за родитељски надзор, а на ТВ-у смо ограничили програме које наш син може да гледа. Осим тога, знамо шифру за његов телефон“ (Маурицио).

 „Кад моји синови гледају видео-клипове у својој соби, врата морају да остану отворена, а кад дође време за спавање, не дозвољавам им да понесу телефоне у спаваћу собу“ (Ђанлука).

 Библијско начело: „Паметан човек види опасност и склања се“ (Пословице 22:3).

 Припремите дете. „Неки родитељи не желе да разговарају с децом о порнографији, јер су уверени да она никада неће наићи на тако нешто“, каже мајка по имену Флавија. Други се плаше да ће помињање те теме код деце пробудити радозналост. Али такво размишљање је погрешно. Мудри родитељи ће едуковати своје дете и упозорити га на опасности од порнографије пре него што оно наиђе на њу. Како то можете учинити?

 Научите малу децу шта да ураде ако наиђу на експлицитни садржај. На пример, могла би да затворе очи или угасе уређај. Реците им да вам обавезно кажу шта су видела или чула. a

 „Разговарали смо са нашим сином о опасностима које носи порнографија још док је био мали. Кад је имао око 11 година, преузео је на телефон неку игрицу и у њој су почеле да му искачу порнографске рекламе уз које је стајао позив да и он пошаље своје слике. Пошто смо раније разговарали о томе шта да уради ако се тако нешто деси, одмах је дошао код мене и све ми испричао“ (Маурицио).

 Библијско начело: „Одгајај дете према путу којим треба да иде, па неће одступити од њега ни кад остари“ (Пословице 22:6).

 Помозите старијој деци да се одупру искушењу да гледају, слушају или читају порнографски материјал. На пример, дете би могло уз вашу помоћ да састави један уговор у ком ће написати шта ће урадити ако наиђе на порнографски садржај и зашто жели тако да поступи. Нека напише и последице гледања порнографије, као што су губитак самопоштовања, поверења родитеља и нарушено пријатељство с Богом. b

 „Како дете расте помозите му да се одупре искушењу да гледа порнографију тако што ће размишљати о дугорочним последицама које то са собом носи“ (Лорета).

 „Ако деца разумеју не само да је порнографија опасна већ и како се Јехова осећа кад гледамо тако нешто, то ће им бити најбоља заштита“ (Дејвид).

 Библијско начело: „Мудрост је заштита“ (Проповедник 7:12).

 Редовно разговарајте с децом. Иако нам је можда тешко да поверујемо у то, деца заиста желе да родитељи с њима разговарају о сексуалности, укључујући и порнографију. Рејчел де Суза, комесарка за децу у Енглеској, каже: „Снажна порука коју нам деца шаљу јесте да што раније почнемо с њима да разговарамо о таквим темама и да то радимо што чешће [...] Деци је потребно да разговарате са њима о оваквим темама у складу с њиховим узрастом и да, како сазревају, прилагођавате разговор њиховим годинама.“

 „У мом детињству су постојале теме које моји родитељи никада нису помињали. Волела бих да смо отвореније разговарали о свему. Сад кад имам своју децу, трудим се да у опуштеној атмосфери разговарам са њима и о сексу“ (Флавија).

 Ако дете наиђе на порнографски садржај

 Останите смирени. Ако сазнате да је ваше дете гледало, слушало или читало порнографски материјал, немојте бурно реаговати. Оно је вероватно већ узнемирено, шокирано и осећа кривицу због тога. Ако осети да сте љути на њега, само ће му бити још горе и вероватно неће имати слободу да вам следећи пут каже кад се нешто тако деси.

 Библијско начело: „Мудар човек задржава своје речи и разборит човек остаје смирен“ (Пословице 17:27).

 Стекните целу слику. Немојте брзоплето доносити закључке већ се потрудите да разумете како је дете дошло у контакт с порнографијом. На пример, да ли му је неко послао неку слику или ју је сам нашао? Да ли се то десило само једанпут или је више пута гледао порнографију? Да ли је на уређају који је користио инсталиран филтер за експлицитни садржај и апликација за родитељски надзор? Ако јесте, да ли је покушао да их заобиђе? Имајте на уму да ваше дете не треба да се осећа као да је пред инспектором, већ пред родитељем који само жели да зна шта се десило и да му помогне.

 Библијско начело: „Дубоке су воде размишљања у људском срцу, али разборит човек зна да их црпи“ (Пословице 20:5).

 Предузмите неке кораке. На пример, ако је дете случајно наишло на експлицитан садржај, можда треба да подесите апликацију за родитељски надзор или филтере на његовом уређају.

 Ако схватите да дете није случајно гледало порнографију већ ју је тражило, одредите му примерену казну. Нека осети да га волите, али да такво понашање нећете толерисати. Разговарајте с њим о стиховима као што су Јов 31:1, Псалам 97:10 и Псалам 101:3 и помозите му да ојача мотивацију да се одупре искушењу да гледа порнографију. c Реците му да ћете сваке седмице разговарати с њим да видите да ли се успешно бори и како му још можете помоћи у томе.

 Библијско начело: „Не раздражујте своју децу, него их васпитавајте и усмеравајте у складу с Јеховином вољом“ (Ефешанима 6:4).

a Предлоге о томе како с децом различитог узраста разговарати о сексуалности можете наћи у чланку „Како родитељи могу поучити децу о сексу?

b Идеје о томе шта укључити у тај уговор можете наћи у радном листу „Како се можеш чувати порнографије“.