Пређи на садржај

Moment/Robert D. Barnes via Getty Images

ДА ЛИ ЈЕ ТО НЕКО ОСМИСЛИО?

Колибријев језик

Колибријев језик

 Раније су научници мислили да колибри језиком увлачи нектар служећи се капиларним појавама, то јест природним силама које повлаче течност нагоре када се у њу убаци танка цевчица. Али недавна истраживања су показала да та птичица користи много ефикаснију методу, она такорећи течност хвата у замку.

 Размислите о следећем: Кад колибријев језик дође до нектара, он се целом дужином подели на два дела и оба дела се увију у облику олука. Кад та два дела језика уђу у нектар, мало се прошире, дозвољавајући течности да их испуни. Дакле, колибри заправо граби нектар а не сише га као кроз сламчицу. Затим, у тренутку кад колибри повуче језик, ти делови се затварају и нектар остаје у замци.

 Све то траје „мање од десетог дела секунде“, кажу истраживачи Алехандро Рико-Гуевара, Тај Хси Фан и Маргарет Рубега. Они још кажу: „Врх језика је попут уређаја који се невероватном брзином трансформише и притом сакупља течност.“

 Захваљујући овој методи, колибри на сакупљање нектара не троши нимало енергије, која му је преко потребна. Од уласка језика у течност па до изласка с њом, све се одвија аутоматски, помоћу сложених сила које делују на њега.

 Способност колибријевог језика да тако ефикасно сакупља течност, подстакла је истраживаче да то знање примене у медицини, роботици и на другим пољима. Можда би се чак могло применити и у дизајнирању алатки за сакупљање просутих течности и нафтних мрља.

 Погледајте како колибри избацује језик

 До каквог сте закључка дошли? Да ли је колибријев невероватан језик настао еволуцијом или га је неко осмислио?