Пређи на садржај

Да ли је новац корен свег зла?

Да ли је новац корен свег зла?

Одговор из Светог писма

 Није. Свето писмо не изједначава новац са злом нити каже да је новац узрок свих злих ствари. Изрека да је „новац корен свег зла“, која је позната у неким крајевима, јесте само део цитата из Светог писма који је истргнут из контекста. У Светом писму заправо стоји да је „љубав према новцу корен сваког зла“ (1. Тимотеју 6:10, курзив наш).

 Шта Свето писмо каже о новцу?

 Свето писмо јасно каже да је новац, када се њиме мудро располаже, користан и чак га назива заштитом (Проповедник 7:12). Осим тога, оно похвално говори о онима који су великодушни, а једна од ствари које се могу поклонити јесте и новац (Пословице 11:25).

 У исто време, Свето писмо нас упозорава на замку да нам стицање новца постане животни циљ. У њему пише: „Нека у вашем животу не буде љубави према новцу, него будите задовољни оним што имате“ (Јеврејима 13:5). Суштина ових речи је у томе да новац има одређену улогу у нашем животу, али да не би требало да му придајемо већу важност него што је реално има нити би требало да га гомиламо. Добро је да смо задовољни оним што нам је стварно потребно, као што су храна, одећа и кров над главом (1. Тимотеју 6:8).

 Зашто Свето писмо упозорава на опасност од тога да се заволи новац?

 Похлепни људи неће добити вечни живот (Ефешанима 5:5). Први разлог је тај што је похлепа, или лакомство, у неку руку облик идолопоклонства, то јест обожавања нечега што није прави Бог (Колошанима 3:5). Други разлог је тај што похлепне особе, у жељи да добију оно што желе, често занемарују морална мерила. Онај ко „жури да се обогати, не остаје недужан“, стоји у Пословицама 28:20. Таква особа чак може доћи у искушење да почини неко криминално дело, као што је уцена, изнуђивање, превара, киднаповање, па и убиство.

 Чак и кад неко због љубави према новцу не учини ништа лоше, таква љубав му ипак на неки начин може нашкодити. Свето писмо каже да „они који су одлучили да се обогате упадају у искушење и замку и у многе неразумне и штетне жеље“ (1. Тимотеју 6:9).

 Зашто је оно што Свето писмо каже о новцу за наше добро?

 Кад не газимо своје моралне и духовне вредности зарад новца, поштоваћемо себе, а бићемо и ближи Богу, који ће се бринути о нама. Онима који се искрено труде да му угоде, Бог обећава: „Никада те нећу оставити и нипошто те нећу напустити“ (Јеврејима 13:5, 6). Он нас такође уверава да „веран човек добија многе благослове“ (Пословице 28:20).